Tarih:23 Kasım 2024
yurt dışından araç getirtme

Yurt Dışından Araba Getirmek Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

birevim faizsiz araba

Günümüzde araç alım satımı ve ikinci el araç kullanımı çok yaygındır. Ancak son yıllarda dövizde yaşanan dalgalanma ve vergi uygulamaları araç piyasasını da derinden etkilemiştir. Bu sebeple daha ekonomik olan çözümlerin peşinden gidilmeye başlanmıştır. Örneğin Almanya’dan araba getirmek gibi. Ancak yurt dışından araba getirmek her ne kadar ekonomik görünse de bazı prosedürlere dikkat etmek gerekir.

Yurt Dışından Nasıl Araba Getirebilirim?

Aslında kolay ve ekonomik gibi görünen yurt dışından araba getirmek beraberinde bazı hukuki zorunlulukları getirir. Türkiye’ye getirmek için aracın başka ülkeden faturalı bir şekilde satın alındığını gösteren belgeniz yanınızda olmalıdır. Ardından yurt dışından getirilen araçlar gümrüğe girer ve aracı gümrükten teslim alabilirsiniz. Aracın vergi haricindeki fiyatı üzerinden belirlenmesi ÖTV, aracın bütün ücret hesaplamalarının yapılması sonrasında ortaya çıkan fiyat üzerinden hesaplanması KDV’dir. Bu oran bütün ücretin %18’ine karşılık gelir. Gümrük aşamasına gelindiğinde, yurt dışı araç fiyatları vergi oranlarına etki eder. Aynı zamanda araç modellerinin farklı olması ve kasaları nedeni ile ödemeler değişebilir. Bütün ödeme işlemlerinin yapılmasının ardından araca ait ruhsatın ve plakanın çıkarılması işlemine sıra gelir. Bir diğer konu, yurt dışından araç getirmek isteyen sürücünün ikameti, aracın kayıtlı olduğu ülkede bulunma zorunluluğudur.

Yurt Dışında Araba Almanın Şartları Nedir?

Pek çok açıdan merak edilen konuların başında gelen yurt dışından araba alıp Türkiye’de kullanmak için ne gibi şartlar gerek, birlikte öğrenelim. Öncelikle söz konusu ülkede ikamet ediyor olmanız gerekir. Sürücünün ülke içerisinde en az 185 gün kalmış olması gerekiyor. Ancak bu 185 günün kesintisiz olması zorunlu değildir.

Yurt dışından emekli olmuşsanız, bu gün sınırı size uygulanmaz. Tüm şartlar sağlandıktan sonra sürücüler, araçlarını Türkiye’ye getirmek için gerekli işlemlere başlayabilirler.

Hangi Ülkelerden Türkiye’ye Araç Getirilir?

Eğer yurt dışından araç getirmek istiyorsanız, hangi ülkelerden bu işlemi yapabileceğinizi merak ediyorsunuzdur. Yurt dışından araç getirmek isteyenler, ikamet ettikleri, oturma izinlerinin olduğu ülkeden araç getirebilirler.

Avrupa Birliği ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği’ne üye olan ülkelerden araç getirmek isteyen sürücüler için Avrupa’dan araba getirmek sadece ikamet ettikleri yerin dışında olan ve bu birliklere kayıtlı olan araçlarla sınırlıdır. Amerika’dan, Fransa’dan ya da Almanya’dan Türkiye’ye araba getirmek isteyen sürücülerin, kendi ülkelerinde oturma izninin ve vatandaşlığının olması yeterlidir.

Yurt Dışından Vergisiz Araç Getirebilen Kişiler Kimlerdir?

Bazı ayrıcalıklı kişiler, yurt dışından satın aldıkları araçları herhangi bir vergi ödemesi yapmadan Türkiye’ye getirebilirler. Yurt dışından vergisiz bir şekilde araç getirebilen kişiler şu şekildedir:

  • Türkiye Cumhuriyeti tarafından yurt dışında görevlendirilmiş kişiler.
  • Yurt dışında yaşayan ve orada ölen birinin, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde yaşayan ve vatandaşlığı olan yasal mirasçılar.
  • Yurt dışında 2 sene boyunca yaşamış ancak tekrar Türkiye’ye dönüp yerleşecek olan kişiler.
  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçtikten sonra ikametgahını sürekli olarak Türkiye’ye alan kişiler

Engelli Raporu ile Yurt Dışından Araba Getirme Nasıl Gerçekleşir?

Engelli kişilerin yurt dışından araba getirtme işlemleri diğer işlemlerden farklılık gösterir. Bunun için bazı şartların oluşması gerekir. Bu şartları kısaca belirtmek gerekirse, zihinsel engelli vatandaşlar bu uygulamaya dahil edilmezler. Ortopedik engeli olan kişiler ise bu uygulamadan yararlanabiliyorlar. Engelli kişilerin yurt dışından araç getirebilmesi için H sınıfı ehliyete sahip olmaları gerekir.

Yurt Dışında Çalışanlar Araba Getirebilir mi?

Yurt dışından araba getirmek isteyenlerin orada çalışıp çalışmaması fark etmez. Aracın Türkiye’de kullanılabilmesi için, yurt dışında oturma izninin ve vatandaşlığının olması gerekirken, 185 gün boyuncu ikamet edilmesi gereklidir.

Yurt Dışından Alınan Aracı Başkası Getirebilir mi?

Bazı durumlarda, yurt dışından araba almak isteyen sürücüler, almak istedikleri aracın başkası tarafından Türkiye’ye getirilmesini isterler. Bu durumda tüm işlemler aynı şekilde devam eder.

Herhangi farklı bir şart gerekmez. Fakat aracı satın alan kişinin de aracı Türkiye’ye getirecek olan kişinin de 185 gün boyunca yurt dışında olması zorunludur. Bu 185 gün süresi kesintisiz olmak zorunda değildir.

Çifte Vatandaş Yabancı Plakalı Araç Alabilir mi?

Yurt dışından yabancı plakalı araç satın alabilmek için çifte vatandaşlı olmak bir sorun teşkil etmez. Farklı bir işlem gerekmediği için bütün aşamalar standart biçimde ilerler. Yurt dışından araç getirme aşamaları nasılsa çifte vatandaşlığa sahip olanlar için de aynı işlemler geçerlidir.

Yurt Dışından Araba Getirme Konusunda Ön Beyan Nedir?

Araca ait bilgilerin karşı tarafa sunulmasına, ön beyan denir. Yurt dışından gelen araçlar ilk olarak gümrükte bekler, bu süreçte sürücünün araç bilgilerini göstermesi gerekir. Sürücüler yola çıkmadan önce ‘Taşıt Ön Beyan’ uygulaması ile araçlarını sisteme kayıt ettirirler. Böyle olunca sürücüler, gümrük işlemleri esnasında araca ait bilgileri tekrardan bildirmek durumunda kalmazlar ve işlemlerini çok daha hızlı ve pratik bir şekilde hallederler.

Yurt Dışından Araba Getirmek İçin Gümrük Vergisi Ne Kadar?

Yurt dışından araba getiriyorsanız ya da getirtiyorsanız yapılması gereken ödemeler gümrük aşamasında yapılır. Gümrük vergisi adı altında, otomobilin ÖTV, KDV gibi ödemeleri alınır. Bu vergilerin hesaplamaları aracın niteliğine göre değişir. Yurt dışından ülkeye getirilen araçlarda gümrük vergisi hesaplamasında baz alınan vergiler şu şekildedir:

  • KDV
  • ÖTV
  • Söz konusu aracın silindir hacmi
  • Aracın ÖTV dahil satış fiyatı

İkinci El mi, Yurt Dışından Araba Almak mı Mantıklı?

Araç satın almak isteyenler, sıfır mı, ikinci el mi yoksa yurt dışından mı almak daha karlıdır diye düşünmüştür. Bu kadar düşünmenin sebebi ülkemizde fiyat dalgalanmalarının sürekli olması ve yüksek vergilerdir. Yurt dışından araç getirmeyi planlıyorsanız, gümrük vergisiz gelecekse daha karlıdır. Eğer gümrük vergisi yansıtılıyorsa o zaman Türkiye’den ikinci el bir araç almak çok daha avantajlıdır.

Yurt Dışından Alınan Araba Türkiye’de Satılabilir mi?

Türkiye’ye geçici süreyle getirilen araç, ülke sınırları içerisinde satılamaz veya devredilemez. En az 185 gününü yurt dışında geçirmiş olan kişiler, Türkiye’ye getirdikleri aracı en fazla 730 gün boyunca kullanabilirler. Daha sonrasında aracı Türkiye dışına çıkarmak zorundalar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir