Yurt dışından araba getirmek, birçok farklı faktöre bağlı olarak değişen bir süreçtir. Bu faktörler arasında aracın ülkesi, aracın modeli, aracın yaşı, vergi ve diğer vergiler gibi vergilendirme düzenlemeleri, taşıma masrafları, aracın ülkeye uygunluğu ve diğer yasal düzenlemeler yer alır.
Eğer bir araba yurt dışından getirilecekse, öncelikle aracın bulunduğu ülkedeki yasal düzenlemeler hakkında bilgi edinmek gerekir. Aracın bulunduğu ülkede uygun bir taşıyıcı ve gümrük işlemlerini tamamlayacak bir gümrük müşaviri bulmak önemlidir. Aracın ülkeye girişinde bazı belgeler ve vergiler gerekebilir. Aracın uygunluğu konusunda da bilgi edinmek önemlidir, çünkü bazı ülkeler farklı emisyon standartlarına sahiptir ve araçların bu standartları karşılaması gerekir.
Araç ülkeye geldikten sonra, aracın kaydı, sigortası ve diğer yasal işlemleri tamamlanmalıdır. Araçta değişiklikler yapılması gerekiyorsa, bu değişikliklerin yerel yasalara uygun olduğundan emin olunmalıdır.
Yurt dışından araba getirmek, bazı durumlarda maliyetli olabilir, ancak özellikle belirli modellerin yerel olarak bulunamadığı veya çok pahalı olduğu durumlarda iyi bir seçenek olabilir. Bu nedenle, yurt dışından araba getirmeden önce, ülkenin yasal düzenlemeleri ve diğer faktörler hakkında mümkün olduğunca fazla bilgi edinmek önemlidir.
Araba sahibi olmak artık eskisi gibi bir lüks değil, bir ihtiyaç olarak hayatımıza yer edeli çok uzun zaman oldu. Ehliyet sahibi olsun olmasın birçok kişi araba kullanmanın veya satın almanın hayalini kurmuştur. Bunun için uzun araştırmalar yapar, bütçelerine uygun olanı seçmek için zaman ayırırlar.
Bütçeye uygun olmasının yanı sıra, almak istediğiniz aracın markası, tasarımı, rengi, kullanım fonksiyonları en çok merak edilenlerdendir. Hatta bazı durumlarda kullanmak, satın almak istediğimiz aracı bulunduğumuz ülkeden değil yurt dışından getirmek gibi bir isteğimiz de olabilir. Özellikle ülkemizde bulunmayan yani henüz gelmemiş olan ya da hiç gelmeyecek olan araçlar daha da ilgimizi çekebilir. Böyle bir durumda nasıl bir yol izlemeniz gerektiği konusunda size yardımcı olabilecek bir rehber hazırlamak istedik. Yazımızın devamında ‘yurt dışından araba getirmek’ hakkında merak ettiğiniz her şeyi bulabilirsiniz.
Yurt Dışından Araba Getirmek İsteyenler
Yurt dışından nasıl araba getirileceğine geçmeden önce kimlerin neden yurt dışından araba getirmek istediklerine bakalım. Yurt dışından kendi kullanımları için araba getirmek isteyenlerin başlıca iki sebebi olabiliyor. Örneğin Türk plaka dışında, yabancı plaka kullanmak isteyenler kişiler bu yola başvuruyor. Sebebi ise yurt dışı plakasının prestij olarak daha ‘havalı’ göründüğünü düşünmeleri. Bir diğer grup ise yurt dışından araç getirerek bu işin ticaretini yapmak isteyenler. Bunun için bazı yasal prosedürler ve kontrollü, bilinçli adımlar atmak gerekiyor.
Yurt Dışından Nasıl Araba Getirilir?
Yurt dışından nasıl araba getirileceğine dair sorunun cevabını merak edenler için şunu söyleyebiliriz. Elbette belli kurallar dahilinde yurt dışından ülkemize araç getirebilirsiniz. Yalnızca dikkat etmeniz gereken iki temel husus bulunur. Bu hususlardan ilki kendi ülkemizin yasal mevzuatlarıdır, diğer önemli husus da aracın getirileceği ülkenin yasal düzenlemeleridir. Her iki ülkenin de kendi kurallarını olduğunu bilip ona göre hareket etmek gerekir. Koşullar yerine getirildiğinde elbette yurt dışından yabancı plakalı araç getirebilirsiniz.
Yabancı Plakalı Araba Almanın Koşulları Nelerdir?
Yabancı plakalı araçları ülkemize getirmenin bazı koşulları bulunur. Bazı durumlarda ülkeden ülkeye değişen durumlar olsa da genel olarak istenilen belgeler benzerdir. Özellikle Almanya gibi araç üreten ülkelerden araba getirmek, kağıt üzerinde daha avantajlıdır. Çünkü genellikle ekstra ücretlerle karşılaşmazsınız. Genel olarak izlemeniz gereken yollar şu şekildedir:
- İlk olarak, yurt dışından bir araç getirmek istiyorsanız, aracı alacağınız ülkeden faturalı olarak bir satın alma işlemi yapmalısınız.
- Bilmeniz gereken bir diğer husus da yurt dışından ülkemize getirilen araçların ülkemizde kalma süresinin 730 gün olduğudur.
- Yurt dışından ülkemize giren araç gümrüğe sokulmalıdır.
- Gümrükte bekleyen aracı alabilmek için ÖTV ve KDV gibi ödemelerin yapılması gereklidir. ÖTV, aracın vergisiz fiyatı üzerinden hesaplanırken, KDV ise ücret hesaplamalarının tamamı yapıldıktan sonra ödenir ve toplam tutarı %18’dir. Gümrükleme işlemlerinde aracın tipine ya da ücretine göre değişen ithalat ödemeleri bulunur.
- Gümrükteki ödemelerin ardından aracın ruhsat ve plakasının çıkarılması gereklidir.
- Önemli olan noktalardan biri yurt dışından araç getirecek olan kişinin aracı getireceği ülkede en az 185 gün fiilen yaşaması gerektiğidir. 185 gün aracı alacağı ülkeden hiç ayrılmaması gereken kişinin pasaport kontrolü de tam ve net bir şekilde yapılır. Eğer 185 günden 1 gün dahi eksik olursa getirilen aracın yurt içine girmesine izin verilmez. Bu süreçte sizden oturma belgesi ve ikametgah istenir ve turist olarak gidenler sürece dahil edilmezler.
- Eğer yurt dışından araba getirdiyseniz bu aracı yalnızca siz kullanabilirsiniz. Birinci derece yakınınız dahi aracı kullanamaz. Bu kural kesindir ve uyulmaması halinde ciddi cezaları bulunur.
- Son olarak en önemli şartlardan biri yurt dışından gelen araçların satılamayacağıdır. Bu araçların başkalarına devredilmesi de mümkün değildir.
Yurt dışından araç getirmekle ilgili bilmeniz gereken önemli ayrıntıları sizinle paylaştık. Tüm bunların dışında, aklınızda tutmanız gereken bazı ufak detaylar da bulunuyor. Örneğin; birçok Avrupa ülkesi, araç almanız ve birkaç gün içinde nakliye yapmanız durumunda sizden KDV almaz. Aracı kullanarak ülkeden çıkmak veya 1 ay sonra nakliye yaptırmak isterseniz, bu durumda aracı aldığınız ülkenin belirlediği KDV tutarını ödemek zorundasınız.
Ülkeye döndüğünüz zaman KDV ödeyeceğiniz için toplamda iki kere KDV ödemiş oluyorsunuz. Ayrıca aracı o ülkede kullanıyorsanız, KDV dışından Türkiye’dekine benzer MTV benzeri bir başka vergi ödemelisiniz. Aracı kara veya deniz yolu nakliye yaptırmak, bu nedenle, çok daha avantajlıdır.
Türkiye’ye Hangi Ülkelerden Araç Getirilebilir?
Yurt dışından araç getirmenin şartlarını öğrendikten sonra, bir diğer merak edilen konu da hangi ülkelerden araç getirilebileceğidir. Bedelsiz ithalat yöntemi ile sürücüler istedikleri ülkeden araç getirebilirler. Ancak Avrupa Birliği ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği ülkelerinde ikamet eden kişiler için bazı istisnalar bulunur. AB ve ASTB üyesi farklı bir ülkenin plakasına sahip araçlarını Türkiye’ye bedelsiz ithalatla getirebilirler.
Bedelsiz ithalat yani gümrük vergisiz yurt dışından araç getirmenin birden fazla şartı vardır. Bu yöntem genellikle ‘yabancı plakalı araç alımı’ diye bilinir. Ancak ismi ‘bedelsiz ithalat’dır.
Önceden Türkiye dışında yaşamış ve tekrar ülkeye ikametini taşıyıp yerleşecek olan kişiler bedelsiz ithalat yönteminden yararlanabilirler. Eğer, Türk vatandaşlığına geçecek ve ikametini kalıcı olarak Türkiye sınırları içerisine taşıyacaklarsa 2 yıl şartı aranmaz. Türkiye Cumhuriyeti tarafından yurt dışına bir görevi yerine getirmek için gönderilen kamu çalışanları için de 2 yıl şartı istenmez.
Eğer yurt dışında yaşayan bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı vefat ederse, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup Türkiye sınırları içerisinde yaşayan varisleri aracı getirebilirler. Ayrıca, yurt dışında emekli olman kişiler de araçlarını getirebilirler. Bu kişiler getirdikleri araçlar için gümrükte vergi vermezler ancak ÖTV ve KDV gibi vergileri öderler.
Yurt dışında oturma izni olmayan ancak geçici sürelerle çalışanlar, örneğin gemi çalışanları, otel çalışanları, inşaat çalışanları gibi kişiler yurt dışından araç getiremezler. Sebebi ise oturma izinlerinin olmaması.
Engelli Raporu ile Yurt Dışından Araç Getirilebilir mi?
Türkiye Cumhuriyetinde engelli vatandaşlarımızın pek çok hakkı bulunur. Bu haklar arasında ÖTV’siz araç satın alma da vardır. Engelli bir vatandaş ÖTV’siz olarak sıfır araç satın alabilir ve ayrıca MTV ödemesi de yapmaz.
Bir yanıt yazın