Her türlü aracın sorunsuz bir şekilde hareket edebilmesi adına bazı genel kontrollerin ve bakımların yapılması gerektiği herkes tarafından bilinir. Rot balans ayarı nedir? sorusu da aracı olan herkesin cevabını bilmesi gereken bir sorudur. Düzenli motor bakımının yanı sıra yürüyen aksamın da sorunsuz bir şekilde çalışması adına ve sürüşün kesintisiz devam edebilmesi adına rot ve balans ayarının da periyodik olarak yapılması büyük yarar sağlamaktadır.
Rot ayarı, direksiyonun herhangi bir yöne çevrildiği zaman tekerleklerinin de aynı yöne dönmesini sağlayan ayardır. Mesela; direksiyonu tam sola çevirdiğiniz zaman aracın tekerlekleri de aynı biçimde tam sol pozisyona gelmeli ve arasında boşluk olmamalıdır. Balans ayarı da aracın tekerlekleri arasında oluşan açının birbirine eşit olması durumudur.
Rot ayarı bozuk olan araçta dönüş sırasında tekerleklerden rahatsız eden sesler gelir. Aynı zamanda rot ayarının bozuk olması direksiyon yönü ile tekerlek yönü arasında ciddi farkın oluşmasına sebep olur. Bu sebeple tepkime süresi azalır ve sürüş emniyeti hususunda riskler meydana gelir. Aynı zamanda rot ayarının doğru kurulmaması direksiyon sistemlerine ve lastiklere de büyük oranda zarar vermektedir.
Rot Ayarı Bozulduğunda Ne Olur?
Rot ayarı bozulan bir araçta şunlarla karşılaşmanız muhtemeldir;
- Araç sağa ve sola doğru çeker: Sürüş esnasında aracınız eğimsiz bir yolda ve direksiyon düzken sağa ve sola doğru çekiyorsa rot ayarı bozulmuş denilebilir.
- Direksiyon titrer: Yüksek hızda hareket ederken direksiyonun titremesi rot ayarının bozulmuş olmasını akıllara getirir. Son derece tehlikeli bir durum olan titreşimli direksiyon, lastiklerin aşınmasına sebep olarak sürüş esnasında lastiklerin patlamasına sebep olabilir.
- Asimetrik lastik aşınmaları: Lastiklerin iç ya da dış kenarlarında düzensiz olan yıpranmalar varsa tekerleklerin rot balans ayarı bozulmuş denilebilir.
Rot Balans Ayarı Nasıl Yapılır?
Aracınız ile yapacağınız yolcukları konforlu geçşin istiyor ve maliyetlerinin artmasını istemiyorsanız düzenli olarak yaptırmanız gereken bakımlardan bir tanesi de balans ayarıdır. Periyodik olarak yaptırılacak balans ayarı fren mesafesini korurken direksiyona daha iyi hakim olmanızı sağlar. Aracın sahip olduğu teknik özelliklerinin korunması adına tekerlek ve jantların da problemsiz ve dengeli bir şekilde dönmesi gerekmektedir.
Tekerleklerin dengeli ve düzenli bir şekilde dönmesini sağlayabilmek için ise jantlarına, özel kurşundan yapılan dengeleyici materyaller takılmaktadır. Araç dikkatli bir şekilde incelendiğinde bu parçalar kolayca fark edilir. Zaman içerisinde tekerleklerin dengesi, aracın ağırlığı, yolların bozuk olması, lastiğin içerisinde eksik veya fazla olan hava basıncı gibi etkenlerin sonucunda değişebilir.
Rot balans ayarı nedir? sorusunun ardından bu ayarın nasıl yapıldığı da merak edilen konulardan biridir. Aynı zamanda ağırlık balansı bozulmuş janttan etkilenen lastik ya da balans ayarı bozulan tekerleğin nasıl anlaşılacağı da merak konusudur. Sürüş esnasında aracın ağırlığını, farklı kuvvetleri ve hızı da üzerinde taşıyan jantların, yolun bozuk olan şartlarının da etkisi ile beraber dönerken ağırlığını dengeleyen kurşun dengeleyicilerin yeri değişir. Bu da balans ayarı bozulmuş olan jantın yalpalamasına sebep olur.
Bunun sonucunda direksiyon titrer ve zor döner. Bu da sürücüyü kötü etkiler ve aynı zamanda en kötü durum da, aracın fren mesafesinin uzaması ile beraber daha tehlikeli bir durumla karşılaşılır. Diğer yandan, bu durum lastiklerin de asimetrik aşınmasına neden olur. Balans ayarı, düşük servis fiyatları ile yapılan hızlı bir işlemdir. Bundan dolayı senede 2 defa balans ayarlarının yapılması bilenler tarafından önerilen bir durumdur.
Rot Ayarı Yapılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Aracın rot ayarı yapılacaksa bunun muhakkak bir uzman tarafından yapılmasına önem vermelisiniz. Bu konuda uzman olan kişiler, rot ayarını uygun bir şekilde yapacağından dolayı aracınızda herhangi bir teknik arıza meydana gelmez. Araçta meydana gelen bir problemin rot ayarı kaynaklı mı yoksa başka bir şey kaynaklı mı olduğu böylelikle anlayabilirsiniz.
Rot balans ayarı nedir sorusuna cevap aldıysanız şimdi de bu ayarlar yapılırken nelere dikkat edilmeli onlara göz atabilirsiniz. Rot ayarı, bilgisayar üzerinden belirlenen bir şeydir. Böylelikle de hata yapma payı sıfıra indirgenmiş olmaktadır. Rot balans ayarı yapılırken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Bu dikkat edilmesi gereken hususlar şu şekilde sıralanabilir;
- Aracın lastiklerindeki basınç ayarı kontrol edilmelidir.
- Aracın markası ve modeli dikkate aşınarak ölçümler yapılmalıdır.
- Hidrolik direksiyon ayarına bağlı olarak bazı ayarlamalar yapılmalıdır. Direksiyon muhakkak düz konuma getirilmelidir.
Balans Ayarı Nedir?
Rot balans bakımlarında önem verilmesi gereken bir diğer önemli konu balans ayarıdır. Balans ayarı, otomobilin yükünü tekerleklerine eşit bir biçimde dağıtan ayar mekanizmasıdır. Bu işlem doğru yapılmadığı takdirde araçta titremeler meydana gelmektedir. Bu hususta araç ne kasa çok hız yaparsa, titreme oranı da o bağlamda artacaktır. Aracın ön kısmında yer alan tekerleklerinde rot balans sıkıntısı varsa titreşim aracın ön kısımlarında daha fazla hissedilecektir. Eğer arka tekerleklerde varsa da arka koşulda titreme daha çok olacaktır.
Balans Ayarında Nelere Dikkat Edilmelidir?
Aracım rot balans ayarını yaparken rot ayarında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Aynı şekilde balans ayarı yapılırken de dikkat edilmesi gereken bazı hususlar mevcuttur. Balans ayarı yapılırken dikkat edilmesi gereken hususlar da şu şekilde sıralanabilir;
- Aracın bütün tekerleklerinin ağırlığının birbirine eşit olması gerekir.
- Analiz esnasında jant bilgilerinin doğru olarak sisteme işlenmesi gerekir.
- Balans ayarının en doğru biçimde yapılabilmesi adına, işlemin yapıldığı bilgisayara iyi bir biçimde bağlanması gerekmektedir.
Rot Balans Ayarı Ne Kadar Sürede Bir Yapılmalıdır?
Rot balans ayarı nedir ve ne kadar sürede yapılmalıdır gibi sorular araç sahibi herkesin kafasını kurcalar. Rot balans ayarı için genellikle kilometreye bağlı olarak bir plan yapılması önerilir. Normal şartlarda 15 bin kilometrede bir rot ayarının yapılması tavsiye edilir. Fakat bu oran ortalama olarak bir yıllık araç kullanımına da eşit sayılabilir.
Bazı araç sahipleri 15 bin kilometrenin olmasını ya da bir senenin dolmasını beklemeden de rot balans ayarı yaptırabilmektedir. Böylelikle de sürüş sırasında daha emniyetli ve daha rahat bir şekilde yolculuk yapabiliyorlar. Ancak eğer sıklıkla servis gidilmiyorsa minimum yılda bir kez olmak üzere rot balans ayarının yaptırmak aracınızın ve sizin sağlığınıza fayda sağlayacaktır.
Rot Balans Ayarı Neden Bozulur?
Rot ayarı ve balans ayarı bozulması hemen hemen birbirine benzemektedir. Aracın rot ve balans ayarının bozulmasındaki en büyük neden araba kullanımında karşı karşıya kalınan çevresel faktörlerdir. Örneğin, bir kazaya karışmak, küçük bir taşa çarpmak ve çukura girmek gibi olaylar rot ayarının bozulmasına neden olabilmektedir.
Lastiklerin eskimesi, hasar alması, jantların hasar alması be çevresel koşullar da genellikle balans ayarının bozulmasına neden olan bazı olaylardır. Bunların yanı sıra arasın uzun süre boyunca kullanılması da rot balans ayarlarının bozulmasına sebep olabilir. Bundan dolayı belirli aralıklarla periyodik bir şekilde bakım yaptırmak ve ayarları kontrol ettirmek son derece önemlidir. Rot balans ayarı nedir sorusunun cevabını öğrendikten sonra mutlaka kontrollerinizi yaptırın.
Bir yanıt yazın