Kısa adı ÖTV olan Özel Tüketim vergisi hemen her sene değişiklik gösterir. Herkesin aklında ÖTV indirimi nedir ve 2023 için ÖTV indirim oranları nedir tarzında sorular bulunmaktadır. ÖTV değişikliğinin üzerinde ülkenin genel ekonomik durumu ile enflasyon oranı etkisi büyüktür. Bu nedenle ÖTV indirimi nedir sorusunu cevaplarken ülkenin hem mali hem de genel durumunu göz önüne almak gerekmektedir.
ÖTV’nin belirlenmesinde bir malın vergisiz ilk fiyatı göz önüne alınmaktadır. 2023 senesine bakıldığında ise ülkemizde matrah sınırlarının artırıldığını görmek mümkündür. Bu anlamda yeni vergi dilimlerinden bahsetmek gerekecektir. ÖTV indirimi nedir sorusuna geçmeden önce ÖTV yani Özel Tüketim Vergisini biraz daha açmak doğru olacaktır. ÖTV açılımı tam olarak yapıldığında verginin detaylarına inmek çok daha kolay ve anlaşılır olacaktır.
ÖTV Ne Demek?
Özel Tüketim Vergisi olan ÖTV belirli bir malın maktu bazında alınan vergisini ifade etmektedir. Peki, ÖTV ne zaman ödenir diye sorulacak olursa, ÖTV bir mal ilk kez alındığında bir kereye mahsus ödenen bir vergidir. Yani kişi bir malı ya da ürünü ilk kez alıyorsa o kişi ÖTV’yi de ödemek zorundadır. Eğer ürün ikinci kez satılıyorsa bu anlamda ÖTV söz konusu değildir. İkinci kez satılan ürünlerde ÖTV vergisi ödenmek zorunda değildir.
ÖTV’nin hangi ürünlere ne kadar ödendiği sorulacak olursa, ÖTV’nin belirlenmesinde mal ya da ürünün nitelikleri göz önüne alınmakta ve ona göre bir vergi uygulanmaktadır. 4760 sayılı kanuna ekli dört ayrı listede ÖTV uygulanan mal ya ürünleri net bir şekilde görmek mümkündür. Bu oranlar her sene ilgili bakanlıklarca belirlenerek halka açıklanmaktadır.
ÖTV Uygulanan Ürünler Hangileridir?
Özel Tüketim vergisinin hangi ürünlerde geçerli olduğu kanunlarla belirtilmiştir. ÖTV yani Özel Tüketim Vergisi lüks tüketime giren ürünlerde geçerlidir. ÖTV ilk alımlarda ürün ya da malın fiyatına eklenmek sureti ile tahsil edilmektedir. ÖTV hangi ürünlerde geçerli diye soracak olunursa lüks tüketim ürünleri ile çevreye zarar verme potansiyeli olan mal dediğimiz ürünlerde geçerlidir. ÖTV indirimi nedir sorusunun cevabı aslında bu özel tüketim ürünleri örneği ile verilebilmektedir. 4760 sayılı kanunla belirtilmiş olan mal ve ürünler dört listede yer almaktadır.
2023 Senesinde Özel Tüketim Vergisi Hangi Ürünlerde Geçerli?
Akıllardaki bir diğer soru da ÖTV’nin hangi ürünlerde geçerli olup olmadığıdır. ÖTV lüks diyebileceğimiz ürünlerde geçerlidir. Ayrıca çevreye tahribatı söz konusu olabilecek ürünler de ÖTV kapsamındadır. ÖTV dahilinde vergisi alınan ürünleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Lüks kategorisindeki araçlar
- Değerli taş ve mücevherler
- Lüks kategorisindeki beyaz eşyalar, ev eşyaları ve mobilyalar
- Tütün, alkol vb. insan sağlığına zararlı olan ürünler.
- Kürk gibi değerli giyecekler
- Kömür, benzin gibi çevreye tahribat veren ürünler
Bu ürünlerden % kaç oranında vergi alacağı ise yıla göre değişmektedir. Yıl içerisindeki değişen pek çok dinamik ve faktöre göre ödenecek vergi dilimi farklılık göstermektedir. Özel Tüketim Vergisi yeni uygulanan bir vergi yükümlülüğü değildir. Özel tüketim Vergisi 1 Ağustos 2002 senesinde 4760 sayılı kanunun 19. Maddesinde yer alan hükme göre yürürlüğe konmuştur. Bu tarihten itibaren ÖTV oranlarına bakıldığında sürekli olarak bir değişim söz konusu olduğu görülebilmektedir. Bu değişimler verginin azaltılması yönünde olduğu gibi artırılması yönünde e olmaktadır. ÖTV dilimi ne kadar düşürülürse alımlarda o kadar artış gözlemlenmektedir.
Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Nasıl Hesaplanır?
Alınan bu vergilerin nasıl hesaplandığı, nasıl karar verildiği de yine farklı bir başlıktır. ÖTV hesaplama işleminde pek çok farklı kriter göz önüne alınmaktadır. Alınmak istenen lüks ürünün niteliği ÖTV kapsamında değerlendirilir ve buna göre bir hesaplama yapılır. ÖTV hesaplanması ilgili bakanlıklar tarafından belirlenir. ÖTV için göz önüne alınan oranlar her sene için değişiklik gösterebilmektedir.
Eğer ÖTV’si hesaplanacak olan bir otomobil ise aracın niteliği göz önüne alınarak bir hesaplama yapılır. Örneğin aracın silindir hacmi nedir? Sayısı nedir? Bu gibi değerler hesaplamada mutlaka göz önünde bulundurulmaktadır. Ayrıca aracın vergisiz yani matrah fiyatı da ÖTV hesaplarken göz önünde bulundurulan başka bir parametredir. Araçlar hem silindir hacmine hem de silindir sayılarına göre yüzdelere ayrılarak bir fiyat değeri ölçümlenir.
Tüm bunlarla beraber ÖTV vergiden muaf olanlar da mevcuttur. Bunlar engelli bireylerdir. Aldıkları hiçbir üründe ÖTV mükellefiyetleri yoktur. Engelli bireyler için ÖTV farklı bir hesaplamaya dahildir. Örneğin bireyin engellilik oranı bu konuda bir parametredir. %90 engelli vatandaşlar tamamen ÖTV’den muaf olurken engellilik durumu %90’ın altında olan bireyler için yüzdelere göre farklı vergi dilimleri çıkartılmaktadır.
2023 ÖTV İndirimi Oranları Nedir?
Her yıl ÖTV oranlarının değişkenlik gösterebildiğini söyledikten sonra 2023 senesine baktığımızda yine geçen yıllardan farklı bir tablo görmek mümkündür. 2023 senesinde kullanılan vergi dilim sayılarında da bir artış meydana gelmiştir. Eskiden Özel Tüketim Vergisi dahilinde 3 vergi dilimi söz konusuydu. 2023 yılı itibarı ile bu vergi dilimi 5’e çıkartılmıştır.
Önceki yıllarda %80, %50 ve %45’lik dilimler uygulanmaktaydı. Bu 3 farklı dilime artık %60 ve %70 de eklenmiş durumdadır. Bu 5 farklı dilim ile araçlardaki ÖTV indirim hesaplamaları da çeşitlenmiş oldu. Örnek vermek gerekirse matrah fiyatı 92 bin TL ile 150 bin TL arasında olan bir araç 160 cc ve altında silindirde %50 oranında bir vergiye tabi oluyordu. 2023 itibarı ile aynı niteliklerdeki bir araç %45 oranında bir vergiye tabidir. Yani 2023 itibarı ile bir %5’lik indirim uygulanmıştır. Eğer 2023 ÖTV oranları nedir diye sorulacak olursa:
Silindir hacmi olarak 2000 cc ve üzerinde olan araçlarda:
- Matrah sınırı ne olursa olsun uygulanan vergi dilimi: %220
Silindir hacmi olarak 1600 cc ile 2000 cc arasındaki araçlarda:
- Eğer matrah fiyatı 170 bin TL’yi aşmıyorsa uygulanacak vergi dilimi: %130
- Eğer aracın fiyatı 170 bin TL ve üzerinde bir fiyatta ise vergi dilimi: %150
Silindir hacmi olarak 1600 cc’ye kadar olan araçlarda:
- 120 bin TL ve altı matrah fiyatı olan araçlarda uygulanacak vergi dilimi: %45
- 120 bin ile 150 bin TL fiyatlı araçlarda uygulanacak vergi dilimi: %50
- 150 bin ile 175 bin TL fiyatlı araçlarda uygulanacak vergi dilimi: %60
- 175 bin TL ile 200 bin TL fiyatlı araçlarda uygulanacak vergi dilimi: %70
Yukarıda saydığımız niteliklerin dışında kalan tüm araçlar için uygulanacak vergi dilimi ise %80 olarak hesaplanmaktadır.
Görüldüğü üzere ÖTV oranları her sene farklı baremlerde tüketicilerin karşısına çıkmaktadır. ÖTV indirimi nedir sorusunu cevaplamakla beraber günümüz ÖTV oranlarını da net bir şekilde görmekteyiz. ÖTV oranlarının önümüzde sene ne olacağı ise belirsizdir. Bu oranlar her sene sonunda ilgili bakanlıklarca hesaplanmakta ve ilan edilmektedir.
ÖTV zorunlu mu diye sorulacak olursa ÖTV dediğimiz Özel Tüketim Vergisi zorunlu olarak her lüks tüketimde alınan bir vergidir ve alınacak ürünün içerisinde tüketiciye sunulmaktadır. Bu anlamda alınan tüm lüks diye nitelenen ürün ya da mallarda ÖTV alınmaktadır.
Bir yanıt yazın