Araçla yolun temasını kesen tek nokta otomobil lastikleri olduğu bilinir. Bu nedenle frenleme ya da aracın yol tutuşu gibi güvenlik ve performans özellikleri üzerinde oldukça net bir etkiye sahiptir. Bu anlamda kişilerin aslında otomobil lastiği çeşitlerini bilmesi önemli olacaktır. Aynı zamanda otomobil lastikleri kullanılmaya başladıkça aşınmaya ve eskimeye da başlayabilir.
Bu gibi durumlarda hava basıncı kontrollerini de aksatmamak oldukça önemlidir. Hava basıncı aslında direkt olarak lastiği ilgilendiren bir konu olduğunu düşünülürse de aracın sağlığı açısından çok önemli bir konu olduğu söylenebilir. Otomobil lastiği çeşitleri genel anlamda aracın tipine göre değişiklik gösterir. Kullanım zamanı ve yeri de genel anlamda farklılık gösteren konular arasında yer alır.
Araç Tipine Göre Lastikler Çeşitleri
Kullanım koşulları ve araç türlerine bağlı olarak otomobil lastikleri kendi içerisinde çeşitlilik göstermektedir. Farklı araç tipleri için farklı boyutta, tasarımda ve yapıda lastikler geliştirirler. Lastikler çok çeşitli kategorilere ayrılsa da genel anlamda lastik tipleri şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Otobüs ve kamyon lastikleri,
- Binek otomobil lastikleri,
- Hafif ticari araç lastikleri,
- 4 × 4 ve SUV lastikleri,
- Minibüs lastikleri,
- Scooter lastikleri,
- Minibüs lastikleri,
- Bisiklet lastikleri.
Binek Otomobil Lastikleri
Şu an neredeyse her aracın kullanımına uygun olarak bir lastik çeşidi üretilmektedir. Aynı zamanda bu lastikler oldukça uzun süreli kullanım için tasarlanmaktadır. Sadece kişileri olası risklerden korumak için değil aynı zamanda ekonomik olarak da kişilerin yarar sağlaması için uzun süreli olarak tasarlanmaktadır. Bu sayede aslında maddi açıdan çok daha elverişli bir hale gelmektedir. Bununla birlikte binek otomobil lastikleri sadece aslında standart fren gücü sağlamaz.
İyi bir tutuş yolu da vadetmektedir. Tabii ki uzun ömürlü olmaları otomobilin düşük yakıt tüketimi için de oldukça önemli konular arasında yer almaktadır. Kişiler tamamen kendi araçlarına uygun olan otomobil lastiklerini tercih ettiği müddetçe çok daha rahat edecektir.
Hafif Ticari Araç Lastikleri
Hafif ticari araç lastikleri kamyonet, kamyon ya da pikap tarzı araçlar için özel olarak tasarlanmaktadır. Aslında binek otomobil lastiklerine göre bakılacak olursa çok daha değişken yol tipleri üzerine dizayn edilmektedir. Bunun temel sebebi ise bu araçların işlevsel olarak diğer binek otomobil araçlarına göre çok daha farklı bir amaçla kullanılmasıdır. Özellikle meslek olarak tercih edilen araç çeşitlerinden biri olduğu için uzun yollarda ve riskli yollarda kullanılabilen araçlar arasında yer alır. Bu anlamda hafif ticari araç lastikleri de yine tamamen bu yollara ve araca uygun olarak tasarlanmaktadır.
SUV – 4×4 Lastikleri
SUV otomobil lastik çeşitleri tamamen 4 × 4 araçlar için üretilmektedir. 4 × 4 lastikleri hem arazi şartlarında hem de düz yolda oldukça yüksek performans göstermektedir. Bu araçlar genel olarak arazide ve dağ şartlarında tercih edilmek için satın alınmaktadır. Bu nedenle lastikler çok daha büyük ve araca uygun olarak üretilmektedir.
Aynı zamanda binek otomobil lastiklerine göre çok daha kalın bir şekilde tasarlanır. Bu da aslında zorlu şartlarda kullanılabilmesi için tasarlandığı anlamına gelir. Lastiklerin sırt desenleri de tamamen bu kötü şartlara uygun olarak dizayn edilir. Sadece kötü araziler için değil sürücünün de konforlu bir sürüş sağlaması adına tasarlanmaktadır. Güçlendirilmiş yapının yanı sıra aynı zamanda esnek yanaklara da sahip olan lastik çeşididir. Kendi içinde de çok farklı seçenekleri ayrılabilmektedir.
Yaz Lastiği Nedir?
Her araç sahibinin bildiği üzere lastikler temelde ikiye ayrılır. Bunlar yaz lastiği kış lastiğidir. Yaz lastiği genel anlamda sıcaklığın 7°’nin üzerinde olabildiği mevsim şartları için tasarlanmıştır. Bu lastikler ile kişiler yaz mevsiminde ihtiyaç duydukları standart seyahat fırsatını yakalayabilmektedir. Yazlık olan lastikler ıslak zemine ve sıcak havalardaki kuru zemine de uygun olarak tasarlanmıştır. Yani sadece yaz aylarında değil aynı zamanda ilkbahar ve sonbahar aylarında da tercih edilen bir lastik çeşididir.
Yaz lastikleri ıslak zemin performansı da gösterebilir. Gösterdikleri performans genel anlamda lastiklerin desenine göre değişiklik gösterebilmektedir. Fakat çoğu zaman ıslak zeminde kullanıma uygun olduğu için pek çok kişi bu lastikleri güvenli bir şekilde kullanabilmektedir. Bununla birlikte hava 7°’nin altına düştüğü zaman bu tekerlekten alınacak olan verim büyük oranda düşmeye başlayacaktır. Bu anlamda aslında lastiğin yol tutuşu azalmaktadır.
Lastiklerin yol tutuşu azaldığı zaman çok çeşitli güvenlik problemleri de ortaya çıkabilmektedir. Yaz mevsimine uygun olarak üretilmiş olan lastiklerin dış derinliği genel anlamda minimum 1.6 mm olmalıdır. Bu da aracın yakıt tasarrufuna yardımcı olan konular arasında yer alır.
Yaz Lastikleri, Kış Mevsimlerinde Kullanılır mı?
Pek çok kişinin merak ettiği konulardan biri yaz lastiklerinin kış mevsiminde de kullanılıp kullanamayacağıdır. İsminden de anlaşıldığı gibi yaz lastikleri tamamen sıcak havalar için üretilmiştir. Yani bu anlamda soğuk hava şartlarına hiçbir şekilde uygun değildir. Tamamen yaz sıcaklarına uygun bir şekilde geliştirilen lastiklerden biridir.
Yaz lastikleri eğer kış zamanlarında kullanıldıysa bununla birlikte ömrü de oldukça kısa olacaktır. Çünkü yaz için tasarlanmış olan yaz lastikleri soğuk hava şartlarına maruz kaldığı zaman lastik sırtı bir süre sonra sertleşmeye başlayacaktır. Bu sertleşme zamanla yol tutuşunu azaltır. Aynı zamanda çekiş gücünü de büyük bir oranda azaltabilmektedir. Bu gibi durumlar sonucunda ise lastikler üzerinde çatlaklar oluşabilmektedir.
Çatlaklar oluştuktan sonra lastik incelir ve küçük bir darbe anında patlayabilir. Bu da kişilerin can güvenliği için oldukça sorunlu olan bir durumdur. Bu nedenle kişiler yaz aylarında yaz lastiklerini kullanırken kış aylarında ise kış için üretilen kış lastiklerini mutlaka kullanmalıdır.
Kış Lastiği Nedir?
Tamamen yaz aylarında hava koşullarına uygun olarak üretilen yaz lastiğinin yanında kış hava şartlarına uygun olarak üretilen lastikler de kış lastiği olarak geçer. Kış lastiği sayesinde sürücüler genel anlamda kışın soğuk hava şartları içerisinde oldukça rahat bir yol deneyimi yaşamaktadır. Tamamen kış aylarına özgü olarak üretilmiş olan bu lastik çeşitleri kış mevsiminde yaşanan don, ıslak zemin ya da buzlanma gibi olumsuz koşullar ile başa çıkmasını sağlar. Aynı zamanda kış lastiği bileşikleri tamamen 7°’nin altında olan soğuk havada için geliştirilmiş olan bir çeşittir.
Yaz lastiğinde olduğu gibi kış lastiğinde de performans özellikleri tamamen lastik üzerindeki desenlere göre değişiklik gösterebilirler. Bu da aslında kişilerin yaşadığı yerin şartlarına göre seçilebilmektedir. Örneğin şehir hayatında yaşayan bir kişiyle kırsal alanda yaşayan bir kişinin araçları aynı model bile olsa kış lastikleri desenleri farklı şekilde olmalıdır. Örneğin genel olarak çivi delikli olarak sunulmuş olan lastikler buzlanmanın çok daha fazla olduğu koşullarda kullanıma uygun olarak sunulur.
Büyükşehirlerde buzlanma giderilebilir ancak küçük şeylerde buzlanma çok daha fazla olduğu için genel olarak çivi delikli lastik tercih edilir. Kış lastiği yaz mevsiminde kullanıldığı zaman ömrü kısa olacaktır. Çünkü 7°’nin üzerindeki hava koşuluna uygun değildir. Yani otomobil lastiği çeşitleri genel anlamda mevsime ve araç tipine göre değişiklik gösterir.
Bir yanıt yazın