Tarih:23 Kasım 2024
Muayenesiz Araç Kullanma Cezaları

2023 Yılı Muayenesiz Araç Kullanma Cezaları

birevim faizsiz araba

Ülkemizde trafikte yer alan araçların hepsinin trafiğe uygun olması gerekiyor. Bu devlet tarafından verilen yetki ile TÜVTURK tarafından düzenli aralıklarla yapılıyor. Buradaki amaç ilk olarak hem aracın içinde ki sürücü ve yolcuların, hem de yaya ve sürücülerin canının ve malının koruma altına alınmasıdır. Ülkemizde muayenesiz araç kullanma cezaları ne durumda olduğunu sizler için derledik.

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu 34. Maddi gereği bunun tüm araç sahipleri tarafından yaptırılması sorunlu hale getirilmiştir. Sadece güvenlik değil çevre açısından da zararlı olan araçların tespit edilmesi açısından gerekli bir işlemdir. Bunu engellemek için muayenesiz araçlara cezai işlem uygulanmaktadır.

Muayenesiz Araç Kullanma Cezası Ne Kadar?

Muayenesiz araç kullanımı ülkemizde yasaktır. Bunun için çıkarılan özel bir kanun bulunuyor. Trafikte muayenesiz bir aracı kullanmanız cezası 2023 yılı için 427 TL’dir. Erken ödeme indiriminden yararlanırsanız bu ceza 320,25 TL olarak ödenmek zorundadır. Bu ceza trafik ekiplerince uygulamadan önce araç sahibine 7 gün süre tanınmaktadır. Bu süre zarfında muayene yaptırılırsa cezai işlem uygulanmıyor.

Araç Muayene Cezası Nereye Ödenir?

Araç muayene cezası uygulandıktan sonra Karayolları Trafik Kanunu 34. Maddesine göre işlem uygulanıyor. Bu cezanın ödenmesi için farklı yollar vardır. PTT şubeleri, internet bankacılığı ve anlaşmalı banka şubeleri üzerinden ödeme yapabilirsiniz.

Bunun yanında ivd.gib.gov.tr adresine girerek de ödeme yapmanız mümkündür. TÜVTÜRK sistemi bu ceza ve diğer cezalar ödenmediği taktirde randevu vermemektedir. O sebeple aracın trafikten men edilmemesi için öncelikle ceza ödenmeli ve ardından muayene randevusu alınmalıdır.

Muayenesiz Araç Cezasına Nasıl İtiraz Edilir?

Ülkemizde ki kanunlar gereği trafik cezalarına itiraz edilebiliyor. Bunun için muayenesiz araç kullanımına da itiraz etmeniz mümkündür. Sulh ceza mahkemesi bunun için doğru adrestir. Ceza dilekçesi ile birlikte mahkemeye itiraz edilebilir. Haklı görülmesine mahkeme karar verir. Bunun ardından ceza iptal olabilir, eğer ceza iptal olmazsa ödeme faiz hesaplanarak yapılır.

Muayenesiz Araç Kullanma Cezasına İtiraz Dilekçesi

Muayene cezasına itiraz süresi kabahatlar kanununa göre 15 gün içinde yapılma zorunluluğu vardır. Bu süre geçtikten sonra cezai işleme gecikme cezası eklenmeye başlar. Dilekçe ile birlikte ruhsat, kimlik, sürücü belgesi ve ceza tutanağı fotokopisi de eklenir. Emsal kararlara bakılarak cezanın durumu hakkında cevap verilmesi beklenir.

Muayene Gecikme Cezası Ücreti Ne Kadar?

Trafikte muayenesi olmadan gezdiği fark edilen araca 7 gün izin verilir. Bu süre dolduktan sonra hala muayenesi yaptırılmamışsa 888 TL muayene gecikme cezasının ödenmesi istenir. Bununla birlikte aracın bağlanmasına ve çekici ile muayene istasyonuna götürülmesine karar verilir. Yine bir 7 gün daha izin verilir. Yine yaptırmaması durumunda tekrar 888 TL cezai işlem uygulanır.

Bu durumun ardından aracın ağır kusurlu olduğu muayene sonrasında karar verilmesi durumu da ortay acıkabilir. 30 günlük tespit sürecinin sonunda 888 TL para cezası uygulanır. Erken ödeme ile bu ceza 666 TL’ye çekilir.

Araç Muayene Cezası Nasıl Hesaplanıyor?

Araç muayene cezası aynı zamanda muayenenin de faizli bir şekilde yapılmasına neden olur. TÜVTÜRK Tarafından ceza oranı %5 olarak uygulanarak aracın muayenesi gerçekleştirilir.

Araçların Muayene Süreleri Ne Kadar?

Motorlu taşıtların muayene süreleri farklılık göstermektedir. Bunun için kanunla belirlenmiş süreler araçlar için uygulanır.

  • Resmi ve hususi otomobil statüsünde olanlar için trafiğe çıktığı tarihte itibaren 3 yıl sonra, ardından düzenli olarak 2 yılda bir yapılmaktadır.
  • Lastik tekerleklere sahip traktör içinse muayene süresi ilk seferde 3 yılda bir yaptırılırken, aynı şekilde devamın da 3 yıl müsaade edilir.
  • Üç tekerlekli ve iki tekerlekli araçlar için ilk üç yıl muayene zorunluğu yoktur, ardından her iki yılda bir muayene yaptırılması istenir.
  • Yarı römorklar ve römorklar için ilk yaşının ardından her yıl düzenli olarak muayene olması istenir.
  • Taksi, kamyon, otobüs gibi motorlu taşıtlar, ticari araç statüsünde olduğu için her yıl düzenli olarak muayene yaptırılması zorunludur.

Araç Muayene Sorgulama Nasıl Yapılır?

Araç muayene sorgulama için farklı yöntemler vardır. İlk olarak devamlı kullanılan yöntem TÜVTÜRK resmi sitesidir. Aşağıda ki linke tıklayarak sizlerde araç muayenesi sorgulaması yapabilirsiniz.

Diğer muayene sorgulama işlemi E-Devlet üzerinden yapılır. Muayene durumu sorgulama yaparak araçlar kısmından, aracınızı seçebilir ve muayene geçerlilik tarihine bakabilirsiniz.

Burada ki adrese tıklayarak bunu sorgulamanıza izin veriliyor. Muayene tarihine göre aracınız için muayene hazırlıkları yapmanız tavsiye edilir.

Araç Muayene Randevusu Nasıl Alınır?

Aracın muayenesi TÜVTÜRK üzerinden yapılmaktadır. Bunun içinde bu kurumdan randevu almanız gerekiyor. Bunun için izlemeniz gereken adımlar var.

  • TÜVTÜRK resmi web sitesine girmeli, Randevu kısmına tıkladıktan sonra karşınıza çıkan sayfaya plaka, muayene şehri, ruhsat bilgilerini girmeli, gün ve saat tercih ettikten sonra muayene tarihini onaylamalısınız.
  • E-Devlet üzerinden de randevu alınması mümkündür. Arama kısmına “TUVTÜRK Muayene Randevu Kayıt” işlemini yapmanız gerekiyor. Yine aynı bilgileri girerek randevu oluşturmanız mümkündür.
  • Bunların yerine 0850 222 88 88 çağrı merkezi numarasını ayarak randevu almanıza olanak tanınıyor.

Araçların Muayene Süresi Kaç Gün Gecikebilir?

Aracın muayenesinin geçerlilik süresi yapıldığı günün ardından 1 veya 2 yıl sonrasıdır. O  gün son gün olarak kabul edilir ve genelde o gün gelmeden birkaç gün önceden muayene yaptırılması tavsiye edilir. Aksi taktirde %5 gecikme cezası uygulanır.

Araç Muayenesinde Neler Kontrol Edilir?

Araç muayenesi periyodik işlemlerle yapılmaktadır. Bunların hepsi görevliler tarafından her araç için aynı şekilde yapılarak son verilir.

  • İlk olarak aracın plakası, şase numarası ve ruhsat bilgileri tanımlanır.
  • Far ve motor kontrolü yapılır. Akü, motor parçaları, ışıklar, uzun veya kısa olmak üzere, geri vites ve fren lambaları kontrol edilir.
  • Lastik kontrolü otomobil için 1,6 mm, motosiklet içinse 1 mm derinliğe göre kontrol edilir.
  • Tüm fren sistemi bilgisayar yardımıyla kontrol edilir.
  • Aracın uzun ve kısa far ayarları el yardımı ile kontrol edilir.
  • Araç içerisinde bazı kontroller de yapılır. Emniyet kemerlerinin çalışıp çalışmadığı, direksiyon simidi, gösterge paneli, arka ve ön silecekler, ayna kontrolleri gibi birçok noktaya bakılır.
  • Aracın alt kısmında yer alan süspansiyon, egzoz, yakıt deposu, borular ve dingil kontrol edilir.
  • Bagaj kısmında sağlık çantası ve yangın söndürücü olup olmadığı da kontrol edilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir