Tarih:18 Ekim 2024

Mercedes Modellerinin Arkasındaki Harfler Ne Anlama Geliyor?

birevim faizsiz araba

Mercedes-Benz markasının otomotiv piyasasına sürdüğü Mercedes modellerinin arkasındaki harfler ne anlama geliyor? Mercedes-Benz markasına ait arabaların arkasında yer alan ilk, ikinci ve üçüncü harflerin serilere göre farklı anlamları bulunuyor.

Mercedes-Benz markasına ait araçlardan satın almak isteyenler, modellerin arkasındaki yer alan harflerin ne anlama geldiğini merak ediyor. Markanın piyasaya sürdüğü araçların kimilerinde iki harf bulunurken kimilerinde üç veya daha çok harf bulunuyor. Hatta bazı modellerde üçüncü harften sonra farklı harfler dizili olarak yer alıyor. Mercedes-Benz markasının özel olarak belirlediği harf sıralamasının anlamları şöyle açıklanıyor.

Mercedes Modelleri İsimleri

Otomobil tutkunlarının birçoğu günümüzde Mercedes markasına ait araba modellerine sahip olmak istiyor. Marka hayranları için özel bir merak konusu olan araç serileri A harfinden başlıyor. Marka yetkilileri tarafından özel olarak belirlenen Mercedes kaç modeli var?

Markanın model serileri şöyle kategorize ediliyor:

A Serisi: Sedan ve Hatchback küçük modeller

B Serisi: MPV çok amaçlı modeller

C Serisi: konforlu ve rahat amaçla kullanılan modeller

E Serisi: Executive kelimesinden türetilen yönetici modeller

S Serisi: Özel ve konforlu seri anlamına gelen modeller

G Serisi: Arazi sınıfı modeller

V Serisi: Kamyonet tipi seriyi temsil eden modeller

X Serisi: 4×4 modeller

Markanın seriyi oluşturan modelleri, gövde tipine göre farklı sınıflara ayrılıyor. Mercedes A serisi ve B serisi hariç olmak üzere diğer modeller, üretim amacına göre sınıflandırılıyor. Markanın kendi bünyesinde yer alan bu seriler dışında SL gibi farklı modeller de yer alıyor.

Mercedes CLA Nedir?

Markanın CLA serisi, 180 ve 200 modelleri olmak üzere iki farklı seçenek olarak satışa sunuluyor. Mercedes C serisi için dış görünüm ve kompakt tasarım olarak dikkat çeken CLA 180D ve 200 serisi, markanın özel serisi olarak öne çıkıyor.

4 kapılı kompakt bir sedan modeli olan CLA serisi ilk olarak 2012 yılında ön gösterime giriyor. Ardından dev bir Alman markası olan Mercedes’in piyasaya sunmuş olduğu bu model 2013 yılından itibaren otomobil fuarında tanıtılmaya başlanıyor.

Yüksek kapı tasarımı, modeli dikkat çekici bir görünüme kavuşturan cam yüzey görünümü ve motor kaput bölümü serinin ilgi çekici dış tasarım özellikleri arasında yer alıyor. Akıllı telefonlar ile entegre olacak bir şekilde kullanılabilen seri teknolojik özellikler olarak seriyi ön plana çıkarıyor.

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte me connect özelliği sayesinde otomobil serisi markanın özel tutkunları tarafından ilgiyle takip ediliyor.

Mercedes GLA Nedir?

Mercedes markası tarafından 2013 yılında üretime sunulan GLA serisi, kompakt tasarımı ve lüks oluşu ile ön plana çıkıyor. Mercedes GLA serisi GLC serisinin altında yer alıyor. GLA serisi olarak üretilen modellerinin yükseltilmiş tampon ve lüks görünüm tasarımı ayrıcalıklı olmasını sağlıyor.

Led farların yüksek aydınlatma gücü ile GLA serisini ön plana çıkaran lüks ve kompakt tasarımı, gece sürüşlerini daha güvenilir kılıyor. Yükseltilmiş koltuk ve modern yatay tasarımı GLA serisini sportif araç kategorisinde olmasını sağlıyor.

Mercedes Modellerinde EQ Ne Demek?

Markanın elektrikli modelleri olarak sınıflandırılan Mercedes EQ serisi, Electric Intelligence by Mercedes-Benz isimli kurulan yeni markanın ürünü olarak tanıtılıyor. Markanın EQ serisinde yer alan modeller şöyle sıralanıyor:

A serisi elektrikli araçlar: EQA

E serisi elektrikli araçlar: EQE

S serisi elektrikli araçlar: EQS

Kompakt SUV tasarımı ile ön plana çıkan EQ serisi modern araç serisi, ilk olarak 2016 yılında Paris otomobil fuarında tanıtılıyor. Zekâ ve duyguya atıfta bulunan modelin harf dizilimi, araçların tasarım, kullanım ve model serilerine göre özel olarak oluşturuluyor.

Mercedes AMG Farkı Nedir?

Mercedes-Benz markasının lüks ve özel araç üreten yan markası olan AMG, diğer serilere göre ayrıcalıklı bir konumda yer alıyor. Markanın normal serilerine göre AMG serisi kompakt oluşu, lüks gövde tasarımı ve üstün performansı ile öne çıkıyor.

Markanın üstün performanslı araçlar üretmek üzere kurulan AMG GmbH, daha geniş bir karbon fiber kullanımı sunuyor. En yüksek fiyatlı, lüks ve konforlu model kategorisi üretmek amacıyla kurulan yan kurum, 1967 yılında markanın özel araçlarını üretirken 1999 yılında farklı bir marka tarafından satın alınıyor.

Mercedes Modellerindeki İlk Harflerin Anlamları Nedir?

En büyük Alman otomotiv markalardan biri olan Mercedes harfleri ne anlama gelir? Markanın otomobil tutkunları için özel olarak satışa sunduğu araçların harf sıralamaları özel olarak belirleniyor. Markaya ait araçların model isimlendirmelerinde bazen iki bazen de üç harf yer alıyor.

Markanın yetkilileri tarafından özel olarak belirlenen model isimlendirmelerinde ilk harf araçların gövde türünü temsil ediyor. Mercedes’in bazı serilerinde ilk harf gövde tipini temsil ederken bazı serilerde ise, özel kullanım amacını temsil ediyor. Örneğin Markanın A serisi sedan tipi otomobil gövde tipi anlamına geliyor. G serisi ise, arazide kullanmak amacıyla geliştirilen seri isimlendirmeleri olarak kullanılıyor.

Markanın EQ, SK ve SLK gibi seri özellikleri dışında başka harflendirmelerin yapıldığı daha farklı özelliklere ait araçlar da bulunuyor.

Araçların üzerinde D harfi yer alan modeller, dizel motoru E harfi bulunan modeller ise elektrikle çalışan araçları temsil ediyor. Aynı zamanda bunlardan farklı olarak modelin üzerinde yer alan 4matik ibaresi, 4 tekerlekli çekiş sistemine sahip olan seriler anlamına geliyor.

Mercedes Modellerindeki İkinci Harflerin Anlamı

Otomobil tutkunları için merak konusu olan Mercedes harflerin anlamları elektrikli modellerin haricinde içten yanmalı motorlu modellerin ikinci harfleri ortak oluyor. İçten yanmalı motorlu marka serilerinin ikinci harfleri L’dir.

Türkçede hafif anlamına gelen lightweight kelimesinden üretiliyor. Markanın modellerinde ikinci olarak L harfi yer alan seriler, arazi aracı olarak kullan G serisi ve dört kapılı sedan modelleri olarak bilinen C serisi olarak ikiye ayrılıyor.

Mercedes Modellerinin Üçüncü Harfleri Nedir?

Mercedes-Benz markasının isimlendirme yönteminde ilk harfler gövde tipini temsil ederken üçüncü harfler otomobilin boyutu ile ilişkilendiriliyor. Mercedes modelleri arasında yer alan GLS serisi GLA serisinden daha büyük boyutlu oluşu ile öne çıkıyor. İki serinin son harfleri sıralandığında S harfini temsil eden GLS serisi, A harfini temsil eden GLA serisine kıyasla daha büyük olduğu için bu şekilde isimlendiriliyor.

Markanın A, C ve E gibi seri sıralamaları dışında bazı modellerin sonuna EQ takısı ekleniyor. Modellerin sonuna eklenen EQ takısı, araçların elektrikli kullanıldığı anlamına geliyor. EQ serisi markanın elektrikli serileri olarak sıralanan EQA, EQE ve EQS serileri, araçların gövde tipini ve kullanım amacını temsil ediyor.

Mercedes EQ tipi elektrikli otomobil serilerinde E ve S serisi SUV ve Sedan tipi araçları, A, B ve C serisi ise yalnızca SUV tipi araçları temsil ediyor.

Mercedes Modellerinin Motor Hacimleri Nelerdir?

Markanın harf terminolojisini incelerken farklı amaçlar için özel bir sistem olduğundan bahsediliyor. İlk, ikinci ve üçüncü harflendirmeler araçların gövde tipi ve kullanım amacına yönelik farklı bir şekilde belirlenirken, yanlarında yer alan numaralandırmalar da farklı anlamları içeriyor.

Mercedes modellerine ait harflerin yanlarında yer alan rakamlar, araçların motor hacimlerini ifade ediyor. 200 kilometreyi geçen araçlar 2.0, 300 kilometreyi geçen araçlar ise 3.0 motor hacmine sahip oluyor. Serilerde yer alan bu rakamlar farklılık gösterirken, AMG serilerinde yer alan 63 sayısı 6.3 motor hacmini temsil ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir