Tarih:16 Eylül 2024
KTT Çarpma ve ERP Çarpma

KTT Çarpma ve ERP Çarpma Nedir?

birevim faizsiz araba

Bir araç almayı veya satmayı düşünüyorsanız, yerine getirmeniz gereken bazı prosedürler bulunur. Örneğin satın alınacak aracın geçmişteki kaza durumu ve hasar kaydı hakkında bilgi edinmek için KTT ve ERP gibi raporların alınması gerekir. Bu raporlarla aracın tüm eksi ve artılarına hakim olabilirsiniz. Seçimlerinizi daha güvenli hale getirmek için bu raporlar hayati öneme sahiptir.

KTT Çarpma Nedir?

KTT, ‘Kaza Tespit Tutanağı’nın kısaltılmış halidir. Trafikte seyir halindeki küçük boyutlu bir aracın hafif darbeler alması sonucu rapor tutulur. Sisteme girişi yapılan tutanak KTT yani kaza tespit tutanağıdır. Araç almayı düşünüyorsanız bu işlem mutlaka sorgulanmalıdır. Bu işlemle aracın hasar aldığı tarih aralıkları ve hasar nedenini öğrenebilirsiniz. Aracın hasar almasına rağmen yoluna devam edebileceği durumlarda hasar kaydı sisteme KYT çarpma şeklinde geçer. Araçların ağır hasar almadan yola devam edebildiği kazalarda tutulan KTT raporu, trafiğin uzun süre tıkanmasını, beklemeleri engeller. Bir diğer avantajı ise online şekilde internet ortamında takip edilebilir olmasıdır.

KTT Sorgulaması Nasıl Yapılır?

KTT sorgulaması nasıl yapılır diye sorarsanız, bu işlem oldukça basittir. 5664 nolu telefondan, araç kaza raporu sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. 5664’e KTT yazıp bir boşluk bırakıp aracın plaka numarası ekleyip gönderin. Araç ile ilgili hasar kayıtlarını görebilirsiniz. Çok kısa bir sürede hatta dakikalar içinde aracın kaza yapıp yapmadığını öğrenmenin bir diğer yolu T.C. kimlik numarası ile sorgulamadır. T.C. kimlik numarası ile yapacağınız kaza raporu sorgulamasında kazayı yapan ve kazadan etkilenen araç sahiplerinin tuttuğu kaza tutanağındaki bilgileri görüntüleyebilirsiniz. Eğer bir aracın hasar kaydının tam olarak anlaşılması için kasko hasar ve sigorta ödemelerini de inceleyebilirsiniz. Kasko hasar ve sigorta ödemeleri araç hakkında detaylı bilgileri verir.

ERP Çarpma Nedir?

‘ERP çarpma’nın ne olduğunu birçok araç sahibi merak eder. Bir araç satın aldığımızda ilk olarak araç sigortası yaptırırız. Herhangi bir kazada, sigorta şirketleri kazayı inceler ve raporunu hazırlar. Yapılan incelemenin ardından, sigorta şirketleri kazanın maddi boyutunu belirler ve araçlarda oluşan hasarları düzelterek sahiplerine geri verir. Bazı durumlarda şirketler farklı yöntemler uygular. Araçlarda oluşan hasarlar nakit şekilde ödemeye uygun olduğunda sigorta şirketleri aracı yaptırmak yerine oluşan hasar bedelini araç sahibine iletir, aracı kendilerinin yaptırmasını ister. Bu durum ERP çarpma olarak tanımlanır. ERP çarpma, sigorta şirketlerinin hasar düzeltmesinde tercih ettikleri yöntemdir.

 ERP Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Peki ERP çarpma hasar kaydı ne demektir ve sorgulanması nasıl yapılır? Aslında KTT sorgulamasına benzer bir sorgulama ile ERP çarpma hasar kaydını öğrenebilirsiniz. ERP ve araç plakasını 5664’e cep telefonu üzerinden gönderip sorgulama yapabilirsiniz. Eğer aracın plakası bilinmiyorsa, farklı bir yöntem de kullanabilirsiniz. T.C. kimlik numarasını yine 5664’e mesaj olarak gönderdiğinizde ERP sorgulamasına erişebilirsiniz. Çok sık kullanılan bu uygulamada 30 dakika gibi bir bekleme süreniz olabilir. Bir diğer yol da e-devlet üzerinden yapılan sorgulamadır. E-devlet uygulamasında, arama bölümüne araç hasar kaza sorgula dediğinizde sorgu sonuçlarını görebilirisiniz.

KTT Hangi Durumlarda Tutulur?

Yeni araç almak isteyenler ya da araç sahipleri KTT çarpmanın ne anlama geldiğini merak ediyor. Kazanın kaydedilmesi için tutulan ve polise gerek duyulmayan tutanak türüne verilen addır KTT. Açılımı ise ‘kaza tespit tutanağı’ dır. Her iki tarafın anlaşması ile tutulan bu tutanak, zaman kayıplarının önüne geçerken, trafikte uzun zaman geçirmek zorunda kalınmasına da engel oluyor. Bu tutanağın geçerlilik süresi 2 yıldır. Eğer kazada yer alan taraflardan biri yaralanır, ölür veya kaçarsa bu defa görgü tespit tutanağı tutulur. Bu tutanak kolluk kuvvetleri tarafından tutulur. Tutanağın içinde kaza anının nasıl gerçekleştiği ve kazadan sonra neler yaşandığı detaylı bir şekilde anlatılır.

ERP Çarpma Hasar Kaydında Nelere Dikkat Edilmeli?

Elbette yeni bir araç almaya karar verdiğimizde alacağımız araçtan tam anlamı ile emin olabilmek için bazı sorgulamalar yaparız. Özellikle ERP ile ilgili kafanızda birçok soru işareti belirebilir. Bu sorulardan biri ‘ERP çarpma hasar kaydı ne demek’ sorusudur. ERP exper raporu anlamına gelir. Bu rapor bazen araç sahiplerine zorluk çıkarır. Nedeni ise araç sahipleri kimi zaman sigorta şirketinin verdiği parayı kullanarak orijinal parçalar almak yerine, daha ucuz olan muadil parçalar alırlar. ERP hasar kaydı olan araçlar, satış işlerinde detaylı bir incelemeden geçmelidir. Çünkü orijinali gibi

Aksi takdirde trafikte bir kaza yaşanması durumunda orijinali kadar sağlam olmayan parçalar, araç içindeki kişilerin can güvenliğini yeteri kadar sağlayamayabilir.

T.C. Kimlik Numarasıyla ERP Sorgulanabilir mi?

Yukarıda verdiğimiz bilgilerde KTT ve ERP sorgulama işlemlerini nasıl yapabileceğimizi öğrenmiştik. Belirlenen numaraya atılan kısa mesajla sorgulama yapabiliyordunuz. Eğer ikinci el araç almayı düşünüyorsanız ERP sorgulamasını kesinlikle yapmanızı öneririz. ERP, kaza yapan veya kazadan etkilenen araçların hasar bedelini sigortanın karşılaması için yaptırılır. Bu sorgulamayı, 5664 numaralı telefona aracın plakasını göndererek yapabilirsiniz. Eğer aracın plakası bilinmiyorsa ya da eksik biliniyorsa T.C. kimlik numarası kullanılarak sorgulama yapabilirsiniz. Yine 5664’e ERP yazıp, boşluk bıraktıktan sonra T.C. kimlik numarası ekleyip sorgulama yapabilirsiniz. 30 dakika gibi bir sürede aracın hasar kaydı hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Araç Satın Alacakların Nelere Dikkat Etmesi Gerekir?

Bir araç sahibi olmak istiyorsanız ve bu araç ikinci el bir araçsa bazı detaylara hakim olmanız gerekir. İlk yapmanız gereken aracın ruhsat bilgilerini incelemek olmalı. Daha sonra aracın dış görünüşüne bakabilirsiniz. Dış görünüşte herhangi bir çizik, çökme, boya kalkması gibi durumların olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Aracın kilometre hesabı, motor gücü ve aracın lastikleri gibi her türlü detayı uzman bir kişinin incelemesi en iyisidir. Eğer aracın KTT çarpma kaydı varsa kaza raporu örneği incelenmelidir. Aracın geçirdiği kaza durumlarında maddi olarak aldığı hasarları inceleyen ERP çarpma kaydının da incelenmesi gereklidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir