HGS (Hızlı Geçiş Sistemi) ücretli köprü ve otoyollarda bulunan gişelerde durmadan ücretin tahsil edilerek hızlı bir geçiş sunan bir sistemdir. Trafik yoğunluğunun büyük bir oranda azalmasını sağlayan HGS, ülkemizde 2012 yılında kullanılmaya başlanmıştır.
Kaçak Geçiş Nedir?
HGS, bir abonelik gerektirmektedir. HGS sistemine abone olan sürücü gişelerden geçtiğinde geçiş ücreti bakiyesindeki paradan tahsil edilmektedir. HGS gişelerinden geçen bir sürücünün aboneliği yok ise 2 hafta içerisinde bir abonelik açması gerekmektedir. Abonelik açılmadığı taktirde ücret tahsil edilemediğinden dolayı bu durum kaçak geçiş olarak tanımlanmaktadır.
HGS’den kaçak geçiş yapan sürücüye ise cezai bir ilem uygulanmaktadır. HGS kaçak geçiş ücreti 2024 yılında HGS ücretinin 4 katı olarak hesaplanmaktadır. Sürücü bu durumda HGS geçiş ücretinin yanı sıra kaçak geçiş ceza ücretini de ödemek zorundadır. Gişe ücretinin ödenmemesi durumunda, kaçak geçiş ceza ücretinin yanı sıra tebligat ücreti, avukatlık ücreti ve diğer masrafların da ödenmesi mecburi olarak tutulmaktadır.
HGS Kaçak Geçiş Ceza Ücreti Kaç Gün İçinde Ödenmelidir?
Gişe ücretinin 4 katı olarak belirtilen HGS kaçak geçiş ceza ücretinin, 15 gün içerisinde ödenmesi gerekmektedir. 15 günü geçen ceza ücreti, her geçen gün artış göstermektedir. Bu yüzden kaçak geçiş yapmış olan sürücülerin, ceza ücretlerini sorgulayarak ödemelerini zamanında yapmaları tavsiye edilmektedir.
HGS Cezası Ödenmez ise Ne Olur?
HGS cezasını ödemek için 15 günlük bir süre bulunmaktadır. Geçiş cezası belirtilen süre içerisinde ödenmediği taktirde hem aracın muayene işlemleri yapılamıyor hem de aracın satış işlemleri gerçekleştirilemez hale geliyor. Dolayısıyla HGS cezasının ödenmesi mecburidir.
HGS Ceza Borcu Sorgulaması Nereden Yapılır?
HGS ceza borcu sorgulamak için E-Devlet’e giriş yaparak, Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) İhlalli Geçiş Bilgileri Sorgulama sayfasına tıklayarak ceza bilgilerine ulaşmak mümkündür. Bunun dışında PTT resmi web sitesinden HGS Geçiş İhlali Sorgulama sayfasına tıkladıktan sonra ilgili araç plakası girilerek ceza sorgulaması yapılabilir. Ayrıca Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğünün internet sitesi ve HGS çağrı merkezinden de ceza bilgilerini öğrenmek mümkündür.
HGS Kaçak Geçiş İtirazı Nasıl ve Nereye Yapılır?
Size ait olmayan bir kaçak geçiş cezası aldığınızı farkettiğiniz anda bu duruma itiraz etmek mümkündür. Bunun için ceza tebligatının size ulaştığı tarihten itibaren 7 gün içerisinde Karayolları Genel Müdürlüğü’ne dilekçe yazarak ya da 0 850 460 60 60 çağrı merkezini arayarak uygulanan cezaya itiraz edebilirsiniz. Buna rağmen herhangi bir sonuç alınmadıysa ve ceza belli bir miktarın altındaysa İlçe Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurulabilir. Cezanın daha yüksek bir miktarda olması dahilinde ise Tüketici Mahkemeleri’ne itiraz etme hakkı bulunmaktadır.
HGS Nereden ve Nasıl Alınır?
HGS’yi, PTT şubelerinden, anlaşmalı benzin istasyonlarından ya da bankalardan almak mümkündür. HGS almak için istenen evraklar ise araç ruhsatı ve kimlik belgesidir. HGS almak için başvurulabilecek anlaşmalı bankalar şu şekildedir;
- İş Bankası
- Albaraka Türk
- Garanti Bankası
- TEB
- Kuveyt Türk
- Denizbank
- Yapı Kredi Bankası
- Vakıfbank
- Halk Bankası
- Türkiye Finans
- Akbank
- Ziraat Bankası
- Finansbank
HGS anlaşmalı petrol ofisleri ise aşağıdaki gibidir:
- Petrol Ofisi
- Shell
- BP
- Opet
- TPPD
- TOTAL Yetkili İstasyonları
HGS Nasıl Kullanılır?
HGS, aracın ön camına okunabilecek bir şekilde yapıştırılmalıdır. Yapıştırılan etiket ya da kart, gişedeki otomatik okuyucular tarafından algılanmaktadır. Bu sayede araç trafikte durmadan geçiş sağlayabilmektedir. Gişe ücreti HGS’deki var olan bakiyeden otomatik olarak tahsil edilmektedir. Eğer HGS bakiyesinde yeterli miktar yoksa araç sahibinin bakiyesine yükleme yapması gerekmektedir.
HGS Ücreti Ne Kadardır?
HGS tahsil etme ücreti, PTT şubelerinde etiket olarak 15 TL, kart olarak ise 30 TL üzerinden satışa sunulmaktadır. Anlaşmalı bankalarda ise HGS ücretleri değişkenlik göstermektedir. Bazı bankalar otomatik ödeme talimatı veren, maaş hesabını taşıyan ya da mevduat hesabı açtıran müşterilerine ücretsiz olarak HGS etiketi vermektedir. Bunun için müşterisi olunan banka ile görüşülebilir ve detaylı bilgi alınabilir.
HGS Bakiye Yüklemesi Bakiye Yüklemesi Nerelerden Yapılabilir?
HGS bakiyesinde yeterli miktarda bakiye bulunmadığı taktirde yükleme yapılması gerekmektedir. HGS bakiye yüklemesi yapılabilecek noktalar ise şunlardır;
- PTT şubeleri
- Anlaşmalı Bankalar
- Anlaşmalı Benzin İstasyonları
- E-Devlet
- HGS web sayfası ve HGS mobil uygulaması
- Telefon operatörleri üzerinden SMS
Bir yanıt yazın