Tarih:15 Ocak 2025
Emniyet Şeridi Cezası

Emniyet Şeridi Cezası Nedir? Ne Kadardır? Nasıl Sorgulanır?

birevim faizsiz araba

Karayolunun sağ kısımlarında yer alan ve güvenlik şeridi olarak da bilinen, kesintisi olmayan düz çizgilerden oluşan yollar emniyet şeridi olarak bilinir. Normal trafik akışına dahil olmayan bu yolları bazı zorunlu durumlar haricinde kullanmak yasaktır. Aksi takdirde şerit ihlali cezası ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Emniyet şeridini belirli durumlar haricinde kullanamayan araçlar, geçiş üstünlüğüne sahip olmayan araçlar kategorisindedir. Bu yolların boş bırakılması gereklidir. Çünkü acil durumların her an olabileceği ihtimaline karşı gerekli yardımın bir an önce ulaştırılması zorunludur. Emniyet şeritleri bu gibi durumlar için boş bırakılmalıdır.
Emniyet şeridi ile ilgili bilmemiz gerekenler, şerit ihlali cezaları, hangi araçların emniyet şeridini kullanabilecekleri gibi sorularınızın cevabını yazımızın devamında görebilirsiniz.

Emniyet Şeridini Hangi Araçlar Kullanabilir?

Geçiş üstünlüğü olmayan araçlara yol vermeme, emniyet şeridi ihlalini ortaya çıkarır. Bu ihlaller emniyet güçleri tarafından tespit edildiğinde sürücüler cezalandırılır. Verilen bu cezaya ‘güvenlik şeridi’ cezası denir.

Emniyet şeridi gereksiz kullanılması sebebi ile çok sayıda probleme neden olabilir. Acil olarak hastaneye yetişmesi gereken bir ambulans emniyet şeridini hızlı bir şekilde kullanmalıdır. Eğer bu yol meşgul olursa hasta gerekli olan vakitte hastaneye yetişemez. Aynı şekilde yangın çıkan bir bölgeye yetişmesi gereken itfaiye araçları yine bu yolu kullanırlar. Bu nedenle emniyet şeritlerinin gereksiz şekilde kullanılması büyük sıkıntılara sebebiyet verir.

Emniyet şeridini yalnızca emniyet araçları kullanabilir. İtfaiye, ambulans, kolluk kuvvetlerine ait olan araçlar acil bir durumda bu yolları kullanırlar. Diğer bir kullanım alanı ise; arıza yapan araçların, diğer araçların trafiğine engel olmaması için kullanabilmeleridir. Kamu araçları ise emniyet şeridini kullanamazlar.

Saydığımız araçlar dışında emniyet şeridinin kullanılması hayati risk taşır. Çünkü emniyet şeridinin amacı riskli ve hayati durumlarda bir an önce ulaşılması gereken bölgeye gidebilmek için en uygun ulaşımı sağlamaktır. Aksi durumda, görevine yetişmek zorunluluğu bulunan yukarıda saydığımız araçlar gitmeleri gereken bölgeye zamanında gidemezler. Böyle bir durumda da sonuçlar çok sıkıntılı olabilir.

Bu kadar önemli olan bir trafik kuralı maalesef ihlal edilebiliyor. Sayısız sürücü, emniyet şeridini ihlal ederek suç işliyor. Acil bir durumda bu yolu kullanmak durumunda olan araçlar, bilinçsiz sürücüler yüzünden ulaşımda problem yaşıyorlar. Bu problemlerin sonucu bazı zamanlar insan hayatı ile ödenebiliyor.

Emniyet şeridini ihlal eden sürücüler para cezası ile karşılaşıyorlar. Kurallara uyan diğer sürücülerin de hakkına giren bu sürücüler, EDS, mobese ve trafik polisleri tarafından tespit edilebiliyor. Her şeye rağmen, yine de bu kuralı ihlal eden sürücüler, diğer sürücüler tarafından gerekli mercilere şikayet edilebilirler. Bir vatandaşlık görevi olan bu konu tüm sürücülerin hassasiyet göstermesi gereken bir durumdur.

Trafikte seyreden araçların, sıkışan trafikten kurtulmak için kullandıkları emniyet şeridi, maalesef çoğu zaman bir alışkanlığa dönüşebiliyor. Ancak akılda kalması gereken durum, emniyet şeridinin herhangi bir acil durumda ambulans, itfaiye aracı ya da emniyet araçlarının bu yolu kullanma hakları olduğudur. Bir suçlunun yakalanması, bir yangına müdahale eden itfaiye aracının ve bir yaralıya yetişmeye çalışan ambulansın emniyet şeridini ivedilikle kullanması gerekir. Bu duruma engel olabilecek hareketlerin hukuki boyutu dışında vicdani ağırlığı da bulunur. Bilinçli her sürücü bu konuya duyarlılık göstermelidir.

Şerit İhlali Cezası Ne Kadar?

Emniyet şeridi ihlali sonucu, geçiş üstünlüğü bulunmakta olan araçlara yol verilmemesi gibi durumlarda kurala uymayan sürücü cezalandırılmaktadır. Bu cezaya ise güvenlik şeridi cezası ismi verilmektedir. Emniyet şeridi ihlalinin asıl hedefi son yıllarda trafik yoğunluğundan kaçınılmasıdır ve bunun alışkanlık haline getirilmesidir. Ancak bu bölge keyfi kullanılır ise ceza kesilmektedir. Çünkü bu noktada hastaneye yetişmesi gereken birinin veya yakalanması gereken bir suçluyu yakalamaya çalışan polisin önüne geçilebilmektedir. Böyle bir durum ise oldukça can sıkıcı bir hale gelmektedir. Genel olarak oldukça dikkatli davranılması gerekmekte olan bir konudur.

Emniyet Şeridi Kullanmanın Cezası

Arıza halinde olmayan ve geçiş üstünlüğü bulunmayan araçların emniyet şeridini kullanması sonucu bazı cezalar uygulamaya konulur. Araçlar emniyet şeridini kullanırken arkalarından herhangi bir araç gelmeyebilir. Ancak yine de bu sürücülere ceza verilir. Aynı zamanda bu davranışın bir alışkanlık haline getirilmemesi ve sürekli tekrarlanmıyor olması gereklidir.

2021 yılında 1.339 TL olan emniyet şeridi cezası, 2022 yılında zamlanarak 1.823 TL olmuştur. Eğer gelen cezayı 15 gün içerisinde öderseniz %25 indirim oranı ile 455,75 TL azalarak 1.367,25 TL’ye düşmektedir.

Olumsuz durumlarla karşılaşmamıza neden olan emniyet şeridi ihlali, kameralar ve polisler tarafından tespit edilir. Emniyet şeridini kullanma cezası 2023 yılı için 4064 TL olarak belirlenmiştir.

Emniyet Şeridi Cezası Nasıl Kesilir? Ödemesi Nasıl Yapılır?

Sürücülerin en çok ihlal ettiği bu kuralın cezası da merak edilen konular arasında. Trafik polislerinin, kameraların ve diğer sürücülerin şikayeti üzerine fark edilen bu suç kişiye bildirilir. Eğer ilk on gün içerisinde ceza ödenir ise indirim uygulaması yapılır. Bu nedenle cezanızı zamanında ödemeniz sizin için faydalı olur.

Emniyet şeridi cezası ile karşılaştıysanız ödemenizi anlaşmalı bankalar üzerinden, Gelir İdaresi Başkanlığı web sitesi üzerinden ve PTT şubeleri üzerinden yapabilirsiniz.

Özellikle diğer sürücülerin şikayetleri polis tarafından hızlı bir şekilde değerlendirilir. Bu nedenle hem can hem mal güvenliğiniz, en önemlisi de yardıma ihtiyacı olanlar için kullanılan emniyet şeridini gereksiz yere kullanmamalısınız.

Emniyet Şeridi Cezası İtiraz Hakkı

Emniyet şeridini kullanmanızın ardından bu tespit edildi ve tarafınıza bir ceza uygulandığını varsayalım. Ancak bu ihlali yaparken geçerli bir sebebiniz olduğunu beyan ediyorsanız, bu durumda cezaya itiraz hakkınız vardır. Kaza ve arıza durumlarında emniyet şeridini kullanabiliyorsunuz. Eğer kural ihlaliniz bu sebeplerden biri ile gerçekleşmişse aracınızın arıza yaptığı yerlerin 50 veya 60 metre ötesine ışıklı uyarı levhaları koymanız gerekir.

Tüm bunları yerine getirip yine de size verilen bir ceza bulunuyorsa bir itiraz dilekçesi yazabilirsiniz. Kimlik, araç ruhsatı, ceza ruhsatını yanınıza alarak Sulh ve Ceza Mahkemesine başvurmanız gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir