Tarih:24 Kasım 2024
Cam Filmi

Cam Filmi Cezası Ne Kadar? Oto Cam Filmi Yasak mı?

birevim faizsiz araba

Cam filmi sürücülerin son yıllarda en çok tercih ettiği oto aksesuarlardan biridir. Cam filmi birçok avantaja sahiptir. Ancak cam filmini kullanırken dikkat edilmesi gereken bazı ayrıntılar vardır. Otomobillere takılan cam filmlerin, yasalarımızda bazı kriterleri bulunur. Bu kriterlere uyulmaması halinde cezai işlem uygulanır. Bu cezalar muayeneden geçişi de imkansız hale getirir. Eğer oto cam filminizi yasalara uygun şekilde yaptırırsanız, cezai bir sorumlulukla karşılaşmazsınız.

Cam Filmi Nedir?

Cam filmi nedir diye merak ediyorsanız, oto cam filmi termoplastik reçinesinden üretilen bir tabakadır. Birçok avantajı bulunan cam filminin uygulaması için bazı teknikler kullanılır. Termoplastik tabakanın alt kısmında bir yapıştırıcı bulunur. Bu yapıştırıcı solüsyon şeklindedir. Solüsyon filmin cama yapışmasını sağlar. Aracı kullanan kişinin yani sürücünün bu işlemi tek başına yapması mümkün değildir. Bu işi yapmak için alanında uzman olan kişi ya da kişilerden yardım alınmalıdır. Örneğin oto tamir ve aksesuar şubeleri işlemi uygulayan yerlerden biridir.

Cam filminin çıkarılması ise yine aynı şubelerden yapılabilir. Aracınıza cam filmi taktırmak istiyorsanız bu konuda ilgili bakanlıklar tarafından oluşturulan yönetmeliklerdeki kurallara uymanız gerekir.

Cam Filmi Cezası Ne Kadar?

2023 yılında Türkiye’de yayalara yol vermeme cezası 950 TL olarak belirlenmişti. Ancak, trafik kuralları ve cezalarında yapılan güncellemelerle, bu miktar 2024 yılında 1.507 TL’ye yükseltildi. Bu artış, trafik kurallarına uymanın önemini vurgulayarak özellikle yayaların güvenliğine verilen değeri yansıtmaktadır.

Cam Filmi Neden Kullanılır?

Cam filmi taktırmanın birçok avantajı bulunur. Araç sahiplerinin özellikle bu aksesuarı taktırmak istemelerinin sebebi mahremiyettir. Cam filmi dışarıdan araç içinin görünmesini engellerken, aracın içerisinden dışarıyı gayet net bir şekilde görebilirsiniz. Cam filmi güneş ışığının aracın içerisine girmesine engel olur. Bunu sağlayan madde termoplastik reçinedir.

Reçine, araç içerisine zararlı güneş ışınlarının sızmasını engeller. UV ışınları cam filmleri sayesinde aracın içine giremez. Böylece hem güneşten korunursunuz hem de aracınızın iç dizaynı, koltukları güneşin zararlı ışınlarından etkilenmez. Tahmin edersiniz ki, güneş ışınları sürücülerinde can güvenliğini tehlikeye sokabilir. Cam filmi böyle bir durumun da oluşmasına engel olur. Ayrıca, yaz aylarında serinlemek için klima açılır ve aracın yakıtı kullanılır. Güneş ışınları aracın ısınmasını sağlar.

Serinlemek için açtığınız klima böylece daha fazla enerji harcar. Eğer cam filmi kaplatırsanız güneş ışınlarından korunur, araç içinde sıcaklığın stabil olması sağlanır. Cam filmlerinin bir diğer faydası camların çizilmesinin önüne geçmesidir. Camı darbeye karşı koruyan cam filmleri aynı zamanda darbenin direncini de arttırır. Sürücülerin sıklıkla tercih ettiği 3M cam filmi, kaliteli malzemeden üretilir ve kolay uygulanır.

Cam Filmi Nasıl Takılır?

Yazımızın başında cam filminin neden yapıldığını ve kimlerin takması gerektiğine değindik. Şimdi de nasıl takılır konusuna bakalım. Oto tamir ve aksesuar merkezlerinde takılan cam filmi, deneyimli kişilerin elinden çıkmazsa fayda yerine zarar getirir. Cam filmini yapıştırırken kullanılan solüsyonlar aracın camında iz bırakabilir. Genel olarak cam filminin uygulamadaki süreci şu şekildedir:

  1. İlk adım olarak yapmanız gereken cam filmi takılacak camın temizlenmesidir. Yalnız bu işlemi yaparken normal temizlik malzemeleri kullanılmamalıdır. Bu iş için özel olarak üretilen temizlik malzemeleri bulunur. Malzemelerin özelliği camın üzerini pürüzsüz bir şekilde temizlemesi ve cam üzerinde toz ve kir parçacığı bırakmaması gerekir. Temizlik bittikten sonra camın üzerinde kalan nemin de silinmesi gerekir.
  2. Camın temizliğini gerektiği gibi yaptıktan sonra cam filmi uygulanacak camın ölçüsü alınmalıdır. Camın ölçüsü alınırken, aracın camına bir sıvı püskürtülür. Ardından cam filmi yapıştırılır. Cam filmi cama yapıştırıldıktan sonra camın ölçüsü alınır. Bu ölçüyü alırken 1-2 mm fazladan ölçüm yapılması yerinde olur. Böylece olabilecek aksiliklerin önüne geçilmiş olur.
  3. Cam filminin ölçüsü alındıktan sonra kesilen parçaları çıkarılır. Cam filminin üst tabakası camda kaldığı için sökülür. Bu üst tabaka cam filminin koruyucusudur. Şeffaf tabakanın altında asıl cam filmi vardır. Cam filmi dikkatli bir şekilde cama yerleştirilir.
  4. Cam filmi cama yerleştirildikten sonra artık son aşamaya geçilir. Oluşabilecek hava kabarcıkları giderilir. Bu hava kabarcıklarını gidermek için spatula kullanabilirsiniz. Bazı bombeli camlarda filmin tamamen oturabilmesi için ısı tabancası kullanılarak filmin camın şeklini alması sağlanır.

Hangi Araçlara Cam Filmi Takılabilir?

Her araca film takılabilir mi? diye merak edebilirsiniz. Yasalarımıza göre her araca film takılmaz. Bunların hangi tür araç olduğu İmal, Tadil ve Montaj Hakkında Yönetmelikte yer alır. Yönetmeliği düzenleyen Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’dır. Bu yönetmelik ışığında M, N ve O kategorisinde yer alan araçlara cam filmi takılamaz. Otobüs ve minibüsler M sınıfı araçlardandır. Yük taşımacılığı amacı ile kullanılan kamyonet türü araçlar N sınıfı araçlardır. Karavan benzeri araçlar ise O sınıfı araçlardır. Yalnız karavandan kast edilen, motoru bulunmayan ve başka bir araç tarafından çekilen araçlardır.

Cam Filmi Yasak mı?

Cam filminin yasak olup olmadığı ile ilgili kurallar karışıklığa sebebiyet verebiliyor. M, N, O grubundaki araçlar hiçbir şekilde cam filmi taktırmaya izinli değildir. Bu grubun dışında kalan araçlar için de cam filmi taktırmak bazı kurallara uymayı gerektirir. Başka bir konu da ön cam filmidir. Ön cam filmini taktırmak her araç için yasaktır. Avrupa Birliği Standartlarında bu kural belirtilmiştir. Diğer camlar için derece şartı vardır.

Cam filmlerinin en az %70 ışık geçirmesi gerekir. %70 ışık geçirgenliği sadece 1 ve 2 numaralı filmlerde vardır. Bu orandan daha az ışık geçiren cam filmleri kabul edilmez. Diğer bir kuralda renkli cam filmlerinin kullanımının yasak olmasıdır.

Cam Filmi Cezası 2023

Eğer yukarıdaki kuralların dışına çıkılırsa, sürücüler para cezaları ile karşı karşıya kalır. Geçtiğimiz yıl yani 2022’de yönetmelikte belirtilen kurallar dışında cam filmi kullanılırsa 427 TL ceza ödeniyordu. Sürücüler bu miktarı indirimli ödemek isterlerse bu ceza 320,25 TL’ye düşüyordu. Bu cezalar her yıl revize edilerek değiştirilebiliyor.

Cam Filmi Nasıl Sökülür?

Cam filminizi sökmek istiyorsunuz ama nasıl yapacağınız hakkında bir fikriniz yoksa yazımızın devamını okuyun. Filmi taktırdığınız şube ve merkezler aynı zamanda cam filmini de sökerler. Tıpkı cam filmi taktırmakta olduğu gibi, bu işlemi sürücü kendisi yapamaz. Eğer sürücüler kendileri yapmaya kalkarsa yapışkan solüsyon camda kalabilir. Bu işlemi yapan kişiler ilk olarak sökülmek istenen cam filmini ısıtırlar. Yapışkan solüsyonun çözülmesini beklerler. Ardından cam filmi sökülür. Özel temizlik malzemesi ile camda kalan solüsyon temizlenir. Diğer bir yöntem de sabunlu su ile cam filmi silmek ve beklemektir.

Hangi Cam Filmi Numaraları Serbest?

Cam filmlerinde bulunan 4 adet film vardır. Cam filmi fiyatlarını etkileyen, numaralar ve cam filminin geçirgenliğidir. Numara ve ışık geçirgenliklerinin özellikleri şöyledir:

  • 1 Numara: %85 oranında ışık geçirir ve kullanımı serbesttir.
  • 2 Numara: %70 oranında ışık geçirir ve kullanılabilir.
  • 3 Numara: %55 oranında ışık geçirir ve kullanılamaz.
  • 4 Numara: %40 ışık geçirir ve kullanımı yasaktır.

Cam Filmi Olan Araç Muayeneden Geçer mi?

Eğer kanuna uymayan bir şekilde takılan cam filmi varsa o araç muayeneden geçemez. Ön camından cam filmi olan hiçbir araç muayeneden olumlu yanıt alamaz. Aracın diğer camlarına geçirgenliği %70’ten düşük filmler takmak da muayeneden geçemez. Bu şekilde aracınız muayeneden geçemezse 30 gün içerisinde filmleri çıkararak tekrar başvurabilirsiniz.

Cam Filmi Soyma Yöntemleri

Cam filmlerini soymak isterseniz fön makinesi size yardımcı olabilir. Bu yöntemle cam filmini kolaylıkla çıkarabilirsiniz. Eğer camda yapışkan solüsyon kalırsa, özel temizleyicilerle temizleyebilirsiniz. Kredi kartı ya da spatula gibi sert bir cisimle de cam filmini çıkarabilirsiniz. Yalnız bu işlemi yaparken son derece dikkatli olmalı, aracın camını çizmemek için çaba göstermelisiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir