Otomobille ilgili birçok parça ve her parçanın kendi içinde önemli işlevleri bulunur. Bu karmaşık yapıda, bazen gözümüzden kaçan aksaklıklar olabilir. Aracın her noktasına hakim olamayabiliriz. Bu nedenle, aracınızı dinlemeli, normalden farklı görülen durumlarda aracınızı servise götürmelisiniz.
Örneğin, aracınız son zamanlarda benzin tüketimini fazlaca yapıyor ya da aracınız hızını eskisi kadar koruyamıyor olabilir. Bu ilk başlarda önemsiz gibi görünen durumun sebebi ‘lastik basıncı’ olabilir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda ‘lastik basıncı değeri kaç olmalı?’ sorusunun cevabını da biliyor olmanız sizin için faydalı olur.
Lastik basıncını etkileyen birden fazla faktör vardır. Lastiğin özellikleri, araçtaki kişi sayısı, araçtaki yük, aracın modeli, hava sıcaklığı gibi durumlar lastik basıncını etkileyen faktörlerdir. Bu hususlara dikkat ettiğinizde lastiklerinizi uzun süre kullanma şansınız vardır.
Lastik Hava Basıncının Önemi Nedir?
Lastiklerin içinde bulunan hava ‘lastik hava basıncı’ olarak tabir edilir. Lastik bakımında en önemli nokta, aracınızın lastiklerini, üreticilerinin belirlediği basınç değerinde tutmaktır. Belirlenen hava basıncında lastiklerinizi tutarsanız lastikleriniz hem daha az aşınır hem de sürüş güvenliğini sağlamak için önemlidir.
Eğer lastik basınçları düşükse, bu sefer de frenleme mesafesi etkilenir. Aracınızın sürüş esnasında direksiyon tepkileri gecikir ve yol tutuşu bozulur. Ayrıca düşük basınçlı lastikler iki teker arasındaki dengeyi bozar, böylece lastiğin farklı bölgelerden aşınmasına sebebiyet verir. Tüm bu unsurlar, lastiğin ömrünü kısaltır ve sürüş esnasında çok tehlikeli sonuçlar doğurabilecek olan lastiğin patlamasına sebep olabilir.
Aracınızın Lastik Basıncı Kaç Olmalı?
Araçların modellerine göre lastik basınç değeri değişebilir. Örneğin karoser ağırlığının ve yük taşıma kapasitesinin az olması nedeni ile otomobillerin lastik basınç değeri, ticari veya arazi araçlarına göre daha düşüktür. Bu bilgiyi, yeni araçlarda sürücü kapısının iç bölümüne eklenen bilgilendirme etiketinde görebilirsiniz.
Eğer aracınızın sürücü kapısının iç yüzünde ideal lastik basıncı bilgisini göremediyseniz, kullanma talimatı veya kılavuza bakabilirsiniz. Genellikle, binek araçlarda lastik basınç değeri 32 ile 35 Psi arasındadır. Buna aracın ağırlığı, araç içerisindeki kişi sayısı ve lastik ölçüleri de etki eder. Bu değerler birkaç Psi oynayabilir.
Lastik Basıncı Nasıl Ölçülür?
Lastik basıncı ölçmenin birçok yolu bulunur. Aşağıdaki adımları takip ederek aracınızın lastik basıncını kolayca ölçebilirsiniz. Aracınızın lastiklerinde eksik hava varsa lastiklerinizi hızlıca şişirebilirsiniz.
- Lastik basıncını soğukken kontrol edin. Böylece yanlış bir değerle karşılaşma olasılığınızı azaltırsınız.
- Aracınız stop ettikten sonra en az 30-45 dakika kadar beklerseniz daha iyi sonuç alabilirsiniz.
- Aracınızı düz bir zemine çektikten sonra sibop kapaklarını tekerlek üzerinden çıkarın ve güvenli bir yere koyun.
- Pompa hortumunu bir veya iki saniye boyunca açık supap gövdesine doğru bastırın. Bunu yaparken lastikten az miktarda hava kaçabilir.
- Otomatik veya manuel lastik pompalarının üzerinde basınç göstergeleri vardır. Göstergeye bakarak 1-2 saniye içinde lastik içindeki basınç değerini öğrenebilirsiniz.
- Eğer kendinize ait araç içi lastik pompanız yoksa benzinliklerde bulunan hava dolum aletlerini kullanabilirsiniz.
Lastik Basınç Tablosu
Lastikler üzerinde oluşacak baskı, aracın modeli, ağırlığı, uzunluğu ve karoser yapısı ile doğrudan ilintilidir. Lastik basıncını belirleyen unsurlar; aracın ağırlık merkezi, motorun konumu ve ticari araçlarda olduğu gibi yükleme alanı benzeri hususlar göz önüne alınır. Bu şekilde en doğru lastik basınç ayarı belirlenir.
Lastik ölçüleri, lastik basıncını etkileyen bir diğer faktördür. Lastiğin çapı ve eni göz önüne alındığında depolayabileceği hava değişebilir. Bunun için lastik ölçülerine uygun şekilde hava dolumu yapılmalıdır. Aracın kullanma kılavuzunda en doğru basınç değeri bulunur. Eğer aracınızın kullanma kılavuzuna erişemezseniz, lastik ebatlarını veya lastik basıncı hesaplama araçlarını referans alabilirsiniz. Böylece en doğru basınç değerini bulabilirsiniz.
195 65 R15 Lastik Hava Basıncı
Lastik hava basıncı yükleme ve yolcu sayısı gibi durumlara bağlı olarak değişebilir. Normal kullanımlarda aracın ağırlık dengesi sabittir. Binek otomobillerin çoğu fabrikasyon olarak 195 65 R15 veya 195 60 R15 lastiklerdir. Hava basıncı iki lastik türünde de aynıdır ya da birbirine çok yakındır.
Araçta ekstra bir yük bulunmuyorsa, yalnızca sürücü ve yolcu varsa 195 65 R15 lastik hava basıncı, ön lastiklerde 34 Psi ve arka lastiklerde de 32 Psi olacak şekilde ayarlanabilir.
Eğer araç içinde iki ve arkada üç yolcu varsa, tüm lastikler 34 Psi basınç değerinde doldurulabilir. Araçta tüm koltuklar dolu ve bagaj da dolu ise ön lastikler 34 Psi, arka lastikler 36Psi basınç değerinde doldurulabilir.
Ancak aracın önden çekişli, arkadan itişli veya dört çeker olması, ağırlık dengesini ve sürüş dinamizmini değiştirebilir. Bu nedenle araca özel olarak +/- 1 Psi değerleri değişebilir.
205 55 R16 Lastik Hava Basıncı
C segmenti araçlarda çoğunlukla 205 55 R16 lastikler tercih edilir. Bu modeller 16 inç jantlar üzerinde en sık kullanılan lastik modelleridir. 205 55 R16 lastiklere aracın ağırlığına, yük taşıma kapasitesine ve uzunluğuna göre değişmekle birlikte 34 Psi ve 38 Psi basınç değerinde lastik dolumu yapılır. Bu lastiklere sürücü ve önde tek yolcu ya da sürücü şeklindeki normal sürüşlerde 36 Psi ve 34 Psi basınç değerinde lastik dolumu yapılır. Eğer dört kişilik seyahat edilen bir araç varsa bu aracın lastik basınç değeri 36 Psi şeklinde olmalıdır. Bütün koltukların ve bagajın dolu olduğunu düşünürsek yolculuğun güvenliği açısından ön lastikler 36 Psi, arka lastikler ise 38 Psi şeklinde dolum yapılmalıdır.
225 45 R17 Lastik Hava Basıncı
225 45 R17, geniş yanaklı lastik olarak bilinen bir lastik türüdür. Genellikle 17 inç janta sahip araçlar kullanır. Daha önceden Premium denen araç modellerinde kullanılan 17 inç lastikler, artık birçok D segmenti araçlarda da kullanılmaktadır. 225 45 R17 lastik hava basıncı, aracın ve lastiğin özelliklerine göre değişmekle birlikte genellikle 36 ile 40 Psi basınç değerinde doldurulur.
Araçta dört yolcu olduğunda ve ağırlık dengesinin eşit olduğu durumlarda tüm lastiklerin basınç seviyesi 38 Psi olmalıdır. Aracın ön koltuğunda iki kişi olduğunda lastiklerin değeri 38 Psi, arka lastikler iki kademe düşürülerek 36 Psi değerinde olabilir. Bagajın dolu olduğu ve beş yolcunun olduğu durumlarda 38 Psi, arka lastikler 40 Psi basınç seviyesinde olabilir.
225 40 R18 Lastik Hava Basıncı
Lastik ölçüleri aracın ağırlığı ve genişliği arttıkça genişler. En çok, 225 45 R17 lastik modellerinde olduğu gibi 18 inç genişliğe sahip olan 225 40 R18 lastikler de D ve E segmenti otomobil, spor aracı ve SUV modellerinde tercih edilir. Genellikle 225 40 R18 lastik hava basıncı, 38 ile 42 Psi değerleri arasında olacak şekilde ayarlanır.
40 Psi ön lastikler, 38 Psi arka lastikler, sürücünün ve yolcunun olduğu sürüşlerde kullanılan hava basıncı değeridir. Dört kişilik ve dengeli yolculuklarda lastikler 40 Psi seviyesinde olabilir. Daha fazla yük olan yolculuklarda arka lastikler 42 Psi, ön lastikler ise 40 Psi hava basıncına göre ayarlanır.
Sürücü ve yolcu ile sürüşlerde ön lastikler 40 Psi, arka lastikler de 38 Psi basınç değerlerinde doldurulabilir. Dengeli ve 4 kişilik seyahatlerde tüm lastikler 40 Psi seviyesine getirilebilir. Bir üst yük seviyesinde ise arka lastikler 42 Psi, ön lastikler de 40 Psi seviyesinde lastik dolumu yapılabilir.
Aracınızın fabrikasyon verilerine bakarak lastik basınç tablosu hakkında daha detaylı bilgi alabilirsiniz.
Bir yanıt yazın