Tarih:23 Kasım 2024

Araç Çalındığında Kasko Sigortası Zararı Karşılar Mı?

birevim faizsiz araba

Birçok şehirde artık son derece normal şekilde araçların çalınması ile karşılaşıldığından araç çalındığında kasko sigortası zararı karşılar mı? Araçların aniden ve beklenmedik şekilde çalınmasına karşı alınması gereken en önemli ve de etkili olan önlemlerden biri elbette ki kasko yaptırmaktır. Çalınan araçların kısa süre içerisinde parçalanıp satılması muhtemel olduğundan kaskosu olmayan araçların bulunması son derece zordur.

Kasko sigortasının şartları ve gereklilikleri gereğince çalınmakta olan aracın zararı teminat limitleri doğrultusunda karşılanır. Fakat aracın kaskosunun olması her zaman için çalınan aracın zararının karşılanacağı anlamına da gelmemektedir. Bu nedenle aracın kasko tarafından zararının karşılanması için tüm durumların normal ve de olumlu olması gerekir.

Kişilerin aracı kaskosuz şekildeyken çalınırsa bunun sigorta tarafından karşılanması ya da zararın kapatılması söz konusu olmaz. Bu yüzden kaskosuz araç çalınırsa ne olur? Kişilerin kaskosu olmaması durumunda tüm zararı ve de masrafları kendisinin karşılaması söz konusudur. Zorunlu trafik sigortasında çalınma teminatının olmamasından kaynaklı masrafların trafik sigortası kapsamında karşılanması söz konusu değildir.

Aracın çalınması durumunda kişilerin bu zararının karşılanması ve kendisinin bu masrafları ödememsi adına kesinlikle kaskonun olması gerekir. Diğer türlüm olduğu zaman kasko bunu üstlenmemekte ve kişinin zararını karşılamamaktadır. Tüm bunların neticesinde kişilerin kaskosunun olması avantaj sağladığından ilk iş olarak kesinlikle kasko bulundurulmalıdır.

Kaskolu Araç Çalınırsa Ne Yapılır?

Aracın çalınması ve araca hasar verilmesi durumunda kişilerin araçlarının tüm zararın ve hasarı kasko tarafından karşılanır. Bu nedenle kaskolu araç çalınırsa ne yapılır? Bütün hasarın kasko tarafından ödenmesi mümkündür. Fakat çalınan aracın bulunmaması halinde ise çalındığı günkü rayiç bedeli 30 gün içinde ödenmektedir. Aracın çalınması durumunda kişiler genellikle panik ve şaşkınlık yalamakta olduğundan aslında tüm sürecin iyi şekilde bilinmesi gerekir.

Kişilerin aracının çalınması ile derhal gerekli ve de olması doğru olan işlemleri yapması, yerine getirmesi gerekir. Kişilerin aracının kaskosunun olması durumunda ilk yapılması gereken işlem karakola gidilerek tutanak tutmaktır. Daha sonrasında ise aracın çalındığının sigorta şirketine ya da kuruma bildirilmesi gerekmektedir. Aracın çalındığı günden itibaren sigorta şirketine bildirilmesi gereken süre zarfı 5 iş günüdür.

Araç hırsızlığının ve araba çalınmasının olduğu durumlarda hasarın meydana gelmekte olduğu tarihten itibaren yasal olarak bekleme süresi 30 gündür. Bu süre zarfında araç bulunamazsa aracın bulunamadığı mutlaka sigorta şirketine bildirilmelidir. Kaskolu araç kaybolunca yapılması gerekenler içerisinde bu detaylar yer alır. Kişilerin aracın çalınması ile başvurdukları sigorta şirketinden aracın bulunup bulunmadığını belirtmekte olan bir yazı istemesinde fayda vardır.

Tüm aşamaların ve süreçlerin sorunsuz şekilde işlemesini sağlamak adına kişilerin belgelendirme ve de resmi olarak işlemleri yapma gerekliliklerini bilmesi önem arz eder. Aracın tüm vergi borçlarının ödenip kapatılmasından sonra alınan tüm evrakların sigorta şirketine teslim edilmesi gerekir.

Dosyanın sigorta şirketi tarafından incelenip değerlendirilmesinden sonra gerekli olan tüm kontroller yapılır. Sonrasında ise aracın hasarı adına teminat almayı hak ettirmeyen bir durum çıkmazsa kişiye araç değeri ödenmektedir. Ancak bu işlemlerin sorunsuz ve doğru şekilde işlemesi adına kişilerin ve sigorta şirketinin arasında anlaşma sağlanmalıdır. Eğer kişinin çalınma konusunda ihmali söz konusuysa bu hasar karşılanmayabilir.

Kaskosuz araç çalınırsa kim suçlu olur? Konusunda ise eğer kullanıcının ihmali söz konusu ise sigorta bu hasarı karşılamayabilir. Bu yüzden çalınma durumunda tam olarak karşı tarafın suçlu olması ve kullanıcı kişinin herhangi şekilde tedbirsizliğinin olmaması önem arz eder. Daha iyi şekilde sonuç almak ve tüm hasarın karşılanmasını sağlamak adına kişinin ihmalinin olmaması ve de suçsuz olduğunun bilinmesi gerekir.

Çalıntı Araç Bulunursa Ne Olur?

Eğer kişinin çalınan aracı sigorta bedeli tarafına ödendikten sonra bulunmuşsa sigorta şirketinden aracın geri alınması gerekir. Sigorta şirketi aracın o tarihteki rayiç bedeli üzerinden ödeme yapmaktadır. Yani kişinin 100 bin lira olan bir aracı sigortalandıktan 6 ay sonra çalınmaktaysa tazminat aynı rakamı değil aracın çalındığı günkü değeri ifade etmektedir.

Çalıntı araç bulunursa ne olur? Konusunda kişilerin bu bilgileri öğrenmesi ve buna göre kasko konusunda beklentiye girmesi gerekir. Her türlü şekilde dikkat edilmesi ve de alınması gereken tazminat ya da ödeme için bu şekilde dikkat edilmesi gereken durumlar vardır. Bunların öğrenilmesi ve sorunsuz şekilde yapılması adına kişilerin en doğru şekilde uzman olarak adımları atması gerekir.

Kasko hangi Durumlarda Ödeme Yapmaz?

Hemen her durumda ve alınma anında ödeme yapması mümkün olmayan kasko için tüm şartların ve de gerekliliklerin yerine getirilmesi gerekir. Sigorta şirketleri çalınan araç sahibinin kusurlu olduğunu tespit ederse bu durumda herhangi bir ödeme gerçekleşmemektedir. Her ne kadar poliçe kapsamı sigorta şirketine ve poliçeye göre farklılık gösterse de genel olarak aracın sahibinin kusurlu sayıldığı durumlar vardır.

Kasko hangi durumlarda ödeme yapmaz? Konusunda kişilerin araç çalınması halinde kusurlu olması ve hatasının bulunması ödeme yapmayı engeller. Özellikle de bazı noktalar araç sahibinin kusurlu sayıldığını gösterir. Araç anahtarının çalınması ve kaybolması kişinin kusurlu olduğunu göstermektedir. Aracın kapı ve camlarının açık olması, kontak anahtarının araç üzerinde bırakılması, görev bahanesiyle aracın çalınması gibi durumlar kusurlu sayılır.

Aracın otopark, oto yıkama ve servis gibi işletmelere teslim edilmesinin ardından çalınması, sigortalı aracın anahtarının zor ya da tehdit kullanılmadan ele geçirilmesi, satın alınma bahanesiyle kişinin aracının deneme için alınması, aracın belediyeye ait olan görevliye teslim edilmesi gibi durumlar kesinlikle araç sahibinin kusurlu olduğunu göstermektedir. Araç sahibi hangi durumda kusurludur? Konusunda bunlar dikkate alınır.

Her türlü şekilde dikkat edilmesi ve de ilgilenilmesi gereken araç çalınma durumunda kişilerin de kusuruna ya da hatasına bakılarak ödemeler yapılır. Bu yüzden kişiler kaskosu olsa dahi her zaman sigortadan ödeme alamayabilir. Tüm şartların ve de olması gereken durumların gerçekleşmesi halinde kişilerin ödeme alması sağlanır.

Çalınan Araç Aksesuarları Kasko Kapsamında Mı?

Çalınmış olan aracın hasarının ve zararının karşılanması için belirtilmekte olan tüm şartların sağlanması ve geçerli olması gerekir. Aksi takdirde kişilerin ödeme alması ve de sigortadan maddi bir şey bekleme durumu olmamaktadır. Kişiler bu yüzden ne olursa ya da hangi durumlar gerçekleşirse ödeme alabileceğini bilerek beklentiye girmelidir.

Kasko kapsamında olan aracın değerlendirilmesi adına aracın tüm ek durumları ve de malzemeleri de sigortada belirtilmelidir. Kaskonun yaptırılmasından sonra araca eklenmiş olan aksesuarlar aracın çalınması durumunda kaskoya ait değildir. Bu yüzden aksesuarların da kaskodan önce araçta bulunması gerekir. Sigorta şirketinin sorumluluğunda olmayan bu malzemeler için kişiler ödeme talep edemez.

Aracın çalındığı anda eğer aksesuarlar ve ek malzemeler varsa bunun için kişilere ödeme yapılabilir. Ancak aksi takdirde kişiler için en ufak şekilde aksesuar kapsamında ödeme yapılamaz. Tüm gerekli olan bilgiler ve detaylar bilinerek kasko şirketinin ve sigorta ödemesinin alınması ve bu şekilde beklentiye girilmesi önemlidir. Çalınan araç aksesuarı kaskoya dahil mi? Konusunda kişiler bunları bilmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir