Tarih:23 Kasım 2024
Arabam Nereye Çekildi

Arabam Nereye Çekildi? Çekilen Araç Sorgulama

birevim faizsiz araba

Son zamanlarda bir takım trafik kurallarına uyulmaması ile birlikte arabaların sık sık çekildikleri görülmektedir. Böyle bir durumla karşı karşıya kalan araç sahipleri “arabam nereye çekildi” diye endişe içine girmektedir. Araç sahiplerinin yaptıkları bazı hatalı nedenlerden ötürü araçları, yetkili kişiler tarafından çekilmektedir. Yetkili kişiler tarafından çekilen araçlar, genellikle otoparklara götürülmektedir. Belli başlı işlemleri gerçekleştirdikten sonra araç sahibi, aracını teslim alabilir.

Araçlar Hangi Durumlarda Çekilir?

Araç sahipleri bazen arabalarını park ettikleri yerde bulamayabilir. Hatta bazen de trafik kontrollerinde, trafik kurallarına aykırı araç kullanımı veya eksik belgeler sonucunda araçları trafikten men edilmektedir. Trafikten men edilen bu araçlar, çekiciler aracılığıyla bir otoparka götürülmektedir. Bu durumda araçların çekilmesini gerektiren durumlar aşağıdaki gibidir:

  • Yaya kaldırımı ya da yaya geçitlerine park edilen araçlar,
  • Tramvay, belediye otobüsü, dolmuş ya da taksi duraklarına park edilmesi araçlar,
  • Kamu kurumları, hastaneler ve garajların önüne park edilen araçlar,
  • Tünel giriş ve çıkışlarına park edilen araçlar,
  • Kavşak içlerine park edilen araçlar,
  • Okul geçitlerine park edilen araçlar,
  • Yangın musluklarının yanın park edilen araçlar,
  • “Park edilmez” levhasının bulunduğu alanlara araç park edilen araçlar,
  • Engelli bireyler için ayrılmış bölgelere park edilen araçlar,
  • Trafikte muayenesi olmadığı fark edilen araçlar,
  • Zorunlu trafik sigortasını yaptırmamış olan araçlar, çekiciler tarafından çekilmektedir.

Çekilen Araçlar Nasıl Sorgulanır?

Çekilen araçları sorgulamak için farklı yöntemler bulunmaktadır. Araç sorgulama işlemini SMS, E-Devlet ya da Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sitesi üzerinden öğrenmek mümkündür. Çekilen araç sorgusu için E-Devlet aracılığıyla işlem yapmak isteyenler E-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra “E-Hizmetler” kısmına girerek “Trafik ve Ulaşım” seçeneğine tıklamaları gerekmektedir. Bunun ardında açılan sayfadaki aracımın çekildiği otopark bilgisi sorgulama bölümüne girerek aracın plaka bilgileri ile sorgulama yapılabilmektedir.

Çekilen aracın sorgulamasını yapmak için kullanılabilecek bir diğer yöntem ise SMS’tir. SMS aracılığıyla araç sorgusu yapmak için mesaj kısmına PARK yazıp boşluk bırakarak 1550’ye  SMS göndermektir. Ancak bu yöntem için kullanıcılardan gönderim ücret alınmaktadır. Bu ücretin maliyeti ise 2 TL’dir.

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sitesinden araç sorgulamak için egm.gov.tr adresine giriş yaparak menü kısmındaki işlemler seçeneğine tıklamak gerekmektedir. Ardından ekranda çıkan Trafik Cezası ve Otopark Sorgulama kısmına tıklayarak aracın sorgulamasını yapmak mümkündür.

Çekilen Araç Kim Tarafından Nasıl Alınabilir?

Bazı sebeplerden ötürü çekilmiş olan aracı sadece araç sahibi ya da muvafakatnamesi bulunan kişiler alabilir. Bununla birlikte araç şirket üzerine kayıtlı ise şirket imza sirküleri ile araç teslim alınır. Aracı almaya gitmeden önce kişi, kimlik ve trafik tescili ile Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü Ceza İşlemleri Büro Amirliği’ne gitmelidir. Buradan alınan çıkış belgesi ile aracı teslim almak için otoparka gidilmelidir.

Aracım çekilme sırasında bazı hasarlar oluşabilmektedir. Çekilme esnasında oluşan bu hasarlar, kasko poliçesi kapsamında teminatlandırılmaktadır. Bu yüzden aracın kaskolu olması oluşabilecek hasarlara karşı aracın güvence altına alınması içi büyük bir önem taşımaktadır.

Çekilen Araç Otoparktan Alınmadığında Ne Olur?

Yapılan hatalı durumlardan dolayı araçlar çekilerek otoparka götürülmektedir. Araç teslim alınıncaya kadar otoparkta tutulmaktadır. Ancak aracın otoparkta tutulması için belli bir süre vardır. Bu süre 6 aydır. 6 ay boyunca otoparktan teslim alınmayan araçlar, satılarak bedelleri emanet hesabına aktarılmaktadır. Aracın satıldığı tarihten itibaren 5 yıl içinde müracaat edilmeyen aracın satışından elde edilen para hazineye aktarılmaktadır.

Araç Çekme Yetkisi Kimlerde Bulunmaktadır?

Geçmiş yıllarda araç çekme yetkisi Trafik Vakfında idi. Günümüzde ise bu yetki Trafik Derneğindedir. Araç çekme işlemleri ise genellikle trafik zabıtaları tarafından yapılmaktadır. Buna karşın trafik zabıtasının görev yapmadığı yerlerde ya da bulunmadığı durumlarda genel zabıtalar da araç çekme yetkisine sahip olabilmektedir.

Çekilen Araç Cezası Nasıl Ödenir?

Çekilen aracın cezasını ödeme işlemleri ile Gelir İdaresi Başkanlığı ilgilenmektedir. Araç sahibi, cezayı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmi web sayfasından yapabilmektedir. Bunun için sayfada yer alan E-İşlemler butonuna tıklayarak önce Borç Sorgulama ve Ödeme seçeneğine tıklayıp ardından Trafik Para Cezası Sorgulama ve Ödeme kısmına tıklayarak işlem gerçekleştirilmektedir. Bunun dışında cezaları, PTT ve bankaların ATM’lerinden ya da online işlemcilikten de ödemek mümkündür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir