Kişilerin daha öncesinde hiç araba lastiği değiştirmemiş olması durumunda bile bazen bunu bilmek ve uygulamak gerekebilir. Fakat kişilerin bunu daha önce denememiş olmasına rağmen endişelenmesine gerek yoktur. Çünkü gerekli olan adımların bilinesi ve aşamaların en iyi şekilde uygulanmasıyla kişiler bu işlemi yapabilir. Bundan dolayı kişilerin tüm adımları ve en baştan en sona kadar olan süreci bilmesinde fayda vardır. Güvenilir ve de doğru olan adımlar sayesinde insanlar aracın lastiğini kolaylıkla değiştirebilir.
1. Güvenilir Bir Alan Bulmak
Kişilerin araç lastiğini değiştirmeden önce ihtiyacı olan malzemeler stepne tekerlek, kriko ve bijon anahtarıdır. Kişilerin ilk olarak güvenilir bir alan bulması ve lastik değiştirmesine engel olmayacak olan bir boşlukta bir işi yapması gerekir. Araba lastiği nasıl değiştirilir? Konusunda ilk olarak tehlikeli alanlardan özellikle de trafiğin yoğun olduğu yerlerden uzak durmak gerekir.
2. Güvenlik Önlemleri Almak
Araç için güvenilir bir alanın bunmasından sonra kişiler araç otomatik vitesse park moduna manüel ise vitese geçirmelidir. Aracın hareket etmesini engellemek adına lastiklerin arkasına takoz, taş gibi engeller konmalıdır. Maksimum güvenliğin sağlanması adına kişiler değiştirilmekte olan lastiğin çapraz karşısında yer alan tekerin arkasına da engel koymalıdır.
3. Krikoyu Doğru Yere Yerleştirmek
Kişiler krikoyu yere dik bir şekilde yerleştirerek krikonun aracın altında yer alan metal bölümle temas halinde olduğuna emin olmalıdır. Krikonun doğru şekilde yerleştirilememesi halinde aracın tabanında yer alan plastik lastik kırılabilir. Bundan dolayı kişilerin krikoyu en doğru ve olması gerektiği şekilde yerleştirmesi önem arz eder. Araba lastiği değiştirme konusunda kişilerin krikonun yerleştirilmek için doğru olan yerinin bilinmesi ve buna göre yerleştirme sağlanması önem arz eder.
4. Krikoyu Kaldırmak
Doğru ve de olması gerektiği gibi krikonun yerleştirilmesinden emin olan kişiler krikoyu kaldırmaya başlayabilir. Fakat aracın tamamen kaldırılmasına gerek yoktur. Destekleyecek kadar kaldırılması yeterli olur.
5. Jant Kapağını Çıkarmak
Kişiler bu adımda jant kapağını çıkararak somunları da uygun olan bir anahtarla saat yönünün tersine doğru çevirerek gevşetir. Bu adım için somunların gevşetilmesi de gayet yeterli olur. Tamamen çıkarma işlemi de bir sonraki adımda yapılmaktadır. Vücut ağırlığının kullanılması ile somunun gevşetilmesi sağlanmış olur.
6. Aracı Tamamen Kaldırmak
Bu aşamada kişilerin aracı tamamen kaldırma zamanı gelmiştir. Yaklaşık olarak 15 cm yüksekliğinde aracın kaldırılması gerekmektedir. Aracın kriko ile kaldırılması anında aracın kesinlikle dengeli olmasında fayda vardır. Aksi bir durumda güvenliğin tehlikeye atılmaması için kişiler hemen bu durumu düzeltmelidir. Araba lastiği değiştirirken bilinmesi gerekenler içerisinde aracın lastiğinin değişmesini sağlayacak kadar kaldırılması önem arz eder.
7. Eski Lastiği Çıkarmak
Eski lastiğin çıkarılması ve de artık yenisinin takılması için kişilere hiçbir engel kalmamıştır. Bundan dolayı eski lastiği çıkararak en iyi şekilde sonuç almak adına aracın dengeli olması gerekir. Bu durumda kişiler kriko ve yer arasına lastiğin koyulmasında fayda vardır. Herhangi bir sorun oluşmaması ve de aracın sert zemin yerine eski lastiğin üstüne çarpması adına göçük ve çizik gibi izlerin de olmaması için bu yöntem önemlidir.
8. Yedek Lastiği Doğru Yerleştirmek
Yedek lastiğin teker merkezinin üzerine yerleştirilmesinde ve lastiğin jantının bijon civataların denk gelecek şekilde yerleştirmek gerekmektedir. Yedek lastiğin doğru yerleştirilmesi ile halka lastiğin subap gövdesi dışarı doğru bakıyor olmalıdır. Meşe palamudu tarzında olan somun varsa somunun konik kısmına lastiğine bakıyor olması gerekir. Eğer yerleştirilmekte olan bu lastik tüm kriterler için uygunsa lastiğin doğru takıldığı anlaşılır. Araba lastiği değiştirmek nasıl olur? Konusunda bu adımlar önemlidir.
9. Aracı Tamamen Yere İndirmek
Kişilerin somunları en iyi şekilde doğru olarak sıkması ve yerleştirmesinden sonra dengenin sağlandığından son derece emin olmak gerekmektedir. Somunların her birinin sırayla sıkılması ve de dengelerinden emin olunması oldukça önemlidir. Bundan dolayı kişilerin dengeyi sağlaması ve de en iyi şekilde sonuç alması için dengenin de yerine getirilmesi adına somunlar karşılıklı yerleştirilip sıkılmalıdır.
Araba lastiği değiştirme adımları içerisinde ilk takılan somunun biraz sıkılmasından sonra çaprazda kalan somunda yerleştirilerek sıkılmalıdır. Son 2 somunun da yerleştirilmesinden sonra en doğru ve de güçlü şekilde sıkılması gerekir. Araç havadayken yapılabildiği kadar sıkmak ve de dengede tutmak son derece önemlidir. Geriye kalan işlemler de araç indirildikten sonra yapılır.
Kişilerin bu aşamada artık aracı tamamen indirmesinde hiçbir sakınca yoktur. Bundan dolayı kişiler güvenliğini korumak adına aracın belirli bir yüksekliğe inmesine kadar eski lastiği altında tutmakta fayda vardır. Son anda ise lastiği aracın altından alarak tamamen indirmek gerekmektedir. Sonrasında aracın havada olması durumunda somunun tamamen sıkılmaması halinde somunların yeniden sıkılıp emin olunmasında fayda vardır.
Lastik değiştirme yöntemleri içerisinde kesinlikle kişilerin bu adımları uygulaması ve en iyi şekilde sonuç alması söz konusudur. Bundan dolayı araç lastiğinin değiştirilmesi gereken her türlü durumda kişilerin önlem alarak ve de her türlü adımları bilerek hareket etmesi son derece önem arz eder. Bu nedenle adımlar ve aşamalar bu şekilde olmalıdır.
10. Jant Kapağını Takmak
Son olan ve de kişilerin artık başka bir uygulama yapmasına gerek kalmayan adım ise jant kapağının takılmasıdır. Jant kapağını takmak ve somunların en iyi şekilde takıldığından emin olunması için sabitleme, sıkma işlemleri son kez yapılmalıdır. Bu aşamaların tam olarak bitmesi ve yerinme getirilmesinden sonra kişilerin aracı yeniden trafiğe çıkmak için son derece hazırdır.
Araba lastiği değiştirmek kolay mı? Konusunda ise en iyi şekilde sonuç almak ve uygulamaları da yerine getirmek ile kişiler bu işi basit hale getirebilir. Yani burada önemli olan ve uygulamayı kolaylaştırmakta olan tamamen kişilerin izledikleri adımlar ve de aşamalardır. Bu yüzden de bu aşamaların izlenmesi ve de uygulanması sayesinde kişiler lastik değiştirme işlemini kolaylıkla yapabilir.
Lastiğin patlaması, eskisine nazaran kullanımının memnun etmemesi ve yol tutuşunun azalması durumunda kişilerin lastik değiştirmesi gerekebilir. Lastiğin patlaması en acil şekilde bunun yapılmasını gerektirmekte olduğundan en iyi önlem ve de kullanım için lastik değiştirilmelidir. Araba lastiği neden değiştirilir? Konusunda bu nedenler göz önüne alınarak zaman geçmeden lastiğin değiştirilmesi sağlanmalıdır. Araç lastiğini değiştirerek daha profesyonel bir kullanım sağlanmış olur.
Bir yanıt yazın