Otomobil için olmazsa olmaz parçalardan bir tanesidir ışıklar. Yıllar geçtikçe değişen ve gelişen arabalarla birlikte araba ışık tipleri de değişmiştir.
Özellikle akşam yolculuklarının sorunsuz ve konforlu yapılabilmesi için aktif far sisteminin olması gerekli. Yanmayan farlar veya biri yanan farlar kazalara davetiye çıkarır.
Araba ışık tipleri görsel bakımdan hem araç içerisindeki kişilere hem de diğer araç sürücülerine yarar sağlar. Her ışığın bir anlamı, sembolü vardır. Bu semboller ehliyet kurslarında sürücü adaylarına öğretilir.
Aracın arka ve ön kısmında bulunan sinyal, stop, dörtlü diye adlandırılan lambaların sorunsuz çalışması lazımdır. Yanmayan sinyal lambası başka araçların size çarpmasına sebebiyet verebilir.
Araba Işık Türleri
Arabalarda kullanılan ışık tiplerini ve anlamlarını detaylı anlatalım.
Farlar
Arabaların ön kısmında yer alan farlar, tıpkı gözlerimiz gibi iki adettir. Günümüzde araçlardaki teknolojik gelişmeler farlarda da olmuştur. Zamanla daha sağlam ve daha iyi ışık yayan farlar üretilmiştir. Bu sayede sürücü ve yolcuların can güvenliği artmıştır.
Arabalarda kullanılan farlar üç çeşittir.
Halojen Farlar
Bu far araçlarda en sık kullanılan far çeşididir. Günümüzde de halojen farlar hala sıklıkla kullanılmaktadır. Bu tür farların ampulü, halojen gaz ile doldurularak mühürlenen bir flamadan oluşuyor.
Arabanın ışıkları açıldığı zaman, flama ısınarak parlar. Ampul içine doldurulan gazlar sayesinde ışık yoğunlaşır ve sürücülere aydınlık bir görünüm sağlar. Diğer farlara nazaran ömrü daha kısadır.
Ucuz ve basit olması, araç firmaları tarafından tercih edilme sebebidir. Daha kaliteli far çeşitlere çıkmasına rağmen, az maliyeti ve basit yapıda olması, araçlarda halen kullanılmasına olanak tanımıştır. Halojen farlar aşırı ısınma sorunu yaşar ancak bakımları kolay ve az maliyetlidir.
Xenon Far
Halojen farlardaki filament yerine, Xenon far arasından elektriğin geçtiği sızdırmaz elektrot kullanılır. Yüksek yoğunluklu HID lambalarıyla üretilir. Halojen fardan farklı olarak, yanmak için nadir metal kullanılır.
Nadir metaller pahalı olduğu için bu Xenon farlar fazla tercih edilmezler. Arıza durumunda bakımı da halojen fardan daha maliyetlidir.
Ampul içinde Xenon gazı ile buharlaştırılmış metaller yer alır. Bu sayede ışığı daha fazla yoğunlaştırır. Halojen farlardan parlak ve daha güvenlidir. Ancak halojen farlar kadar yaygın kullanılmazlar.
Led Far
Led farlar foton üreten diyottan elektrik geçerek çalışır. Diğer ampullere kıyasla, led farlar daha güvenli, daha parlak ve daha şıktır ve hızla diğer ampullerin yerini almaktadır. Uzun ömürlüdür, yaklaşık 50.000 saat.
Arabalarda hem ön aydınlatmada hem de sinyallerde kullanılır. Arabaya göz alıcı şıklık katar. Led farlar daha az ısındığı için enerji tasarrufu sağlar. Bu sayede uzun ömürlü olur ve bakımları kolaylaşır.
Lüks arabalarda standart olarak kullanılan led farlar, diğer arabalarda opsiyonel olarak sunulur. Opsiyonel olarak sunulanlarda, araç sahipleri ekstra ödeme yaparak orijinal led farlara sahip olabilirler.
Lazer Far
Güncel farlar içinde en iyi olandır. Lüks otomobillerde kullanılır. Bunun sebebi çok pahalı olmasıdır. Çalışma sistemi, fosfor bulunan lamba yuvasına lazer yansıtılarak olur. Yansıtılan lazer ve fosfor arasında kimyasal reaksiyon oluşur ve ışık üretilir.
Lazer farlar diğer farlardan çok daha fazla verimli ve parlak olmasına rağmen, fiyatlarının çok yüksek olması nedeniyle daha az tercih edilirler.
Stop Lambası
Araçların arka kısmında bulunan stop lambası, far ile birlikte açılıp kapanır. Akşamları arkadan gelen araçların öndeki aracı kolaylıkla fark etmesini sağlar. Bu sayede kazalardan korunmuş olur.
Hem öndeki araç hem de arkadaki araç için hayati değere sahiptir. Kırmızı renkte ışık yanar. Bu sayede öndeki arabanın mesafesini anlamak mümkün olur.
Fren Lambası
Aracın arkasında yer alan fren lambası, arkadan gelen araca uyarı niteliği taşır. Frene basılınca fren lambası yanar. Fren lambası yanınca arkadan gelen araçlar, öndeki aracın duracağını veya yavaşladığını anlayıp onlarda aynını yapar.
Genelde kırmızı renkte olur. Ancak bazı modellerde farklı renkte de olabilmektedir. Fren lambası yandığında, kesinlikle dikkatli olmak gereklidir. Fren ve stop lambası aynı yerde bulunur, ancak ayrı ayrı yanarlar.
Bu lambaların eksiksiz çalışması gereklidir. Yanmaması ağır kusur kabul edilir.
Gündüz Farları
Gündüz farları son yıllarda arabalarda standart olarak kullanılmaya başlanmıştır. Arabanın çalışması ile birlikte gündüz farları da açılır. Gündüz farları sayesinde, sürücüler diğer araçları daha kolay fark eder.
Gündüz farları ilk başta dikkat dağıtıyor gibi görünse de aslında çok yarar sağlarlar. Birçok modelde, otomatik yanan gündüz farlarını birkaçı dışında manuel kapatmak mümkün değildir. Gündüz yanan farlar genelde led kullanıldığı için arabaya ayrı bir hava katar.
Sinyal Lambaları
Sinyal lambaları, arabanın hangi yöne döneceğini hem öndeki hem de arkadaki sürücü ve yayalara bildirir. Bu lambalar arabaları diğerlerinden ayıran özellik arabanın önünde ve arkasında bulunmasıdır.
Sağa sola dönmek veya yanaşmak için bu lambaları aktifleştirerek, yapılacak hareket önceden haber verilmiş olunur. Bu şekilde önceden yapılan ikazlar, kaza riskini azaltır. Yol üzerinde diğer sürücü ve yayalar ile iletişim sinyal lambaları aracılığıyla sağlanır.
Direksiyonun yan tarafında bulunan bir kolu, aşağı yukarı alarak yön ayini yapılmış olur.
Dörtlü Lambaları
Arabalarda bulunan dörtlü lambaları uyarı veya dikkat amaçlı kullanılır. Aracın ön ve arkasında toplam 4 adet bulunur. Sarı renkli bu lambalar yanıp sönerek diğer sürücülere uyarı vermiş olur.
Toplumda dörtlü olarak tabir edilir. Aslında tehlike ışıklarıdır. Yeni model araçlarda acil fren yapıldığında otomatik olarak dörtlü lambaları yanar.
Araç önüne bir hayvan çıktığı zaman veya yol ile alakalı bir durum olduğunda diğer sürücüler dörtlü lambasını yakılarak uyarılır.
Park lambası
Park lambası arabanın arka kısmında yer alır. Özellikle akşamları geriyi görmek için gereklidir. Genelde beyaz renkli olur. Park lambası yandığı zaman diğer sürücüler aracın park yaptığını veya yapacağını anlar.
Sis Farı
Özellikle sisli havalarda, sürücülerin daha iyi görmesini sağlar. Ön kısımda bulunan sis farları, araç farlarının altında yer alır. Sis lambaları, geniş ışık demetleri yayarak keskin bir görüş açısı sağlar.
Sisli havalarda farlar etkili olmadığı için sis farları devreye alınır. Manuel olarak kullanılır. Bazı modellerde sis farları döneceğiniz tarafa dönerek aydınlatma kalitesini artırır.
Araç İç Lambaları
Arabaların içinde bulunan iç aydınlatmalar, araç içinin istenildiği zaman aydınlatılmasında kullanılır. Araç içine ayrı bir ambiyans ve konfor katar.
Ayak altı aydınlatması, tavan aydınlatması gibi adlandırılırlar. Bu lambaların uzun süre kullanılması hem araç sürücüsünü hem de diğer sürücüleri rahatsız eder. Araç iç lambaları şoförün dikkatinin dağılmasına sebep olabilir.
Araçlarda kullanılan ışık türleri güvenlik için olmazsa olmaz öneme sahiptir. Herhangi birinin arızalanması durumunda ciddi kazalarla karşı karşıya kalmak zorunda kalınabilir.
Aracın bütün lamba bakımlarını sadece muayene zamanı değil, sürekli kontrol ederek belli periyotlarda yapmak gereklidir.
Özellikle akşam yolculuk yapmak isteyenler, yolculuğa başlamadan önce lambaların sağlıklı yanıp yanmadığını kontrol etmelidir.
Görevini tam olarak yerine getirmeyen araba lambaları sadece sizin değil, başkalarının da hayatını olumsuz etkiler.
Bir yanıt yazın