Tarih:15 Ocak 2025

Stajyer Ehliyet Nedir? Süresi Ne Kadardır?

birevim faizsiz araba

Sürücü adayları stajyer ehliyet nedir sorusuyla sıkça karşılaşıyor. Sürücü adayları, aday ehliyetini, iptal kuralları konusunda dikkatli olarak kullanmalıdır. Şartlar, alkol sınırı, cezalar ve daha fazlasını dikkate almayan sürücü adayları, erkenden ehliyetlerinden olabilmektedir.

Stajyer Ehliyet Nedir?

Ehliyet kursundan başarıyla ayrılan, trafikte ehliyetli olarak araç sürmeye başlayan kişiler, stajyer ehliyet sahibi olur. Stajyer ehliyeti nedir sorusunun eş anlamlısı, yeni resmi sürücü olarak da tanımlanabilir. Sürüş deneyimi olsa da, ehliyeti resmi olarak almaya hak kazananlar, bu tanımla anılmaktadır. Gerekli durumlarda prosedüre uygun sonuçlar oluşması için bu nitelendirme yapılmaktadır.

Süresi Ne Kadar?

Ehliyeti stajyer statüsünde kullanmanın belirli bir süresi bulunuyor. Buna göre stajyer sürücü, iki senelik deneyimi boyunca, belirli bir ceza puanını aşmazsa, süreci başarılı şekilde tamamlamış olur.  Aksi halde bazı işlemlere tabi tutulması gerekecektir. 2 yıllık süre boyunca nelere dikkat edileceği ise kurs süresince aktarılmaktadır.

Stajyer Ehliyet Şartları & Dönüştürülme Süresi

Stajyer ehliyete sahip olmak için temel şartlar yer almaktadır. Kurs boyunca hangi ehliyet alınacaksa, sınavları geçmek için istenen puan alınmalıdır. Ayrıca, sağlık belgesi, sicil kaydı, minimum ilkokul mezuniyeti, en önemli stajyer ehliyet şartları arasındadır.

İlk kez ehliyet alacaklar için başvurular, nüfus müdürlüğüne gerçekleşecektir.  Yasal olarak geçerli iki yıl ardından, dönüştürme işlemi tamamlanmalıdır. Aksi halde var olan ehliyet geçersiz olur. Sertifika dönüşümünde gerekli yönlendirmeler, önceden yapılmış olmalıdır.

Kapsam Dışı Sürücüler Kimler?

Ehliyetinizin sınıfı yükselmişse,  stajyer ehliyet kapsamı dışında kalırsınız. İptal edilen ehliyetler, ilk defa ehliyet alanlar da kapsam içidir.

Stajyer Sürücü Yaş Sınırı Nedir?

Ehliyet alacaklar için yaş sınırı stajyer sürücülerin ilk deneyimlerini de kapsıyor. Dolayısıyla her araç grubu için farklı yaş sınırları ve koşullardan bahsedilebilir.  Örneğin B sınıfı ehliyet için en az 18 yaşı tamamlamış olmak gerekiyor. 16 yaş tamamlama şartı ise, M, A1, B1 araç ehliyetleri için geçerli. Bu yaşın da altında bir stajyer ehliyet türü alınamıyor.

Stajyer Ehliyeti Olanlar Şehir Dışına Çıkabilir mi?

Yeni ehliyet sertifikası alanlar, tek başlarına il sınırları dışına çıkabiliyor. Yani şehir dışı için fiilen bir kısıtlama bulunmasa da, puan sistemini riske atmamaya dikkat etmek gerekiyor. Kurs boyu başarıları boşa çıkarmamak için, belirlenen 75 ceza puanı konusunda hassas olmakta fayda var. Bazı sürücüler, bu puanı riske atmamak, yollarda beklenmedik hatalara maruz kalmamak için çıkmamayı seçebiliyor.

Stajyer Ehliyet Alkol Sınırı

Yeni sürücülerdeki alkol sınır riski, sanılandan çok daha fazla önem taşıyor. Öyle ki, 0.20 sınırını aşma halinde, direkt olarak ehliyet sertifikası elden alınıyor. Üstelik kişisel araç değilse, para cezasına da çarptırılmaktadır. Stajyer ehliyet alkol sınırı için kişisel araçlarda da para cezası eklenebiliyor. 0.50 üzeri alkollü olduğu tespit edilenler, süresiz ehliyet iptaline ek, para da ödemek zorunda kalıyor.

Stajyer Sürücü 75 Puana Ulaşmamak için Nelere Önem Vermeli?

Stajyer sürücüler, trafikteyken 75 puan sınırına ulaşmamak için hangi durumda ne tür cezai puan yediklerini bilmelidir. Bu açıdan ceza puanları önem taşıyor:

  • Hız kuralları ihlali %10-50 oranında, 15 puan, hız sınırını aşmak, 10 puan
  • Işık kullanım hataları, gereksiz ve rahatsız edici ışık kullanımı, 15 puan
  • Promil sınırı altında, alkollü yakalanmak, , 20 puan
  • Yolda kemer takmamak, 15 puan
  • Dikkat dağıtıcı telefon vs. kullanımı, 10 puan
  • Plaka konusunda ihlaller, 20 puan
  • Trafikte mesafe ihlalleri, 20 puan
  • Ekipman hasarları, 20 puan
  • Yeni stajyer ehliyeti olan kişinin, muayene olmamış araç sürmesi, 10 puan
  • Yük miktarı konusunda ihlaller, 10 puan
  • Sollama yasakları ihlalleri, şerit ihlalleri vs. 20 puan
  • Kavşak kural ihlalleri, 20 puan
  • Rahatsız edici müzik ses düzeyi ve çöp atmak, 10’ar puan
  • Zorunlu belge ve ekipman bulunmaması,10’ar puandır.

İptal edilmiş durumdaki stajyer sürücüler için yeniden ehliyet almak mümkündür. Psikoteknik belgesi ve diğer evraklar hazırlanarak devam edilebilmektedir. Yeniden bu belgenin istenmesi, kural ihlallerini sürdürmemek adına önem teşkil eder. Ruhsal sağlık durumunun tespit edilmesi bakımından da kritik bir etkendir.

Diğer Stajyer Ehliyet İptal Nedenleri

Sürücüler, stajyer ehliyetlerinin iptal edilmesinde 75 puan haricindeki durumlarla karşılaşabiliyor. Örneğin ölümle sonuçlanan bir trafik kazasına karıştığı tespit edilen stajyer sürücülerin ehliyetleri alınıyor. Bunun için kusurun stajyer sürücüde olduğunun ispat edilmiş olması gerekir. Bu durumda, hayat boyu iptal kararı bulunmaktadır.

Motosiklet ehliyeti olan stajyer sürücü için kask takmama cezası daimi ehliyet iptaliyle sonuçlanabilir. İki senede 3 kereyi aşan bir kask yakmama halinde, daimi iptal kararı geçerli olacaktır.

Dönüş kural ihlallerinden dolayı, 2 senede 3 kereden çok yakalanma durumunda da daimi iptal görülür. Aynı kural, geçiş üstünlüğüne uygun davranmama hallerinde de yaşanacaktır. Bu kural, kamu ve sivil araçları da içine alır.

İki senede 3 kereden fazla kırmızı ışıkta geçme durumunda, daima iptal karar olacaktır. Hız ihlallerinde de bu durum geçerli olup, 3 kez yapılan hatalarda daimi iptal kararı alınır. İki senede 3 kere yayaya yol vermeme tespiti halinde stajyer ehliyet iptal durumu daimi olarak görülür.

Stajyer Ehliyet Önemi Nedir?

Günümüz şartlarında yaygın talep gören araç ehliyetleri, gelecekte sürüş deneyimi bakımından büyük önem taşıyor. Yeni ehliyet alanlar, ilk iki senede ciddi muafiyet durumlarıyla karşılaşabilmekte. Dereceleri değişse bile, hayat boyu iptal kararları, birçok kişinin geleceğini etkiliyor.

Stajyer ehliyet süreci, özellikle geçmişte deneyimi olan sürücüler için sıkça ihmal konusu olabilmektedir. Çünkü zaten araç kullanmayı bilen şahıslar, kurallar konusunda çoğu önemli maddeyi hiçe sayabiliyor. Bu da beraberinde yeni riskli durumları doğurabiliyor.

Hayat boyu sağlıklı sürüş deneyiminden ziyade, sorunlu bir sürüş oluşmaması adına, stajyer ehliyete önem vermekte fayda var. Ancak sadece iki seneyle sınırlandırılmaması gereken bir durum söz konusu.

İki seneyi tamamlayan stajyer sürücüler, daha sonra bu sorumluluklar konusunda gereken hassasiyeti bırakabiliyor. Oysa trafik, her daim hassasiyet gerektiren, deneyerek belirlenmiş kurallar bütünü. Bu nedenle hayati önem taşıyan kurallar konusunda, daha çok bilinçli olmakta fayda var.

Kurslara, sadece araç almak için gitmemek gerekiyor. Hayat boyu uyulması gereken kurallar ve riskler açısından da sorumluluk alacakların başvurmasında fayda var. Bireysel olarak bunu yapamayacağını düşünen bireyler stajyer ehliyet alma konusunda geri adım atabilmeli.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir