Son dönemlerde SUV tipi araçlar oldukça tercih edilmekte ve popüleritesi artmaktadır. Geniş ve konforlu yapısıyla özellikle ailelerin kullanımı için ideal olan SUV tipi araçların tercih edilme oranları bir hayli artmıştır. SUV tipi araçlar konforunun yanı sıra sahip olduğu teknoloji ile de tam bir fiyat performans ürünüdür.
SUV araçlar şehir içi ve aile aracı olarak oldukça sevilerek kullanılmaktadır. Türkçe, “Sportif Kullanımlı Araç” anlamına gelen SUV araçlar sunduğu konforun yanı sıra yerden yüksek ve geniş alan hacmine sahip olmaları ile de öne çıkmaktadır.
SUV Araçların Avantajları Nedir?
SUV araçlar yerden yükseklikleri sebebi ile sürücüye rahat bir sürüş deneyimi sağlar. Geniş iç hacim sayesinde kalabalık aileler için üst düzey konfor ve kullanım sunar. Geniş iç hacim sayesinde kalabalık aileler için üst düzey konfor ve kullanım sunar. Bu kadar işlevsel özelliğin yanı sıra estetik bir görünüme de sahiptir.
Araçların şaseleri de yüksek koruma sağlar. Bu da güvenli bir yolculuk sunar. Yani özetle üst düzey teknoloji, yüksek konfor ve sağlam yol tutuşuna sahiptir.
SUV Araçların Dezavantajları Nedir?
SUV araçların avantajları kadar dezavantajları da vardır. Bunlardan ilki yüksek hacim ve yüksek kapasiteli bir motora sahip olmasıdır. Bu da çok fazla yakıt tüketmesine sebep olur. Bu araçların yüksek vergileri vardır. Araçla ilgili bir sorun çıktığında ise kişiye maaliyeti fazla olmaktadır. Çünkü bakım maliyetleri bir hayli fazladır.
Lüks araç sınıfına girdiğinden bu araç sahipleri motorlu taşıt vergisini her zaman yüksek ödemektedirler. Genişlik ve uzunluğu konfor sağlasa da park etmek sorun olabilmektedir.
En İyi SUV Araç Modelleri Nedir?
SUV araçlar konforu, teknolojisi ve fiyatı sebebiyle özellikle kalabalık aileler tarafından oldukça tercih edilmektedir. Aşağıda günümüzde en çok tercih edilen, en popüler ve en iyi SUV araba modelleri aşağıda listelenmiştir.
Opel Mokka
Yakıt türü yönünden hem benzinli hem de dizel olarak üretilmekte olan bu modelin 100 kilometredeki ortalama yakıt tüketimi 3.1 litredir. Geniş ve konforlu yapısıyla hem bireysel hem de aile aracı olarak kullanılmak için uygundur. Aynı zamanda Opel Mokka saatte 200 kilometre hıza ulaşmaktadır.
Mercedes-Benz GLC
Mercedes- Benz GLC, geniş ve konforlu yapısıyla hem bireysel hem de aile aracı olarak kullanılmak için uygundur. Saatte 200 kilometre hıza ulaşmaktadır. Opel Mokka gibi hem lüks hem de konforlu tasarıma sahiptir. Bu araç saatte maksimum 215 kilometre hıza ulaşmaktadır.
Audi Q3
Yakıt türü yönünden hem benzinli hem de dizel olarak üretilmekte olan Audi Q3’ün her 100 kilometredeki ortalama yakıt tüketimi 5.1 litredir. Saatte 204 kilometre maksimum hıza ulaşabilmektedir.
Nissan Qashqai
Oldukça rağbet gören Nissan Qashqai, hem benzinli hem de dizel yakıt türü seçeneklerine sahiptir. Her 100 metrede ortalama olarak 4.7 litre yakıt tüketimi gerçekleştiren bu aracın maksimum hızı ise saatte 200 kilometredir.
Alfa Romeo Tonale
Alfa Romeo Tonale dört tekerlekten çekişli ve toplamda 275 HP güç üretmektedir. Karma kullanımda 60 km, şehir içi kullanımda ise 80 km’ye kadar saf elektrikli sürüş menzili sunan batarya, 7.4 kW wallbox ile 2.5 saatte tam şarj olabiliyor.
Wolkswagen Yeni Touareg
Wolkswagen Yeni Touareg; yeni teknolojik özellikleri, sunduğu konfor, ilerici teknoloji seviyesi, üst düzey kaliteye sahip iç mekanı ve gücü ile oldukça rağbet görmektedir. Tasarımıyla da dikkatli hemen üstüne çekmektedir.
Peugeot 2008
Yakıt türü yönünden hem benzinli hem de dizel olarak üretilmekte olan bu modelin 100 kilometredeki ortalama yakıt tüketimi 4.7 litredir. Saatte 206 kilometre hıza ulaşabilen bu model Peugeot’un en çok satan SUV aracıdır. Geniş ve konforlu bir yapıya sahiptir.
Nissan X-Trail
Nissan X-Trail sağlamlığı, geniş iç hacmi ve 4×4 seçenekleriyle oldukça tercih edilen bir modeldir. Elektrikli araç sürüş olanağı sağlayan yenilikçi bir sisteme sahiptir.
Range Rover Evoque
Güvenlik ve konfor alanındaki donanımları ile lüks bir araç olan Range Rover Evoque, 100 km’de sadece 1.4 litre benzin tüketmektedir.
SUV Araçları Diğer Araçlardan Ayıran Özellikler Nelerdir?
SUV araçların diğerlerinden ayıran temel özelliği, arazi araçlarındaki gibi dört çeker olmalarına rağmen görüntü ve sürüş konforu açısından asfalta daha uygun olmalarıdır. Ancak kompakt boyutlardaki SUV modellerinin, 4×4 dışında farklı çekiş özelliklerine de sahip olabileceği unutmamalıdır.
Diğer 4×4 özellikli araçlar; motor gücü, boyut gibi temel detaylar bakımından farklılaşmazken SUV araçlar tüm bu başlıklar altında fazlasıyla çeşitlilik göstermektedir. SUV araçlar, otomobil ve arazi aracı arasında bir konumda yer almakta ve bu 2 türün özelliklerini barındırmaktadır.
SUV Araçlar Güvenilir Midir?
SUV araçlar, yüksek sürüş pozisyonu nedeniyle sedan araçlardan daha fazla tercih edilirler. Yüksek ve takviyeli olması nedeniyle SUV araçlar çok daha büyük bir darbeyi kaldırabilir. Böylece daha az hasarla birlikte can ve mal kaybı ihtimali daha az olmaktadır.
SUV Araç Türleri
SUV çeşitleri, başta boyutları olmak üzere çeşitli özelliklerine bağlı olarak sınıflandırılmaktadır. SUV araçlarda genellikle boyut arttıkça prestij ve fiyat da artmaktadır. SUV araçlar; kompakt SUV, orta ölçekli SUV, tam ölçekli SUV olarak 3’ ayrılmaktadır. Orta ölçekli SUV modelleri 4×4 seçeneğine sahiptir. Ford Ecosport bu gruba örnek verilebilir.
Tam ölçekli olan SUV modelleri ise geniş alan hacmine sahiptir ve 7 koltuğu vardır. Bu gruba Renault Koleos örnek verilebilir. Son olarak kompakt SUV araçların daha ekonomik olduğu söylenebilir. Aynı zamanda daha ufaktırlar. Bu gruba da Fiat 500L Cross modeli örnek verilebilir.
Bir yanıt yazın