Motosikletlerde lastik seçimi otomobillere göre daha önemli olabilmektedir. Motosikleti güvenle sürebilmek için lastik seçimi oldukça önemlidir. Özellikle yağışlı havalarda, ıslak veya pürüzlü zeminlerde hayati önem taşımaktadır. Lastiklerin düzenli olarak patlak, aşınma kontrollerinin yapılması gerekmektedir.
Motosiklet lastiği seçmek demek değişik lastik türlerinden sürüşünüze uygun yani doğru lastiği almak demektir. Çünkü lastikler kullanım hedefine göre farklı türlerde üretilmiştir. Peki en doğru lastik nasıl seçilir?
En Uygun Motosiklet Lastiği Nasıl Seçilir Ve Nelere Dikkat Edilir?
Lastikler ideal sürüşe destek olurken aynı zamanda güvenliğinde elde edilmesine katkı sağlar. Unutulmamalıdır ki en pahalı lastik en kaliteli lastik anlamına gelmezken ucuz lastiklerin alınması da önerilmemektedir. Uygun lastik seçiminde bakılması gereken başka önemli unsurlar vardır.
Lastik Ömrü ve Saklama Koşulları
Lastiğin motorunuza uyumlu olması gibi sizin sürüş tutumlarınızla da uyumlu olması gerekmektedir. Aynı zamanda lastik ömrüne de dikkat etmek gerekir. Ortalama lastik raf ömrü on yıldır ve saklama koşulları da lastik ömrüne etki edip azalmasına da sebep olur. Sonuç olarak lastik alırken saklama koşullarına ve ömrüne dikkat etmek gerekmektedir.
Lastik Yük Kapasitesi
Lastiklerin yük taşıma kapasiteleri birbirinden farklı olsa da maksimum yük sınırı geçilmemelidir. Yük kapasitesi belirlenirken motosikletin, sürücünün ve taşınacak donanımın ağırlığı da göz önünde bulundurulur. Düşük hava basıncı da lastiğin yük taşıma kapasitesini azaltır. Toplam ağırlık hesap edilirse lastiğin zarar görme ihtimali azalacaktır.
Lastik Hava Basıncı
Lastiğin hava basıncı sıklıkla lastik soğuk durumdayken kontrol edilmelidir. Lastiklere az ya da fazla hava basılması da farklı sorunlara yol açacaktır. Bu sebeple yeterli miktarda hava basılmalıdır. Az hava basıncı ile tutuş özellikleri olumsuz etkilenir, lastik daha hızlı aşınır ve yakıt tüketimi artar.
Doğru hava basıncı motosikletin kullanma kılavuzunda yer almaktadır. Bu miktara uyarak motorun kontrolünü daha rahat sağlamak mümkündür.
Sırt Deseni
Sırt deseni lastiğin yol ile temas eden kısmı olmakla birlikte lastiğin kullanım alanına bağlı olarak seçilmelidir. Aynı zamanda lastik, ne çok sert ne de çok yumuşak kauçuk hamurunda oluşmamalıdır.
Lastik Markaları Karşılaştırma
Doğru lastik seçimi, sürücülerin yol tutuşunu, fren mesafesini, güvenliğini ve konforunu etkiler. Peki hangi markanın lastiği hangi açılardan fayda sağlar?
1-) Michelin
Michelin dünyada tanınmış bir firma olmakla birlikte farklı motosiklet türleri için seçenekler sunmaktadır. Dayanıklılık, sürüş konforu ve ıslak zemindeki performans gibi alanlarda öne çıkarlar. Bu sebeple uzun yolculuklarda kullanımı oldukça idealdir.
2-) Anlas
Çeşitli motosiklet türleri için lastik üreten Anlas, Türk firmasıdır. Lastikler hem uygun fiyatlıdır hem de genel performansları iyidir. Orta seviye bir performans ile fiyat performans ürünü denebilir.
3-) Pirelli
Pirelli lastikleri, yüksek performans, spor motosikletleri ve süper spor motosikletleri için üst düzey lastikler sunan İtalyan markasıdır. Hız, viraj becerisi ve yol tutuş konusunda iyi bir performansa sahiptir.
Lastik Takılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Lastik balansını yaparken ağırlıkların hepsi sökülür ve yeni lastiğe göre sıfırdan ölçümle tekrar takılır. Aynı zamanda telli jant kullanıcıları için her 20.000 km’de tel ayarı yapılması önerilir. Pürüzlü bir bölgede sürüş yapılıyorsa dikkatlice kontrol edilmeli. Son olarak lastik sibopları da kontrol edilir ve gerekirse değiştirilir.
Lastiğe Zarar Veren Unsurlar Nelerdir?
Lastiğe zarar veren ve ömrünü kısaltan birçok faktör vardır. Bunlardan ilki lastiğin üzerinde kalan ve tam temizlenmeyen mazot, petrol, deterjan ve yağ kalıntılarıdır. Aynı zamanda lastiğin güneş ışınlarına direkt olarak maruz kalması ve betonla direkt teması da lastiğe zarar vererek ömrünü kısaltır.
Son olarak lastiğin havası içindeki oksijen ve nem oranları da oldukça önemlidir. Lastiğin nasıl muahafaza edildiği de önemlidir. Çok soğuk havalarda da lastik zarar görebilir.
Lastik Seçiminde Önemli Unsurlar
Motosiklet için en uygun olan lastik seçimini yaparken jantına bakarak ya da seçilen lastik ile ölçüm yaparak seçim yapılabilmektedir. Uygun boyutlarda bir lastik seçilmesi de kullanım rahatlığı sağlayacaktır. Kişinin sürüş tutumları ve nerede motosikleti kullandığı lastik seçimini etkilemektedir.
Eğer uzun yolcuklar yapılmıyor ve hızlı bir şekilde araç sürülmüyorsa silika malzemesi az olan lastikler tercih edilmelidir. Aynı zamanda bu malzemenin az olduğu lastikleri kaygan zeminde sürüş yapmayanlar ve sert sürüş yapmayanlar da tercih etmelidir.
Lastiğin yere yapışması, viraj performansı, yol tutuşu ve de fren mesafesi motosiklet kullanımında önemli olan kişiler ise silika malzemesinin fazla olduğu lastikler daha uygun olacaktır. Son olarak lastik üzerinde yer alan işaretler ve rakamlar üretim yılından üreticiye ve lastik oranlarına kadar birçok farklı bilgiyi sunduğundan bunlara dikkat ederek alım yapılmalıdır.
İnce Lastiğin Avantajları Ve Dezavantajları
İnce lastikler daha hafif olduğu için rahatça hız yapılabilir ve daha az yüzey teması nedeniyle daha hızlı viraj geçişleri yapılabilir. Aynı zamanda ince lastikler, yüzeyin daha fazla ayrıntısını hissetmenizi sağlar.
Islak zeminde veya düzensiz yüzeylerde, yol tutuşu düşebildiğinden bu durum güvenlik sorunu yaratabilir. Daha hızlı aşınabilirler bu sebeple sık lastik değişimi gerekebilmektedir. Son olarak ince lastikler daha az şok emilimi sağlayabildiğinden bu durum sürüş konforunu düşürebilir.
Kalın Lastiğin Avantajları Ve Dezavantajları
Kalın lastikler, daha geniş temas yüzeyi nedeniyle daha iyi yol tutuşu sağlar. Böylece ıslak zeminde veya çeşitli yol koşullarında daha güvenlidirler. Aynı zamanda daha uzun ömürlüdür ve daha az aşınma gösterirler.
Daha ağır olduklarından dolayı hızlı hızlanma ve manevra kabiliyetleri azdır. Hızlı ve keskin virajlarda daha az hızlı tepki verebilir. Son olarak kalın lastikler yüzeyin ayrıntılarını hissetme yeteneğini azaltabilir.
Bir yanıt yazın