Bir aracın uzun süreli kullanımı da doğal olarak artık yıpranmaya başlayan parçalarından dolayı, kazalara neden olmaması ve aracın uzun ömrü açısından oldukça önemlidir. İşte bu noktada araçlarda periyodik bakım kavramı ortaya çıkmaktadır. Peki araçlarda periyodik bakım nedir ve araçlarda periyodik bakım nasıl yapılır?
Otomobil kullanımı günlük hayatımızı kolaylaştıran ancak özellikle günümüzde artık lüks tüketime girmeye başlayan bir ihtiyaç durumundadır. Araç kullanımı, rahatlık verse de sürüş sırasında yaşanabilecek problemler düşünüldüğünde, risklerde içerir. Araçlarında aslında insanlarda olduğu gibi zaman geçtikçe periyodik süreçlerde kontroller ve bakımlar, yenilemeler yapmaları gerekmektedir. Bu hem sağlık hem de güvenli yaşam için olmazsa olmaz bir durumdur.
Periyodik Araç Bakımı Ne Demektir?
Araç üreten şirketlerin tasarladıkları araçlar için senede bir kez ya da kilometre kriterleriyle belli periyotlarda yaptıkları bakım, araçlarda periyodik bakım nedir? sorusunun tanımıdır.
Bakımın temel mantığı; aracın tüm mevcut donanımının işlevselliğinin azalmaması ve aktif bir şekilde maksimum performans vermesi için gerekli olan tüm kontrol, bakım ve gerekirse araç içi malzeme değişimlerinin veya yenilemelerinin yapılmasıdır. Bu bakımlar düzenli bir periyotta yapıldığında, aracın ömrü uzayacak, maksimum performans sağlanacak ve aynı zaman da her zaman için güvenli sürüş ortamı oluşacaktır.
Periyodik Bakımın Önemi
Araçlardaki periyodik bakım, aracın belirli süreçler aralığında başına gelen yıpranma hızı ve ömürleri düşünülerek dikkat edilmesi gereken bir bakımdır. Bu süreler geçtiğinde aracın parçalarındaki işlevsellik azalacak ve sorunlar yaratabilecektir.
Periyodik araç bakımının amacı; aracın performans durumunu maksimumda tutmak, büyük sorunlara yol açabilecek küçük problemleri bulmak ve çözmek, aracın kanuni koşullara uygun güvenlik bir hale getirmektir. Periyodik araç bakımın yararı; aracın ömrünü uzatma, yakıt anlamında ekonomi sağlanması ve güvenli çalışma gibi noktalarda öne çıkmaktadır. Tüm periyodik bakımların temelinde kazaya neden olabilecek sorunların ortadan kaldırılması gelir.
Periyodik Bakımın Sıklığı Ve Zamanı Ne Olmalıdır?
Rahat ve güvenli bir sürüş için olmazsa olmaz olan araç periyodik bakımı ne sıklıkta yapılmalıdır? Üretici firmaların ortak fikri olarak ortalama yılda bir bakım gerekmektedir. Buna ek olarak; kilometre bazlı şekilde 10-15 bin, 20-30 bin, 30-45 bin km ve devamı gibi süreçlerde bakım yapılması idealdir. Bakım süreçlerinin detaylı ve hassas bir şekilde yapılması gerekmektedir. Periyodik bakım ne kadar sürer? Periyodik bakım konusunda uzman kişiler tarafından yapılmalıdır. Bir bakım süreci ortalama 1.5-2 saatlik bir zamanda tamamlanır.
Periyodik Bakımın İçinde Neler Vardır?
Otomobillere periyodik olarak bakım işlemi yapılması, ihmali büyük sorunlara yol açabilecek bir konudur ve asla ihmal edilmemelidir. Gözden kaçan, dikkat çekmeyen bir çok durum bu kontrollerde ortaya çıkacak ve ileride oluşacak büyük sorunlara engel olacaktır. Periyodik araç bakımı düzeni bakımın içeriği, türü ve yapıldığı zaman aralıklarına göre değişiklik gösterebilmektedir. Periyodik araç bakımı neleri kapsar? Periyodik bakımda neler yapılır?, şimdi de bu soruların cevaplarını inceleyelim.
- Yağ Filtresi Ve Motor Yağının Değiştirilmesi: Motorun çalışma süreçlerinde sürtünme ve ısı değişimleri zamanla aşınma yaratabilir ve motorun bozulmasına neden olabilir. Periyodik araç bakımında motorun yağı mutlaka yenilenir ve filtresi de temizlenir.
- Hava Filtresinin Kontrol Edilmesi Ve Değiştirilmesi: Hava filtrelerinin girdiği yer motorun yanma odasıdır ve doğal olarak temiz kalmaları oldukça önemlidir. Bu filtrelerde biriken atıklar motora ulaşmamalı ve temizlenmelidir.
- Klima Polen Filtresinin Kontrolü Ve Değiştirilmesi: Araç klimalarındaki polenlerin filtreleri, mutlaka kontrol edilmelidir ve de gerek görülürse değiştirilmelidir. Sürücü ve yolcu sağlığı için bu polen filtreleri önemli bir bakım zorunluluğudur.
- Yakıt Filtresinin Kontrolü Ve Değiştirilmesi: Sürüş konforu ve sağlık açısından yakıt dahilinde istenmeyen parçaların olması negatif sonuçlar yaratabilir. Bu yüzden araçların yakıt filtreleri de kontrol edilir ve değişimi yapılır.
- Motorun Kontrol Edilmesi Ve Bakımı: Motor, periyodik araç bakımının en önemli unsuru olarak öne çıkar. Aracın tüm performansının ana merkezi olan motorun dahilindeki tüm donanımının kontrolünün ve bakımının yapılması sürüş için en önemli konu olarak öne çıkar.
- Sıvıların Kontrol Edilmesi: Hidrolik sistemleri, aracın sürüş performansına etki edebilecek motor yağı ve antifriz gibi tüm sıvılar ayrıntılı şekilde kontrol edilmeli ve gerekirse yenilenmelidir.
- Fren Sisteminin Kontrol Edilmesi: Araç bakımı unsurlarından biri olarak, periyodik araç bakımının en önemli parçası olarak güvenlikten sorumlu olan fren sisteminde, balatalar, fren ve hidrolik boruları kontrol edilir ve gerekirse bakımı yapılır.
- Far Ve Aydınlatma Ayarlarının Kontrol Edilmesi: En önemli güvenli sürüş parçalarından biri de aydınlatma ve far sistemidir. Bu sistemlerin iyi durumda olması güvenlik açısından oldukça değerlidir. Periyodik araç bakımı dahilinde tüm aydınlatma ve far düzeneğinin kontrol edilmesi ve ayarlamalarının yapılması gereklidir.
- Ön Takımların Kontrol Edilmesi: Sürüş kapasitesi ve güvenliğinin iyi olması için gerekli olan ön takım kontrolü, öne çıkan bakım parçalarından biri olmaktadır. Ön takımlar periyodik bakım sürecinde mutlak suretle dikkatli bir şekilde kontrol edilmelidir.
Araç Periyodik Bakım Tipleri Hangileridir?
Kilometre bazlı servis bakımı ve periyodik sürelerde bireysel bakım olarak, araç periyodik bakım tipleri iki sistemde kontrol ettirilmelidir.
- 10 Bin Bakımı: Genel olarak kilometre bazlı olarak belli periyotlarda bakım yaptırılmaktadır. Herkesin az çok duyduğu ve yaygın olarak 10 bin bakım adı verilen bakım sürecinde aracın tüm donanımları gözden geçirilir. Bu bakım sürecinde; hava, polen, yağ, yakıt filtrelerinin yanı sıra motor yağı da değiştirilir. Süspansiyon kontrol edilir ve ön-arka balataların kontrol ve değişimi yapılır.
- 45-60 Bin Bakımı: Standart bakım içeriğine ek olarak, alternatör kayış, buji, otomatik şanzıman yağı değişimleri yapılır. Daha ağır olan araç bakımlarında ise; şanzıman, balata, triger kayışı ve direksiyon kontrol edilir ve rot ayarları düzenlenir.
Kilometre bazlı servislerin yaptığı araç bakımlarının haricinde, araç periyodik bakım süreçleri, günlük, haftalık ve aylık olarak sınıflandırılabilir.
- Günlük Bakım: Sürücünün araç kullanımına başlamadan kendi kendine yapması gereken kontroller günlük bakım kontrolleri olarak bilinir. Kontrol sonucu olumsuz bir durum görürse aracı servise götürmelidir. Lastik havası, ikaz lambaları, aynalar, farlar, havalandırma mazgalları kontrol edilmelidir.
- Haftalık Bakım: Haftalık olarak yapılması gereken bakımlar ise; motor yağı, motor yağ kaçağı, hidrolik yağ, radyatör suyu ve silecek suyu kontrolleridir.
- Aylık Bakım: Aylık bakım olarak ta; lastik diş derinliği, aracın genel iç ve dış temizliği, kaporta çizikleri, silecek lastikleri, emniyet kemeri, jantların tozu ve akünün kontrol ve temizliği yapılmalıdır.
Bakımlı Bir Araç Sahibi Olmak İçin Püf Noktalar Nelerdir?
Araçlarınızı bakımını sadece periyodik olarak bakım zamanlarında değil de, her zaman düşünmek en sağlıklı hareket olacaktır. Bakımlı bir araç sahibi olmanın püf noktaları şu şekildedir;
- Araç sıfırsa motor açılana kadar çok hızlı kullanmamalısın.
- Arabada fazla yük bulundurmamalısın.
- Aracı aşırı hızlı kullanmamalısın.
- Ani fren veya kalkışlar yapmamalısın.
- Fren kontrolünü sık sık yapmalısın.
- Emniyet kemeri mutlaka kullanmalısın.
- Ayna ve camları hep temiz tutmalısın.
- Motor yağının kontrolünü öğrenmeli ve sık sık yapmalısın.
- Farları gece veya gündüz açık tutmalısın.
- Lastikleri ve silecekleri sık sık kontrol etmelisin.
- Aracınıza mutlak suretle sigorta yapmalısın.
Bir yanıt yazın