Tarih:24 Kasım 2024
Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası

Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası

birevim faizsiz araba

Dünyanın her yerinde en büyük sorun haline gelen ve suçun caydırıcı olmasına yardımcı olan ehliyetsiz araç kullanma cezası her yıl değişir.

Ehliyetsiz araç kullanma cezası yeni yılın gelmesi ile birlikte zamlanır. Trafik kurallarına uyulması ve pek çok kazanın önüne geçilmesi için her zaman caydırıcı olması adına trafik cezalarında artışlar oluyor. Genel olarak ehliyetsiz araç kullanma cezası uygulamada çok fazla görülür ve son derece önemli bir hukuki zemine sahip olur. Araç kullanmak yaşamın en önemli parçası haline geldiği için insanlar sürücü belgesi yani ehliyet olmadan dâhi araç kullanılır. Fakat ehliyetsiz araç kullanmanın cezası bulunuyor.

Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası Nedir?

Genel olarak ehliyetsiz araç kullanma cezası sadece sürücü belgesi olmayan kişinin araç kullanması anlamına gelmez. Ehliyet olmadan motor kullanmak, kamyon, tır ve bunlar gibi araçların kullanılması da para cezası alınması demektir. Sürücü belgesi olmadan araba kullanan kişilere uygulanacak yaptırıma ehliyetsiz araç kullanma cezası denir.

Bunların yanı sıra ehliyetsiz araç kullanma suçuna nasıl, ne şekilde yakalandığı, alkol almış olmak, trafik güvenliğini tehlike altına almak, kazaya karışmak gibi ayrı olarak değerlendirilmesi gereken konular olmaktadır. Bütün bu durumlardan somut olayın özelliğine göre adli- idari para cezası ve hapis cezası olması mümkün.

Ehliyetsiz araç kullanmak hem arabayı kullanan kişinin hem de trafikte yer alan diğer kişiler adına büyük risk oluşturur. Sürücü belgesi olmadan trafiğe çıkan kişi ve aracın sahibi farklı olması halinde ehliyetsiz araç kullanan kişiye ve araç sahibine ayrı ayrı ceza yazılır. Bu şekilde araç kullanma cezası birden fazla yenilenmesi halinde para cezası katlanır ve yasanın yer aldığı kurallara göre hapis cezasına kadar gider.

Ehliyetsiz araba kullanmanın cezası hem aracı kullanan kişinin he de araç sahibi farklı ise o kişinin çok daha yüklü trafik cezası ödemesi gerekir. Maddi ve manevi diğer yaptırımlara maruz kalmamak adına ehliyet olmadan trafiğe çıkılmaması gerekir.

Ehliyetsiz Araç Kullanma Hangi Hallerde Olur?

Genellikle ehliyetsiz araç kullanma cezası birçok farklı durumlara göre değişiklik gösteriyor. Ehliyetsiz araç kullanma halleri şunlardır;

  • 18 yaş altı ehliyetsiz araç kullanma cezası içinde yer alır,
  • Ehliyetsiz kişiye araç vermek,
  • Savcılık ve mahkeme kararı içinde olmak üzere her hangi bir neden ile geçici ya da tedbir amaçlı ehliyetine el konulan kişinin araç kullanması,
  • Sürücü belgesi daha önceden iptal edilen bir kişinin yeniden araç kullanması,
  • Ehliyeti daha önceden iptal edilen kişiye araç kullandırmak,
  • Mahkeme ve savcılık kararı kapsamında olmak üzere her hangi bir nedenden dolayı tedbir veya geçici amaçlı ehliyetine el konulan bir kişiye araç kullandırmak,
  • Sürücü sertifikasının süresinin dolması,

Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası Ne Kadar?

Dünyanın her yerinde olduğu gibi ülkemizde de araç kullanma insanları hem günlük yaşamlarının kolaylaşmasına hem de konforlu bir hayat geçirmelerine yardımcı oluyor. Bu neden ile her geçen gün araç kullanma sayısı artıyor. Ancak araç kullanmak için sürücü belgesinin olması şarttır. Ancak bu belgeler farklı nedenlerden ve kural ihlalleri sonrasında alınır.

Ehliyetsiz araç kullanma sonrasında farklı durumlara göre cezai işlem uygulanır. Ehliyet kelime olarak ustalık, uzluk, yeterlilik olarak tanımlamak ile günlük kullanımda yer alan anlamı bir kimseye belli bir alanda yeterli olduğunu göstermek adına alakalı kişiler tarafından verilen belge olarak adlandırılır. Bu belge olmadan trafiğe çıkmanın bu yıl içinde uygun görülen cezası 8 bin 190 TL olarak belirtilmiştir. İşte diğer ehliyetsiz araç kullanma cezası şunlardır;

  • Ehliyetsiz araç kullanmanın 2023 yılı için belirlenen ana cezası 8 bin 190 TL olmaktadır.
  • Ehliyetsiz araç kullandırma cezası bu yıl için 8 bin 190 TL oluyor.
  • Ehliyet sınıfına uygun olmayan bir araç sürülmesi cezası ise 2023 yılı için 4 bin 60 TL oluyor.
  • Ehliyet sınıfına uygun olmayan araç kullandırma bu yıl için temel cezası 4 bin 60 TL oluyor.
  • Ehliyet yanına almama cezası 2023 yılında belirtilen cezası 951 TL olarak uygulanıyor.

Ehliyet almak için ilgili memurlara beyan edilmelidir. Bu belge ile trafiğe çıkmanın mümkün olduğu beyan ediliyor. Ehliyet genel olarak araç kullanma için yetkinlik belirtme şekli olur. Yukarıda maddeler halinde belirtilen detayların ayrı ayrı bir önemi ve ihmali halinde ceza belirlenmesi yapıldığı gibi ehliyetin de çeşitli bahaneler ile bulunmaması durumunda ceza belirlenmesi yapılır.

Özellikle ehliyetsiz araç kullanma para cezası 15 gün içinde vergi dairesine ödenmesi halinde toplam ceza oranının % 25 indirim uygulanır. Ehliyetsiz araç kullanma cezası taksitlendirmek adına vergi dairesi veya e- devlet üzerinden taksitlendirme yaptırılabilir. İlk 15 gün içinde başvuru yapılması durumunda 4 ay taksit yapılarak ilk taksitin ödenmesi gerekir. Bunların yanı sıra aynı şekilde 15 günün sonrasında 36 aya kadar taksit olanaklarından faydalanılabilir.

Ehliyetsiz Araç Kullanma Ceza Puanı

Genellikle ehliyetsiz araç kullananlar için ceza puanı düşürülür. Ehliyetsiz araç kullanma cezası puanı şunlardır;

  • Ehliyet sahibinin ehliyetinde bulunmayan bir araç sınıfından araç sürmesi halinde yukarıda yer alan cezaya ek olarak 20 ceza puanı eklenir,
  • Geçerlilik süresi dolmuş olan ehliyeti ile araç kullanan kişiye verilen cezaya ek olarak ehliyetine el koyma işlemi uygulanır.
  • Sürücü belgesini unutup trafiğe çıkan kişi adına yukarıda yer alan idari para cezasına ek olarak 5 ceza puanı eklenir.

Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası Kanuni Düzenleme

Ülkemizde ehliyetsiz araç kullanma sorunun önüne geçmek için bir takım para cezası uygulanır. Karayolları Trafik Kanunu madde 36’ya göre “Motorlu araçların sürücü belgesi sahibi olmayanlar tarafından karayollarında sürülmesi ve buna izin verilmesi yasaktır.” Araçlar yönetmelikte sınıfları belirtilen sürücü belgelerine sahip olan sürücüler ile çok taraflı anlaşmalara göre sürücü belgesi olan ya da geçerli uluslararası sürücü belgesi olan kişiler tarafından sürülebilir denilmektedir. Bu maddeye göre;

  • Sürücü belgesi olmayanların,
  • Mahkemeler tarafından ya da Cumhuriyet savcılıklarınca veya bu kanun kapsamında yer alan yetkililerce sürücü belgesi olarak ya da tedbir amaçlı geri alınanların,
  • Sürücü belgesi iptal edilenlerin,

Yukarıda belirtilen durumlara göre araç kullanarak trafiğe çıktıklarının tespit edilmesi halinde bu kişilere idari para cezası uygulanır. Bunların yanı sıra aracın sürücü belgesi olmayan kişiler tarafından sürülmesine izin veren araç sahibine tescil plakası üzerinden aynı oranda idari para cezası verilir.

Kanunun 37. maddesine göre sürücü belgesi alınması zorunlu olmayan kişilere özgü bir madde olup maddeye göre bisiklet kullananların 11, elektrikli bisiklet ve elektrikli scooter kullananların 15, motorsuz araç kullananlar ve hayvan sürücülerinin 13 yaşını bitirmiş olmaları, bedensel ve ruhsal açıdan sağlıklı bulunmaları zorunlu olur. Ehliyetsiz araç kullanma cezası sonucunda sürücü belgesi olmadan araç kullanmanın önüne geçmek için önemli bir caydırıcı olur. Sürücü belgesi olmadan araç kullanma cezası aracın bağlanmasına kadar gider.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir