Volant nedir sorusu birçok sürücü için ilginç bir konudur. Çünkü volant kırılırsa tamir edilip edilemeyeceğini bilmek istediğinizi duyar gibiyiz. Bu amaçla sizin için araştırma yaptık. Volant arızası ile yolda kalır mı sorusuna cevap vermenin yanı sıra otomatik araçlarda volant arızası nasıl anlamlandırılır sorusunu da ele aldık. İçeriğin geri kalanına göz atarak volantın ne olduğu hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
Volant nedir sorusu, bir aracın nasıl çalıştığını bilmek isteyenlerin üzerinde çalıştığı bir konudur. Ayrıca sizin gibi araç kullanabilen kişiler, otomatik bir aracın volant arızası olup olmadığını ve yolda bırakılıp bırakılmadığını merak ediyordur. Çünkü volant kırılırsa tamir edilip edilemeyeceği merak edilen bir konudur. Bu amaçla sizin için gereken bilgileri araştırdık. Araştırmamızın sonuçlarını öğrenmek, volant nedir sorusunun cevabını öğrenmek için makalemizi okumaya devam edebilirsiniz.
Bir içten yanmalı motorun ayrılmaz bir parçası olan volant bileşeninin çok önemli bir işlevi vardır ve konu kafa karıştırıcı olabilse de çalışma prensibi çok basittir. Bu parçanın ne olduğunu ve ne işe yaradığını size açıklamak istiyoruz.
Bir volant, doğrudan kranka bağlı büyük bir dişlidir. Marş motoru, krankı döndürmenin kolay olması için büyük yapılmıştır. Bir nevi tork artışı sağlar. Volant dişlisi marş motoruna temas eder ve ilk kuvveti motoru çalıştırmak için motora aktarır. Volant dişlisinin dişleri aşınmışsa motor çalışmayabilir veya çalışırken yüksek sesle gıcırdayabilir. Yeni araç kullananlar için volant dişlisi çok önemlidir. Ayrıca içten yanmalı motorlar için otomatik çalıştırma sistemine sahip tüm motorlara bir volant takılmıştır. Bu, motosiklet, kamyon ve binek otomobil gibi araçlarda görülebilir.
Volant Nedir?
Türk Dil Kurumu (TDK) volant kavramını “hareketi bir mekanizmaya ileten veya bir makinenin hareket hızını koruyan çark” olarak tanımlıyor. Yani bulaşmayı ve hareketi kolaylaştırmada rol oynar.
Volant nedir? Volant, aracın motorunun ilk çalışmasını sağlayan marş dinamosuyla çalışan bir dişlidir. Marş dinamosu ile birlikte çalışır. Arabayı çalıştırmak için marşa bastığınızda marş dinamosu devreye giriyor. Marş dinamo dişlisi, marş motorunun ürettiği dönme kuvvetini volan dişlisine iletir. Volant, dönme gücünü krank miline ileten ve pistona ilk hareketi veren bir köprü görevi görür.
Piston hareket ederken valfler yakıt ve havayı pompalayarak aracın bujilerinin tutuşmasını ve ortaya çıkan enerjinin motorun çalışır durumda kalmasını sağlar. Araç çalışırken marş devreden çıkar. Motor, volantı krank mili aracılığıyla döndürerek yakıt ve ateşleme ile sürekli çalışır. Aracın şanzıman tipine bağlı olarak volan dişleri türbin veya debriyaj baskı bloğunun çalışmasını destekler. Bu, volanttan tekerleklere iletilen torku aktarır.
Volant Ne İşe Yarar?
Volantın önemli görevleri vardır. Bu görevleri şu şekilde açıklayabiliriz;
Öncelikle motoru çalıştırdığınızda hareket iletimi önemlidir. Büyük gövdeli ve küçük dişli büyük bir dişliye benzeyen bu parça, motor ve şanzımanın yapısına göre değişen çapı 30 ile 40 cm arasında değişen bir triger kayışı kasnağıdır. Araç ilk çalıştırıldığında çalıştırmaya yardımcı olmak için volantı döndüren marş motoruna bağlıdır. Diğer bir deyişle, içten yanmalı bir motorun ilk hareketi, akülü marş motorunun elektriksel olarak ürettiği hareketin volan aracılığıyla krank miline mekanik olarak iletilmesiyle üretilir.
Bir diğer özelliğini açıklamak gerekirse motor hareketinin şanzımana iletilmesidir. Yazımızda volantın krank miline rijit bir şekilde bağlı olduğundan bahsetmiştik. Bu, ikisinin birlikte çalışması anlamına gelir. Motor çalıştığında, doğası gereği, pistonlar krank milini ve onunla birlikte krank miline bağlı olan volanı döndürmeye başlar. Dış kısım doğrudan debriyaj diskine bakar. Bu dış yüzey kabaca parlatılmıştır ve manuel şanzımanlı araçlarda, sürücü ayağını debriyajdan çektiği anda pürüzlü doku volanın ön yüzü ve iç kısmı ile birleşir.
Ayrıca araç sert bir şekilde kayarak patinaj yapmaya başladığında volant o kadar hızlı döner ki debriyaj balatası bu yüzeye tutunmakta zorlanır ve volantın pürüzlü yüzeyi debriyaj balatasının zımpara kağıdı gibi aşınmasına neden olur. Volanın yüzeyi de aşınmıştır. Bu, debriyaj balatalarının ve volan yüzeylerinin erken aşınmasına yol açarak yüksek devirli araçlarda kullanılmaz hale gelmesine neden olabilir. Bu, paten yapmanın en büyük dezavantajlarından biridir ve burada dikkat etmeniz gerekir.
Volantın üçüncü özelliğini siz değerli okuyucular ile paylaşmak istiyoruz. Volantta dönme enerjisi tasarrufu önemli bir şeydir. Volanın motora verimlilik açısından en büyük katkısı, krank milinin dönme enerjisini korumakla ilgilidir. Aslında, bu kadar büyük ve sağlam bir metal disk olarak tasarlanmasının ana nedeni budur.
Volant Arızası Nedir?
Volant dişlisinde bir sorun olup olmadığını belirlemek kolay değildir. Ortaya çıkan sorunların çoğu debriyaj arızasından kaynaklanmaktadır. Bu arızayı tam olarak anlamanız için tüm parçaların demonte edilmesi ve detaylı bir şekilde incelenmesi gerekir. Volant arızasına yol açabilecek durumlar olabilir. Aracı çalıştırırken kayıyorsa, sorun marş dişlisinde veya volan dişlisindedir.
Aracın volan koruyucusundan anormal bir ses geldiğini duyuyor veya araçtan yanık metal kokusu alıyorsanız sorun debriyajdan veya volandan gelebilir. Ayrıca aracı durdurduğunuzda motorun çıtırtı sesi ve stop etmesinin sebebi volan olabilir. Aracı çalıştırdığınızda titreme ve vuruntu oluyorsa sorun hem debriyajdan hem de volandan kaynaklanabilir.
Volant Arızası Nasıl Anlaşılır?
Volantta sorunun ne olup olmadığını belirlemek biraz zor olabilir, çünkü volantın arızalanmasının birçok belirtisi debriyaj sisteminde bir sorun olduğunu gösterebilir. Nihai sonuç için tüm olasılıkları göz önünde bulundurmanız gerekiyor.
Volant Kırılırsa Ne Olur?
Volant hasar görmüşse, o kısımda sadece marş dişlisinin kaldığını göreceksiniz. Bu durumda parça döndürülemez. Bu nedenle araç ilk çalıştırıldığında aracın çalışmadığı görülebilir. Araç çalışır ancak çalışmazsa, vuruntu denen olay meydana gelir. Aracı bir süre itmeye devam ederseniz sabit bir ivme kazanır. Debriyaj bırakıldıktan sonra araç 2. vitese geçirilebilir ve hareket ettirilebilir.
Volant aşınmış veya çatlamış olsa dahi kaputu açıp gözle incelemek mümkün değildir, bu kısmı göremezsiniz ve kendiniz müdahale edemezsiniz. Sürüş sırasında gözetimsiz bırakılmayacaktır. Araç sert kalkış ve titreme denilen durumla yola devam ediyor. Ancak bu, aracın bir yönetici tarafından da bu şekilde kullanılabileceği anlamına gelmez. Elbette hayal kırıklığına uğramayacaksınız, ancak volant aşındıkça, oynama ve kırılma hızla ortaya çıkacaktır. Polisaj yaparak tamir etmek mümkün ama temel çözüm tamamen değiştirmektir.
Volant Dişlisi Tamir Edilebilir Mi?
Her zaman olmasa da bazen volant dişlisini onarmak mümkündür. Volantı taşlamak, özellikle volanı dengelemek istiyorsanız sorunu çözebilir. Ek olarak, baskı plakası her değiştirildiğinde volanın taşlanması gerekir. Ancak volant bozuksa veya çatlamışsa kaynatılarak veya düzleştirilerek tamir edilebilir. Ancak bu sağlıklı bir seçenek değildir. Bu nedenle parçanın değiştirilmesi önerilir. Ancak, bütçeniz buna izin vermiyorsa, zaman alıcı olabilen bir çözümdür.
Son olarak çift kütleli volantlar, volant arızası belirtileri ortaya çıktıktan sonra bile tamir edilebilir. Ancak birçok kişi onarım sürecinin çok verimli olmadığını söylüyor. Bu sebeple can güvenliğiniz ve sevdikleriniz için size parçaların değiştirilmesini öneriyoruz. Çünkü zamanında onemsemeyip gereği yapılmazsa sizin açınızdan olumsuz sonuçlar doğurabilir.
Bir yanıt yazın