Otomotiv dünyası için son derece önemli olan ve tüm araçlar içinde olması gereken kriko hangi işe yaradığı pek çok kişi tarafından bilinmeyebilir.
Kriko nedir, ne işe yarar? Tüm araçların içinde yer alan kriko insan gücünün yetmediği ve taşımanın mümkün olmadığı ağırlıkların kaldırılmasında kullanılan son derece önemli bir alet olmaktadır. Özellikle şoförlerin yaşamış olduğu bir takım hatalar sonrasında aracın zarar görmeden daha kolay bir şekilde aracın kaldırılması bakımından önemli bir yere sahip olmaktadır.
Kriko Nedir?
Kriko el ile taşıması mümkün olmayan çok daha fazla ağır yüklerin kaldırılması için kullanılan bir tür alet olmaktadır. Araç lastiği değiştirmek gibi çok önemli işlemlerde çok sık kullanılır. Bu tarz aletler kaldıraç ve çıkrık gibi son derece basit olan bir makine sistemi ile çalışmaktadır. Bu alet ile büyük ve geniş hacme sahip olan nesneleri bulundukları yerden yukarı doğru çok daha kolay bir şekilde kaldırmak mümkün olmaktadır.
Kriko nedir, ne işe yarar? Bunların yanı sıra servislerde bunlara nazaran çok daha büyük yapıda olan krikolar kullanılmaktadır. Bu sistem aracılığı ile servis yetkilileri araç altında çok daha kolay bir şekilde çalışarak hem zamandan tasarruf edecek hem de daha verimli bir çalışma elde edilecektir.
Kriko Çeşitleri Nelerdir?
Genel olarak krikolar kaldırmaları mümkün olan yükün boyut ve çalışma şekillerine göre sınıflara ayrılmaktadır. Bazı krikolar manuel olarak kullanılmakta ve bazıları ise hidrolik sistemle ya da elektrik ile çalışmaktadır. Kriko çeşitleri şunlardır;
Vidalı krikolar; iki farklı silindir yardımı sayesinde çalışmaktadır. Ayrıca bir tona kadar yük taşıyabilmekte ve küçük çaplı silindir ile az oranda kuvvet kullanılarak çalışmaktadır.
Araç krikolar; dişli bir çubuk özelliğine sahip olmaktadır. Hareketinde bir çubuk bir diş mesafesi ağırlığında yukarı doğru taşınmaktadır. Bunların yanı sıra bu tarz krikolar yaklaşık olarak 25 tona kadar yük kaldırmaktadır.
Hidrolik kriko; yükü hareket ettirmek adına suyun basıncından faydalanır.
Elektrik kriko; piyasada farklı boyutlara sahip olan çeşitlerinin bulunması mümkün olmaktadır. Yükü kaldırırken elektrik gücünden faydalanılır. Araç için üretimi yapılan elektrikli versiyonlar da aracın çakmak yuvasına takılması ile çalıştırılır.
Pehlivan kriko olarak da bilinen mekanik kriko olan vidalı, oto ve hidrolik krikolar oto tamirinde çok fazla tercih edilmektedir. Bagajda çok daha az yer kaplamasına karşın stepne değişimi ve bunlar gibi işleri sürücülere büyük kolaylık sağlaması bakımından pek ok araç içinde yer almaktadır.
Pratiklik ve kolaylık bakımından elektrikli krikolar çok daha iyi bir seçim olmaktadır. Fakat araçta elektrik arızası olması halinde bu tarz krikoları kullanarak mümkün olmaz ve pratik olmasına rağmen araç içinde elektrikli değil de mekanik kriko bulundurulması çok daha uygun olacaktır. Bu sayede acil durumlarda elektrik gereksinimi olmadan araca müdahale etmek mümkün olacaktır.
Bundan dolayı oto kriko olarak da bilinen ve küçük olmasına rağmen 25 tona kadar ağırlık kaldırabilen mekanik kriko çeşitleri arabalarda çok daha fazla kullanılır. Fakat günümüzde oto krikoların yerini hidrolik krikolar almaktadır. Yaklaşık olarak 20 ton ağrılığında yani 8 ya da 9 araba ağırlığı kaldırabilen bu tarz krikoların en büyük avantajı daha az insan gücü gerektirmesidir. Aynı şekilde oto krikolar gibi daha kolay taşınabilen ve bagajda çok daha az yer kaplayan bir kriko çeşidi olmasında büyük bir avantaj olmaktadır.
Kriko Ne İş Yarar?
Her zaman insan gücünden daha fazla ağırlıkların kaldırılması bakımından önemli bir yere sahip olan kriko nedir, ne işe yarar? Kriko her araç içinde bulunması gereken çok önemli ve temel yardımcı parçaların başında gelmektedir. Yol sırsında araçta oluşabilecek her hangi bir arıza ya da lastik ile alakalı sorun olması halinde kriko kullanılmaktadır.
Aracın alt bölümüne varılması adına yerden yükseltilmesi gerekir. Aracın havaya kaldırılması işlevine de sahip olan kriko sayesinde araç çok daha rahat bir şekilde tamir edilmektedir. Kriko özelliği ile ağır kaldırılamaz ağırlıkları yükseğe kaldırılarak sabitlenmesi sağlanır. Böylece pratik bir kullanım ve çalışma alanı sunmaktadır.
Kriko Görevleri Nedir?
Genel olarak kriko otomobil, otobüs ve kamyon gibi araçların kaldırılması çok daha zor olan ağır araçları havaya kaldırmaya yardımcı olmaktadır. Araçları gerekli olan yükseklik seviyesine çıkartarak tamir edilmesi ve işlerin daha kısa sürede kolay bir şekilde ilerlemesini sağlamaktadır. Patlayan lastik değişimi için aracı yükseltir ve bir yandan da aracın motoru çıkarılırken yeniden krikodan yardım alınmaktadır.
Kriko Kullanım Alanları
Araçların en önemli parçalarından biri olan krikolar genellikle araçlarda ilk olarak lastik değiştirmek ya da tamir etmek adına sökme işlemlerinde kullanılmaktadır. Bunların yanı sıra motor arızalarında alt bölüme ulaşmak adına aracın kaldırılması içinde kullanılmaktadır.
Kriko kullanım alanları arasında aracın motorun sökme işlemlerinde yerinden kaldırmak için önemli oranda yardım etmektedir. Kamyon, tır, otobüs ve bunlar gibi ağır tonajlı olan araçların da şanzıman veya ağır mekanik bölümlerinin sökülmesi ile taşınması adına kriko kullanılmaktadır. Büyük araçların parçaları ağır ve taşınması zor olmasından dolayı kriko yardımı her zaman gerekli olmaktadır.
Gerek parçaya zarar vermeden daha güvenli bir şekilde yerine ulaştırılır gerek ise ağır iş gücü pratik ve hafif bir çalışma sistemine dönüşmesi ile tasarruf sağlanmaktadır.
Kriko Nasıl Kullanılır?
Araç içinde olması zorunlu olan kriko kullanımı tüm kullanıcıların bilmesi kesinlikle zorunlu olmaktadır. Bazen istenmeyen bir yerde lastiğin patlaması sonucunda sorunun çözüme ulaşması için lastik değiştirme işlemlerinin profesyonel bir şekilde yapılması gerekir. Krikoyu yerleştirmeden önce aracın kaymayan bir yerde olması gerekmektedir.
Her olasılığa karşı tekerleklerin önüne takoz konulmalıdır. Aracın ağırlık merkezi bulunmalı ve doğru bir açıda kaldırılmalıdır. Aracın ağırlık bilgileri kullanım kılavuzunda yer almakta olup incelenmelidir. Bu işlemlerin tamamlanması ile kaldırma işlemi yapılarak istenilen seviyeye getirilmelidir.
Kriko Nasıl Çalışır?
Kriko çalışma standartları çok daha basit bir yapı ile mekanizmasına sahip olmaktadır. Sistem destek noktasından ayarlandığı halde uygulanan kuvvet kriko sacına iletilmektedir. Böylece kaldırma işlemi tamamlanır. Hidrolik krikoda bu durum fizik kuralında yer alan Pascal prensibi ile çalışan bir sistem vardır. Tek yönde sıvının iletken vanaların çaplarına pistonlar bulunmaktadır.
Kolun hareket ettirilmesi ile beraber pistonlardan birisine uygulanan basınç diğer piston ile içinde yer alan sıvıya iletilir. Böylece aracı yukarıya doğru ittirmek adına gerekli olan kuvvet de sağlanacaktır. Tüm araçlarda yer alan kriko lastik değiştirmek gibi birçok işlemlerde son derece önemli bir yere sahip olmaktadır.
Kriko Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kriko kullanımı son derece ustalık isteyen ve çok daha güvenlik gerektiren bir işlem olmaktadır. Kriko kullanılırken dikkat edilmesi gerekenler içinde araç kaldırmadan önce düz ve eğimsiz ile kaymayan bir alanda olmalıdır.
Doğru yere yerleştirilmeli ve sora araç istenen yüksekliğe gelene kadar kol çevrilmelidir. Kriko nedir, ne işe yarar? Bunun gibi sorulara cevap olarak kriko araçların en zor zamanlarında büyük bir yardımcı olmaktadır. Kullanılan krikoların bakımları düzenli olarak yapılmalıdır.
Bir yanıt yazın