Tarih:15 Ocak 2025
Lastik Kontrolü

Lastik Kontrolü Nasıl Yapılır?

birevim faizsiz araba

Günlük yaşamın en önemli parçaları halinde gelen araçlarda lastik kontrolü son derece dikkat edilmesi gereken önemli konuların başında yer almaktadır.

Lastik kontrolü nasıl yapılır? İnsanları daha konforlu bir yaşam sürdürmelerine yardımcı olan araçlar işlerin daha hızlı ilerlemesi bakımından büyük bir gereksinim haline gelmektedir. Ancak araçların istenilen verimde ve kusursuz bir şekilde çalışması için bir takım bakımlara ihtiyacı vardır. Bu bakımların başında yer alan lastik kontrolü son derece önemli olup lastiklerde yaşanan olumsuzluklar istemeyen kötü sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir.

Lastikler aracın yol ile tek bağlantı noktası olup aracın yol tutuşu, fren mesafesi, sürüş performansı ve konforu bakımından doğrudan büyük bir etkiye sahip olmaktadır. Araçlar için doğru lastiğin seçilmesi gibi lastiklerin düzenli bir şekilde kontrol edilmesi de sürüş güvenliği açsıdan önemli bir yere sahip olmaktadır. Periyodik bakımlarda araç sahiplerinin yapması mümkün olan bir takım ana kontroller bulunmaktadır. Bunların yanı sıra ek olarak araç muayenelerini, rot- balans ve bunlar gibi düzenli kontrollerin aksatılmadan yapılması son derece önemli olmaktadır.

Lastik Kontrolü Ne Zaman Yapılır?

Araçların düzenli ve kusursuz bir şekilde kullanılması için araç lastik bakımları belli aralıklar ile sezon öncesi yapılmalıdır. Lastik kontrolü ortalama olarak ayda en az bir defa lastik havasına bakılması gerekmektedir. Yola çıkmadan önce lastiklerin bakımları yapılmalıdır. Yaz ve kış mevsimine göre farklı lastiklerin kullanılması gerekmektedir. Bundan dolayı bu duruma son derece dikkat edilmesine özen göstermelidir. Kesinlikle mevsim geçişlerinde lastik kontrolleri ihmal edilmemelidir. Uzun yola çıkmadan lastik hava basınçları kontrol edilmeli ve istenilen oranlarda basınç sağlanmalıdır.

Periyodik Lastik Kontrolleri

Genel olarak araçlar insanların son zamanlarda en önemli ihtiyaçları haline gelmekte ve tüm işlerin daha hızlı bir şekilde ilerlemesine yardımcı olmaktadır. Ancak her şeyde olduğu gibi araçlarında düzenli bir şekilde kullanılması ve istenmeyen sorunların ortaya çıkmaması için periyodik bakımlara ihtiyacı vardır. Araç sahibi tarafından düzenli olarak lastik hava basıncı ve diş derinliğinin kontrol edilmesi gerekmektedir. Bunların yanı sıra en temel ve basit bir yöntem olan lastiğin dışarıdan zarar görmüş olup olmadığı takip edilmelidir.

Periyodik lastik kontrollerin dışından lastik performansında bir gariplik fark edilmesi durumunda öncelikle bu etkenler göz önünde bulundurulmalıdır. Şayet lastik hava basıncı ve lastik diş derinliği olması gerekenlere uygunsa ve görünen bir hasar bulunmaması ile hâlâ bir sorun var ise en yakın profesyonel lastik bakım hizmetleri veren kişilere kontrol ettirilmelidir. Ayrıca yalnızca lastik kontrolü yapılmamalı ve bunun yanı sıra mevsime uygun olan lastiklerin kullanılması gerekmektedir. Lastik kontrollerinin düzenli olarak yapılması sürüş güvenliği sağlar ve araç dengesini sağlamasına yardımcı olmaktadır. Bundan dolayı son derece önemli bir yere sahip olmaktadır.

Lastik Hava Basıncı Kontrolü Nasıl Yapılır?

Aralarda lastik hava basıncı lastiğin performansı üzerinde yer alan önemli faktörlerden birisi olmaktadır. Çeşitli kimyasal reaksiyonlar ile ısı gibi faktörler neden ile yavaş yavaş da olsa lastik hava basıncı devamlı olarak azalmaktadır. Bundan dolayı ilk kontrol edilmesi gereken işlem lastik hava basıncı olmaktadır. Bunun dışında lastik hava basıncının yanlış olması güvenlik bakımından büyük bir risk meydana gelmekte ve lastik ömrünün daha kısa olmasına neden olacaktır. Çünkü yüksek ya da düşük lastik hava basıncı lastiklerin düzensiz bir şekilde aşınmasına neden olur. Yakıt verimliliği üzerinde de son derece olumsuz bir etkiye sahip olmaktadır. Bunların yanı sıra uzun süre kullanılmamış lastiklerin de basınç değerlerinin düşme olasılığına dikkat edilmelidir.

Lastik Hava Basıncı Kontrolü Ne Zaman Yapılır?

Araçların düzenli bir şekilde çalışması ve aksamlarının zarar görmemesi için yapılması gereken bir takım kontrollerin içinde lastik hava basıncı kontrolleri gelmektedir. Lastik basıncı en az ayda bir defa kontrolleri yapılması gereken önemli bir unsurdur. Bunların yanı sıra hava değişimlerinde ve uzun yolculuklarda ilk olarak lastik hava basıncı kontrolleri yapılmalıdır. Kontrol sırasında lastiğin sırtlarının incelenmesi önemlidir. Ayrıca aracı hareket ettirmeden önce aracın çevresinde bir defa dolaşmalı ve lastiklerine bakmak daha sağlıklı, güvenli bir sürüş sağlayacaktır. Lastiklerin mevsim geçişlerinde kontrollerinin yapılmasında büyük fayda vardır.

Otomobil Lastik Hava Basıncı Ne Olmalı?

Her türlü araçların yola çıkmadan önce yapılması gereken en önemli kontrol lastik hava basıncı kontrolleri olup oto lastik hava basıncı ne olmalı? Lastik hava basıncı zeminde ekstrem bir hal olmadığı sürece tavsiye edilen değerlerde kalmalıdır. Bunları dışında lastik hava basıncı araçtan araca değişmektedir. Otomobil üreticileri tarafından önerilen lastik hava basıncı araçların kullanım kılavuzunda yer almaktadır. Ayrıca araçta genellikle şoför kapısı bölgesinde bulunan metal etiketlerde bu değerlerin hepsi yazılı olarak belirtilmiştir.

Lastik Diş Derinliği Kontrolü

Aracın kullanımında son derece önemli olan bir diğer etkende lastik diş derinliği olmaktadır. Oto lastikler adına en az yasal diş derinliği 1,6 mm olarak belirtilmiştir. Bunların yanı sıra lastik üreticilerinin pek çoğu daha ok karlı ve ıslak zeminde kullanılması gereken lastiklerin 3 ile 4 mm diş derinliğine ulaştığında değiştirilmesini tavsiye etmektedir. Bundan dolayı özellikle kış aylarında kar lastiği seçimine çok daha fazla dikkat edilmesi gerekmektedir. Daha çok yoğun geçen kış aylarında araca uygun diş derinliğine sahip olan bir lastik araç sahiplerinin güvenliğini sağlayacaktır.

Lastik Diş Derinliği Nasıl Ölçülür?

Lastik kontrolleri arasında son derece önemli olan lastik diş derinliği nasıl ölçülür? Araçlar hakkında uzman ola kişiler tarafından ölçümlerinin yapılmasının yanı sıra araç sahipleri de çok daha kolay bir yöntem ile diş derinliğini ölçebilir. 1 TL ya da 50 kuruş ile lastik diş derinliği ölçümü yapmak mümkün olmaktadır. Bunun nedeni ise iki bozuk paranın dış kısmında yer alan halkaların 4 mm civarında olmasıdır. Çok daha kolay bir şekilde bozuk para kullanarak lastik dişlerinin arasına yerleştirilir. Daha sonra bozul para ile lastiğin aşınma miktarı yaklaşık olarak ortaya çıkacaktır.

Görsel Lastik Hasar Kontrolü

Son derece kolay anlaşılan hasarlardan biri de lastiğin görsel kontrolleri halinde ortaya çıkan deformasyonlarıdır. Lastikler üzerinde görsel olarak her hangi bir hasar, çatlama, çıkıntı gibi durumların olup olmadığı kontrol edilmelidir. Bunların dışında lastik üzerinde gömülü her hangi bir cisim bulunup bulunmadığına da bakılması gerekmektedir. Bu gibi hallerin tespit edilmesi durumunda profesyonel yardım alınması gerekmektedir.

Lastiklerin Ömrü Ne Kadardır?

Genellikle oto lastiklerin ömrü araçların modellerine ve markalarına göre değiştiği gibi üretildiği seneden sonra 8 ile 10 yıl arasında olmaktadır. Devamlı olarak kontrol edilen lastiklerin ömürleri daha uzun olmaktadır. Şayet araç sahipleri gerekli olan kontrolleri yapmaması halinde lastik ömrü daha kısa olmaktadır. Çok daha iyi bakılmış ve kullanılmış olan oto lastik ömrü 5 ile 7 sene arasında değişmektedir. Ancak lastiklerin ömürlerinin daha uzun olması ve yi bir sürüş güvenliği elde etmek için düzenli olarak kontrollerinin yapılması dışında uzman kişiler tarafından bakımlarının yapılmasına dikkat edilmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir