Tarih:15 Ocak 2025
lastik tamiri

Lastik Tamiri Nasıl Yapılır, Maliyeti Nedir?

birevim faizsiz araba

Günümüz dünyasında en önemli konular arasında lastik tamiri yer almaktadır. Söz konusu bu durum aslında daha güvenli bir sürüş için oldukça elzem görülmektedir. Bu nedenle bireylerin daha güvenli bir sürüş yaşayabilmeleri ve buna ek olarak araç lastiklerinin daha uzun ömürlü olabilmesini sağlamak için lastik tamirlerini düzenli bir şekilde yaptırmaları gerektiği belirtilmektedir.

Son zamanlarda yeni model araçlarda lastiklerin dışarıdan aldıkları darbeler ile hasarları kolay bir şekilde tespit edilebilmektedir. Bunun yanı sıra diğer araçlarda bireyler araç lastiklerini düzenli olarak kontrol etmelidir. Yeni model araçlarda lastiğin herhangi bir durumdan zarar görmesi, örneğin çivi batması ya da basıncının azalması gibi durumlarda araç uyarı vermektedir. Bu şekilde sürücü ise gerekli kontrolü ve tamiratı yaptırmaktadır.

Lastik Tamiri İçin Uzmandan Yararlanmak ya da Gerekli Malzemelere Sahip Olmak Elzem

Herkesin bildiği gibi lastik tamiri için uzmandan yararlanmak gerekmektedir. Eğer ben bu işi yaparım gibi düşüncelere sahipseniz ve bu konuda uzman olduğunuzu düşünüyorsanız, lastik tamiri için gerekli olan eşyalara da sahip olmanız gerekmektedir.

Yukarıda da değinildiği gibi bireylerin güvenli bir sürüş gerçekleştirebilmesi için lastik tamiri oldukça önemli görülen konulardan birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Eğer herhangi bir durumdan sürüş güvenliğinizin olmadığını düşünüyorsanız, mutlaka lastiklerinizi muayene etmenizde ya da ettirmenizde fayda vardır. Bu konu sürücünün gideceği yolun kısalığı ya da uzunluğu ile alakalı olmamalıdır ve önemli görülmelidir.

Lastik Tamir Etmek İçin Yöntemler Nelerdir?

Buna göre bakıldığında araştırmalarımız sonucunda lastik tamir etmek için yöntemler nedir sorusunun cevabı yazımızın devamında yer almaktadır. Elde edilen bilgiler ışığında lastik tamiri için ilk yöntem oldukça geleneksel olarak bilinen bir yöntem olarak belirtilmektedir. Bu yöntem ise fitil tekniği ile lastik tamir etmek olarak belirtilmektedir.

Fitil Tekniği ile Lastik Nasıl Tamir Edilmektedir?

Herkesin bildiği gibi fitil tekniği ile lastik tamir etmenin yolları, lastiği tekerden çıkartmadan gerçekleştirilmektedir. Buradan da anlaşıldığı üzere bu yöntem ile tamir edilen bir araç lastiğinin tekerden tamamen çıkartılmasına gerek yoktur.

Söz konusu fitil tekniği ile araç lastiği tamir edilmesinin en temel prensibi, lastiğe zarar veren maddenin lastik üzerinden çıkartılmasından sonra, geride kalan açıklığın yapıştırıcı ile birlikte sıvanması odaklıdır. Bir maket bıçağı aracılığı ile fitilin yüzey kısmında kalan fazlalık yeri kesilmektedir. Bu şekilde de lastiğin en basit tamiri gerçekleştirilmektedir.

İçten Yama Tekniği ile Lastik Nasıl Tamir Edilmektedir?

En az fitil tekniği ile lastik tamir etme yöntemi kadar bilindik olan bir diğer lastik tamir etmek yöntemi ise içten yama tekniği ile lastik tamir etme yöntemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Aslında bu lastik tamir etme yönteminin adından da anlaşıldığı üzere lastik yerinden, yani tekerden çıkartılmaktadır. Yine aynı şekilde buradan da anlaşıldığı üzere fitil tekniği ile lastik tamir etmek yönteminden oldukça farklı bir yöntem olarak belirtilmektedir.

Söz konusu bu yöntemde lastik, teker kısmından çıkartıldıktan sonra, lastiğe zarar veren madde de üzerinden alınmaktadır ve bu şekilde lastiğe zarar veren madde, lastikten uzaklaştırılmaktadır. Daha sonrasında ise lastik üzerinde açık kalan bu alan zımparalanmakta de yama yapıştırmak için oldukça hazır hale getirilmektedir.

İçten yama tekniği ile lastik tamir etme yönteminin en önemli görülen adımlarından birisi, lastiğe uygulanan yamanın kuruması ve lastik ile birlikte iyice bütünleşmesi gerektiği olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu uygulamanın özenli bir şekilde yapılmasının ardından lastik, tekrardan tekerlek kısmına oturtturulmakta ve en doğru basınç miktarı ile tekrardan şişirilmektedir. Aynı fitil ile lastik tamir etmek tekniği ile içten yama tekniği ile lastik tamir etmek, günümüzde birçok sürücü tarafından tercih edilen yöntemler arasında görülmektedir.

Şambrel (İç Lastik) Tekniği ile Lastik Nasıl Tamir Edilmektedir?

Yukarıda verilen sık sık kullanılan lastik tamir etme yöntemlerine ek olarak, bir diğer yöntem de şambrel (iç lastik) tamir etme yöntemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Aslında bu yöntem şambrelli olan lastiklere uygulanmaktadır. Hatta yapılan araştırmalar sonucu elde edilen bilgilere göre bakıldığında şambrele sahip olan araç lastiklerinin herhangi bir hasara uğraması sonucunda, ilk başvurulması önerilen bir lastik tamir etme yöntemi olarak görülmektedir.

Peki şambrel yani iç lastik tamir etme yöntemi nasıl uygulanmaktadır? Söz konusu bu yöntemin içten yama tekniği ile lastik tamir etme yöntemi ile benzerlik gösterdiği görülmektedir. Bir diğer deyiş ile şambrel tekniği ile lastik tamir etme yöntemi de iç lastiğin dışarı çıkartılması ile gerçekleştirilmektedir. Daha sonrasında gerekli olan hasarlı bölgeye birtakım yama yapılmakta ve tekrardan tekerleğe geçirilmektedir.

Hangi Durumlarda Lastik Tamirine İhtiyaç Vardır?

Peki hangi durumlarda lastik tamirine ihtiyaç vardır? Aslında lastik tamiri oldukça hayati bir konu olarak görülmektedir. Yukarıda da değinildiği gibi lastiklerin hasarsız olması ve yeteri kadar basıncı içerisinde barındırması, güvenli bir sürüş için en elzem görülen bir konudur.

Buna göre bakıldığında lastik tamiri gerektirecek durumlar aşağıdaki gibi sıralanabilmektedir;

  • Lastiğin patlak ve hasarlı olması,
  • Lastiğin uzun zamandır kullanılmamış olması,
  • Lastik üzerindeki hasarın yan ve sırt kısmında olması. Herkesin bildiği gibi lastiklerin yan ve sırt kısımlarında olan herhangi bir hasar, lastiğin patlamasına sebep olmaktadır,
  • Lastik üzerindeki hasarlı bölgenin ve buna bağlı olarak oluşum gösteren deliğin 6 milimetreden büyük olması.

Yine aynı şekilde araç sürücülerinin de bildiği üzere her patlak lastik tamir edilir mi sorusunun cevabı hayır olarak belirtilmektedir. Lastikler üzerinde olan hasarların tamir edilmesi için, bu hasarların belirli bölgeler üzerinde olmuş olması gerekmektedir. Bu bölgeler is lastik dişlerinin bittiği yerler ve yanak kısımları olarak özellikle belirtilmektedir.

Lastik Tamiri Maliyeti Ne Kadardır?

Lastik tamiri maliyeti ne kadardır sorusunun cevabı aslında hem lastikten lastiğe göre değişebilmekte hem de şehirden şehre göre de farklılık gösterebilmektedir. Özellikle Ankara ve İstanbul gibi büyük şehirlerde lastik tamiri fiyatlarının tek bir lastik için, ortalama olarak 150 – 250 TL arasında olduğu belirtilmektedir. Bu bilgilere ek olarak lastik tamiri fiyatlarının aynı zamanda servisten servise ve onu tamir edecek olan ustadan ustaya göre de birtakım değişikler içerdiği de görülmektedir.

Lastik tamiri maliyeti konusunda önemli olan bir diğer durum ise, araçların sahip olduğu teker özellikleri ve lastiğin sahip olduğu boyutu da bu fiyat değişikliklerinde oldukça ön planda tutulmaktadır. Yine aynı şekilde araç sürücüsünün hangi yöntem ile lastiğini tamir ettirdiği ya da lastiği için hangi tamir tekniğinin uygun olduğuna bakılarak bu fiyat değişmektedir.

Hangi Lastikler Tamir Edilmemektedir?

Bu konu üzerine yapılan araştırmalardan bir diğeri ise hangi lastik tamir edilmemektedir sorusudur. Günümüzde bilindiği gibi lastiklerde yaşanan bazı hasarlar lastikleri tamir edilmekten alıkoymaktadır. Özellikle lastiklerde diş derinliği yasa sınırının olduğu bilinmektedir. Bu derinlik miktarı ise 1,6 milimetredir. Buradan da anlaşıldığı gibi eğer aracınızın sahip olduğu lastik derinlik miktarı bu seviyenin altına düşmüş ise, söz konusu lastik tamir edilmemektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir