Son yıllarda ikinci el araçlara yoğun bir ilgi var. Sıfır otomobillerin fiyatlarının artması, araç almak isteyenleri ikinci ele yöneltiyor. İkinci el araç alırken de birçok noktaya dikkat edilmesi gerekiyor. Satın almadan önce yapmanız gereken kontrolleri yaptırmalı, aracın arıza tespitine önem vermelisiniz. OBD sürücülerin başvurduğu arıza tespitlerinden biridir. Ancak sürücüler tam olarak içeriğine hakim olamayabilir.
Yalnızca profesyonel uzmanlar tarafından yapılan OBD testi, kısa süre içerisinde araçlarda bulunan ve farklı noktalardaki arızaları ortaya çıkarıyor. Bu sistem ikinci el araç sektöründe sıklıkla kullanılır. Gelişmiş teknolojik cihazlarla yapılan bu test, araç hakkında pek çok bilgi verir. Bu nedenle yaptırılması son derece yararlıdır. Yazımızın devamında OBD testi nedir, nasıl yapılır gibi soruların cevaplarını merak ediyorsanız okumaya devam edebilirsiniz.
OBD Beyin Testi Nedir?
Açılımı ‘On Board Diagnose’ olan OBD testi, araçların beyin bölümlerini kontrol eder. Yapılan bu testle aracınızın tüm arızaları tespit edilir. Gelişen teknoloji elbette ki otomotiv sektörünü çok yakından etkilemiştir. Yeni geliştirilen araçlarda birçok ünite, yazılımsal bazı donanımlar ve kodlamalar bulunur. Akıllı telefon ve bilgisayarda bulunan kodlama sistemi araçlarda da bulunur ve bu sistem aracın beyni yani yöneticisidir. Son yıllarda sürücülerle buluşan araçların tamamına yakınında bu kodlama sistemi vardır.
OBD beyin testi, araçta bulunan kodları tarayarak herhangi bir sorun olup olmadığına bakar. OBD cihazı gelişmiş ve maliyetli bir teknolojiye sahiptir. Bu teknoloji, hasarlı araç tespitinde kullanılan en güvenilir ve yaygın sistemdir.
Aracın beyin bölümüne, kontrol ünitesine bağlanan OBD beyin testi, aracın beyin kısmından verileri alır. Bu şekilde aracın neresinde bir sorun varsa bunu tespit eder.
OBD Beyin Testi Nasıl Yapılır?
Bu testin nasıl yapıldığı çok merak edilir. Öncelikle araç sahiplerinin tek başına yapabileceği bir test olmadığını belirtelim. Yalnızca profesyonel uzmanlar tarafından yapılan OBD testi, araç türlerine, istenilen test sonuçlarına ve kullanılan cihaza göre değişebilir. Genel olarak ise OBD testinin aşamaları şu şekildedir.
- OBD test cihazının, aracın beyin bölümüne yerleştirmek ilk adımdır. Aracın beyninin motor olduğu herkes tarafından bilinir. Aracın beyin bölümünde yani motorunda çipler, hassas aksamlar vardır. Bu bölümde dikkatli bir şekilde OBD cihazı kullanılan özel bir soket girişi ile araca takılır. Soket girişinin nerede olduğu aracın modeline göre farklılık gösterebilir. Uzman kişi bu noktada devreye girer.
- Beyin bölümüne takılan OBD cihazı, araç üzerinde hassas bir kontrol işlemi gerçekleştirir. Hava yastığı, fren sistemleri, bağlantı hatları, klima gibi bölümler, bu hassas kontrole dahildir.
- Hataların OBD cihazı ile öğrenilmesi mümkündür. Uzmanlar kodlarda yaptıkları incelemede araçtaki tüm hasarları görebilirler. Bu nedenle bu test, aracın hayati olabilecek sorunlarını tespit etmede önemli bir unsurdur.
- Test, gerekli olan tüm bilgilerin alınmasından sonra tamamlanmış olur. Alınan veriler bilgisayar yardımı ile kağıda aktarılabilir. Bundan sonra araçların tamir süreçleri başlar.
OBD Beyin Testinde Kontrol Edilen Bölümler Nelerdir?
Araçlarda bulunan ve tehlikeli boyutta olabilecek bütün bölümler OBD beyin testi ile taranır. Bu test sayesinde birçok problemi fark edebilirsiniz. Aracın güvenliği için önemli olan fren sistemleri, hava yastığı sistemleri, ASR, ESP sistemleri, ön devre ve arka kısa devre ünitelerinde oluşabilecek hatalar bu test sayesinde anlaşılabilir. OBD hasarlı oto beyin testi ile aracınızın kontrol edilebilecek diğer parçaları:
- Yakıt sistemleri
- Motor yanma sistemleri
- Vites yapıları
- Emisyon kontrol ünitesi
- Emniyet kemeri sistemi
OBD Beyin Testi ile Ortaya Çıkan Arızalar Nelerdir?
Gelişen teknoloji ile birlikte OBD beyin testi araçlardaki birçok teknik arızanın kaynağını bulabiliyor. OBD cihazı araçların beyni ile iletişime geçebilir. Böylece aracın mevcut tüm sorunları, en ince ayrıntısına kadar öğrenilir. OBD testi son derece güvenilir bir testtir. Uzmanların yapması gereken OBD testi, özellikle ikinci el araç almak isteyenler tarafından sıklıkla tercih edilir.
OBD beyin testi aracın hangi sorunlarını tespit edebilir sorusuna gelirsek… Bu test ile aracın klima sisteminde oluşan sorunları tümünü tespit edebilirsiniz. Hava yastığı, emniyet kemeri sistemlerinde oluşan kod hataları, yakıt sistemi, yanmalı motorlarda yanma performansını kontrol edebilir.
Aracın elektronik bağlantıları, motorda bulunan mekanik bağlantılar, fren sistemine kadar birçok bölüm detaylı olarak incelenebilir.
Araç Arıza Testi Nasıl Yapılır?
Profesyonel uzmanlar tarafından yapılması gereken OBD testi, maliyeti yüksek bir uygulamadır. Yurt dışında pek çok insan kendi OBD testlerini yapabilecek donanımdadır. Belli aralıklarla araçlarına OBD testini yaparlar. Test sonuçlarının aktarılması konusu da önemlidir. Sürücünün cep telefonuna OBD test sonuçları gönderilir. Bu şekilde sürücüler araçları hakkında detaylı olarak bilgilendirilirler. Türkiye’de sonuçlar telefona gelmez. Bunun için OBD testi yaptırmak isteyen sürücüler bir oto tamir merkezine gitmeli ve profesyonel servise başvurmalıdır. Test yaptırdıktan sonra, yetkili kişiler tarafından aracınızla ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz.
Araç Arıza Tespiti Nasıl Yapılmaktadır?
OBD cihazının aracın beyin bölümüne takıldığını yukarıda öğrenmiştik. Araçların motor bölümü, küçük bir bilgisayar gibi içinde küçük mekanizmalar barındırır. OBD beyin testi için OBD cihazı aracın beynine bağlanır. Bu şekilde araçta bulunan arızalar tespit edilir. Araç içinde bulunan birçok noktada kontroller gerçekleştiren OBD cihazı, elde ettiği verileri raporlar. Aracın hangi bölgesinde hasar varsa, tamirat sürecine geçilir.
Arıza Tespitinde Nelere Bakılır?
Özellikle ikinci el araç alımlarında sık sık başvurulan bir yöntem olan OBD beyin testi, aracı en ince ayrıntısına kadar inceler. Pek çok insanın göremeyeceği, fark edemeyeceği arızaları bulur ve raporlar. Aracın birden fazla bölümünde kontroller gerçekleştiren OBD beyin testinin, hangi parçalar üzerinde çalışmalar yaptığına bakalım.
- Yakıt sistemi
- Motor yanış performansı
- ABS (Fren) sistemi
- Bağlantı hatları
- Emisyon kontrol ünitesi
- Hava yastıkları
- Emniyet kemerleri
- Araç hız kontrolleri
- Rölanti parametreleri
- Vites kontrol ünitesi
OBD beyin testi yukarıdaki bölümlerde hem geçmişte hem de şu anda meydana gelmiş problemler konusunda hasar tespiti yapar.
OBD cihazın anlık veri sağladığı bölümler ise şu şekildedir:
- Yüzde bazında motor yükü
- Ünitenin genel sıcaklığı
- Eş zamanlı yakıt tüketimi
- Elektronik sistemde dolaşan enerji
- RPM bazında motor hızı
Araç Beyni Nasıl Tamir Edilir?
Aracın beyni, aracın hareket etmesini ve ilerlemesini sağlayan kısımdır. Bu nedenle tamiri de önemli ve hassas bir iştir. Sürücüler aracın beyninde oluşan bir hasarı tek başına gideremezler. Araç beyninde olan hasarlar, yanlış yakıt seçimi, yanlış kullanımlar gibi durumlardan ötürü gerçekleşebilir. Eğer araç beyni hasar alırsa tamir süreci de uzun ve maliyetli olabilir.
Araç beyninde oluşan hasarlar hayati tehlike arz eder. Bu nedenle böyle bir aracın normal çalışması, trafiğe çıkması kazalara sebebiyet verebilir. OBD cihazı, araç beyninde oluşan hasarları en kısa ve net şekilde ortaya çıkarır. Çıkan sonuçların ardından aracın tamir edilmesi için profesyonel bir ekipten hizmet alınmalıdır.
Bir yanıt yazın