LPG tankı değişimi, mevcut LPG tankınızın yerine yeni bir tank kurulması işlemidir. Bu işlem genellikle eski veya hasarlı olan bir tankın yerine yapılır veya daha büyük bir tanka geçiş yapmak isteyen kişiler tarafından gerçekleştirilir. LPG tankı değişimi, yetkili bir LPG servisi tarafından gerçekleştirilmeli ve gerekli olan tüm güvenlik önlemleri alınmalıdır.
Teknoloji insanların daha konforlu yaşamaları için her geçen gün gelişiyor. Otomotiv sektörü de bu gelişmelerden en çok etkilenen koldur. Teknolojinin amacı insanlara daha konforlu ve pratik bir hayat sunmaktır.
Pek çok kişi benzinli araç kullansa da, LPG’de sıklıkla tercih edilen bir yakıt türüdür. Benzinin litre fiyatının sürekli değişkenlik gösterir. Çünkü ham petrolün işlenmesi ile elde edildiği için litre fiyatı sürekli olarak artar. Ayrıca benzin doğaya da zararlıdır. Tüm bu sebeplerden doları sürücüler alternatif yakıt türlerini araştırırlar. Bu yakıt da genelde LPG’dir.
LPG Yakıt Ne Anlama Gelir?
LPG, Liquid Petrol Gas (Sıvılaştırılmış Petrol Gazı) anlamına gelir. Diğer yakıtlardan farklı olarak sıvı değil, gazdır. Kokusuz, renksiz, havadan ağır ve yanıcıdır. LPG, araçlarda LPG tankı denilen bir ekipman vasıtası ile kullanılır. LPG gazının doldurulduğu tank, bir tüptür. Bazı araçlar fabrikadan LPG’li araba olarak çıkar, bazılarına ise sonradan LPG tankı taktırılabilir. Ayrıca, aracınız aynı zamanda hem benzinli hem de LPG tanklı olabilir. LPG, benzine kıyasla çevreye daha az zarar verir. LPG simit tank fiyatları da sürücülerin bu yakıt sistemini tercih etmesinde büyük katkı sağlar.
LPG Tankı Değişimi Nasıl Yapılır?
Çok tercih edilen bu sistem, genellikle araçların bagaj bölümüne monte edilir. LPG tanklarının birkaç çeşidi vardır ve belirli aralıklarla değiştirilmesi gerekir. Sürücü ve yayaların güvenliği için kontrollerin ihmal edilmemesi, bakımlarının yapılmasının hayati önemi vardır.
LPG tanklarının değişimini yalnızca yetkili şubeler yapabilir. LPG tankı değiştirme yetkisi ilgili bakanlıkça yapılır. Bu yetkiye sahip olan tamirciler ve otogazcılar, işlemi kurallara uygun olarak yapabilirler. LPG tankı belirli aşamalarla çıkarılır, çıkarılan gaz tankının yerine yenisi yerleştirilir. Değişimi yapan şubeden proje çizimleri ve gerekli evraklar alınır. Bu evraklarla muayeneden geçebilirsiniz. Bu işlemin fiyatı tankın boyutuna göre farklılık gösterir.
LPG Tankı Değişim Maliyeti Nedir?
Çok yaygın olarak kullanılan LPG tankı beraberinde tank fiyatlarının da merak edilmesine yol açar. Belirli aralıklara değiştirilmesi gereken LPG tankı, değişimin nasıl ve ne kadara mal olacağı da bilinmek istenir. LPG tank değişim fiyatları birçok faktöre değişiklik gösterebilir. Çünkü farklı oranlarda gaz depolayabilen LPG tankları vardır.
Gaz tanklarının boyutları farklı olabilir. Ancak boyutları farklı olsa da monte ve değişim aşamaları aynıdır. Değiştirme maliyetine etki eden tank boyutu, genel olarak 2 ya da 3 saat kadar sürede değiştirilir. Silindir veya simit tüp fiyatları da maliyet üzerinde etkilidir.
LPG Tankı Tarihi Nasıl Anlaşılır?
LPG tankının kullanma süreleri bulunur. Son kullanma tarihi bulunan gaz tanklarında bu bilgi tankın üzerinde yazılıdır. Belirli bölgelere yerleştirilen son kullanma tarihi son derece önemlidir. Bu tarihlere dikkat edilmesi gerekir. Çünkü LPG tankları basınçlı gaz içerir ve patlama tehlikesi bulunur. Bu tehlikenin önüne geçebilmek için belirli aralıklarla bakımının yapılması ve gerekirse değiştirilmesi gerekir.
Son kullanma tarihi size LPG tankını ne kadar süre ile kullanabileceğinizi gösterir. Eğer son kullanma tarihi geçmemişse tankı kullanmaya devam edebilirsiniz. Ancak son kullanma tarihi geçmişse, bir an önce değiştirme işlemini yaptırmanız gerekir. 2-3 saat kadar süren bu işlem hayati öneme sahiptir.
LPG Sızdırmazlık Raporu Nereden Alınır?
LPG ya da CNG montajı bulunan araçların tank sisteminde herhangi bir kaçağın bulunmadığını gösteren rapor ‘Gaz Sızdırmazlık Raporu’ dur. Bu rapor aracın gaz kaçırmadığını ve güvenli bir şekilde kullanıma devam edilebileceğini gösterir. LPG dönüşümü yaptırdığınız aracınızı, dönüşümden sonra 30 gün içerisinde LPG tankını ruhsatınıza işlettirmelisiniz.
LPG tankını taktırdıktan sonra, faturanızı alıp, sızdırmazlık raporu alabilmek için randevu oluşturmanız gerekir. Makine Mühendisleri Odası’na ait web sitesi üzerinden randevu alabilirsiniz. Faturanızla birlikte mmo.gov.tr adresinden randevunuzu alıp, belirtilen şubeye giderek, sızdırmazlık raporunuzu alabilirsiniz.
Birçok şube tarafından sızdırmazlık raporu verilebilir. Bu yetki bakanlık tarafından şubelere verilir ve tankın montajını yapan şubeler de sızdırmazlık raporu verebilir. Tankınızı yetkili şubelerden taktırıp, sızdırmazlık raporunuzu alabilirsiniz.
LPG Sızdırmazlık Raporu Zorunluluğu Gereken Durumlar
LPG sızdırmazlık raporu, aracınızın muayeneden geçebilmesini sağlar. Aracın tadilat olarak görülen işlemleri yasaldır. Ancak, yakıt sisteminde yapılan değişiklikler, LPG tankı taktırmak gibi, aracınızın tekrar muayeneye girmesine sebep olur.
Eğer aracınız yeni bir muayeneden çıkmışsa ve siz muayeneden sonra bir LPG tankı taktırdıysanız, muayeneniz geçersiz kabul edilir. Bu sebeple, LPG tankını taktırdıktan sonra aracınızı TÜVTÜRK muayenelerinden geçirmek zorundasınız. Muayenelerden sorunsuz geçebilmek için LPG sızdırmazlık raporu belgenizi muayene yaptırdığınız şubeye götürmelisiniz.
LPG Sisteminin Diğer Parçaların Bakımını Yaptırmazsam Ne Olur?
LPG sisteminin farklı parçaları bulunur. Bu parçalar, tank, alt boru, şamandıra, filtre, gaz kesici filtre, regülatör ve enjektör gibi belli başlı parçalardır. Tankın boyutuna göre bu ekipmanlar da değişiklik gösterir. Tüp tankı fiyatları da bu şekilde belirlenir. Bu mekanizmalarının bakımının yapılması, LPG tanklarının değişimi, son kullanma tarihi kadar önemlidir. Eğer bakım yapılmazsa zaman içerisinde ciddi sorunlar ortaya çıkar.
Benzine göre daha karlı olan LPG tankı, size %35-40 arası bir tasarruf sağlar. Ancak, LPG tankının ve parçalarının bakımının yaptırılmaması size gereksiz yakıt tüketimi olarak geri döner. Bu şekilde bir kullanımın size faydası olmaz. Gerekli bakımların yapılmaması, LPG tankının patlamasına, çatlamasına sebep olabilir. Bu gibi hayati risklerin önüne geçmek için bakım yaptırmak şarttır.
LPG Tankı Bakımı Nasıl Yapılır?
LPG tanklarının bakımının nasıl yapılacağına gelince, yukarıda da dediğimiz gibi belirli aralıklarla kontrol edilmesi gereken LPG tankının 10 yılda bir değiştirilmesi gereklidir. Elbette diğer parçaların da bakımları yapılmalıdır.
Araç sürüş anında LPG tankı titreşime uğrar. Tankın sabit durmasını engelleyen bu titreşim, kayışların gevşemesine sebep olur. Bakım sırasında bu kayışlar kontrol edilmelidir. Ana parçaların işlevlerini yerine getirip getirmediği kontrol edilmeli, gaz filtreleri, bujiler, kablolar ve hava filtresi de kontrolden geçmelidir. Epoksi boya ile kaplı olan LPG tankları zamanla aşınmaya uğrayabilir. Eğer böyle bir boya aşınması varsa gerek görülen bölgeler tekrar epoksi boya ile kaplanmalıdır.
Bir yanıt yazın