Tarih:22 Kasım 2024
HGS Yükleme ve Sorgulama

HGS Yükleme ve Sorgulama Nasıl Yapılır?

birevim faizsiz araba

HGS, otoyol ve köprü geçişlerinde yapılan ödeme çeşitlerinden biridir. Yazımızda HGS nedir? HGS yükleme ve sorgulama nasıl yapılır sorularının cevaplarını bulabilirsiniz.

HGS Nedir?

HGS, ‘hızlı geçiş sitemi’nin kısaltılmasıdır. Bu sistem, otoyol ve köprülerdeki ödeme sistemlerinin doğrudan hesaptan çekilmesi ile yapılır. Bunun için HGS almanız gerekir. HGS almak için aşağıdaki kurumlardan yararlanabilirsiniz.

  • PTT şubeleri
  • Anlaşmalı GSM şirketleri ve bayilikler
  • Benzin istasyonları
  • Bankalar

Bu listede yer alan bankaların ve istasyonların anlaşmalı bir kurum olması gerekir. Peki HGS nasıl alınır ve başvuru için neler gerekir? Hep birlikte bakalım.

Kişisel başvurularda:

  • Araç sahibinin kimlik kartı
  • Aracın ruhsatı veya fotokopisi

Kurumsal başvurularda:

  • Başvuran kişiye ait kurumun yetki vekâleti
  • Başvuran kişinin kimlik kartı
  • Araç ruhsatı ya da bu belgenin fotokopisi

Her iki türden başvuruda yukarıda saydığımız evrakları hazır etmelisiniz. Başvurunuzu yaptıktan sonra etiket veya kart olarak ürünü alabilirsiniz.

HGS Yükleme Nasıl Yapılır?

HGS yüklemesi nasıl yapılır sorusuna gelirsek, bunun için e-devlet sistemini kullanabilirsiniz. Tanımlı banka hesabınızdan veya PTT üzerinden ödemenizi yapabilirsiniz. Bu işlem için kimlik numaranız ve turkiye.gov.tr adresine giriş şifrenizi bilmeniz gerekiyor. Bu şekilde sisteme girdiğinizde HGS TL yükleme plaka ile gerçekleşir.

Banka Aracılığıyla HGS Bakiye Yükleme

Banka aracılığı ile yükleme işlemini bağlı olduğunuz banka aracılığı ile yapabilirsiniz. Bu işlemi yapabilmek için banka şubenize uğramanız gerekir. Mobil bankacılık hizmetinde ilgili ayarlamaları yapmanız yeterli olacaktır. Eğer bakiyeniz yetersizse bankalar ek hesap veya kredi kartınızdan işlem yapar. Kredi kartınızdan normal bir alışveriş olarak geçer ve herhangi bir faiz uygulanmaz. Ödemenizi kredi kartınızın hesap kesim gününe kadar bekletebilirsiniz.

Eğer mobil bankacılık hizmeti almıyorsanız bu işlemi internet üzerinde bankanızın internet sitesi üzerinden yapabilirsiniz. Bankanızın hızlı geçiş sistemi ile anlaşmalı olup olmadığını müşteri temsilcisini arayarak öğrenebilirsiniz.

PTT Aracılığıyla HGS Kredi Yükleme

HGS yüklemesini PTT yolu ile yapmak için herhangi bir şubeye gidebilirsiniz. Online olarak da yapabileceğiniz bu işlem için posta çeki veya nakit kullanabilirsiniz. Aynı zamanda kurum aracılığı ile otomatik ödeme talimatı verebilirsiniz ya da PTTmatiklerden kredi yükleme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

PTT’nin internet sitesi üzerinden müşteri hizmetleri sayfasına üye olursanız aracınızın otoyol ve köprü geçiş bilgilerini görebilirsiniz. Aynı sayfa üzerinden geçiş ihlali yaptığınıza dair bilgileri de görebilirsiniz. Plakanız üzerinden HGS yüklemesi de yapabilirsiniz. İnternet sitesinin ilgili bölüme girerek HGS kartının bağlı olduğu aracın plakasını yazarak işleminize devam edebilirsiniz.

HGS Otomatik Ödeme Talimatı

HGS ödeme sistemini sıklıkla kullanan kişiler genellikle otomatik ödeme talimatı verirler. Böylece sürücü zaman kazanmış olur. Özellikle yoğun iş hayatı olan kişiler tarafından da kullanılan otomatik ödeme talimatı, geçiş ihlallerinin önüne geçer. PTT ve bankalar aracılığı ile bu talimatı verebilirsiniz. Hesabınızda yeteri kadar bakiye bulunmuyorsa kredi kartı da kullanılabilir. HGS yükleme yapma zamanınız yoksa bu sistem size büyük kolaylık sağlar. Bakiyenizde miktar tükendiğinde, özel kredi imkanları ile geçişlere devam edebilirsiniz.

HGS Bakiye Sorgulama

HGS bakiye kontrolü yapmak, ücretli geçişleri kullanan kişiler için çok önemlidir. Bu sorgulamayı anlaşmalı bankalar, PTT ve mobil uygulamalar üzerinden yapabilirsiniz. Anlaşmalı banka şubenizden de bu bilgiye ulaşabilirsiniz. Bazen kredi kartı üzerinden de otomatik ödeme talimatı verebilirsiniz. Bu durumda kart ekstrenizde bakiyenizi görebilirsiniz. HGS borç sorgulama için Karayolları Genel Müdürlüğü ve e-devlet sistemi üzerinden de görebilirsiniz.

HGS Bakiye Sorgulama Nerelerden Yapılır?

Bu sistem için özel olarak organize edilen çağrı merkezini arayarak HGS bakiye sorgusunu yapabilirsiniz. Bunun yanında anlaşmalı tüm kurumlarda bakiye sorgulaması yapma imkanınız var.

2023 PTT Üzerinden Bakiye Sorgulama İşlemi

Oldukça basit bir işlem olan PTT üzerinden HGS geçiş sorgulama, müşteri hizmetleri ya da web sayfasından yapılabilir. E-devlet şifrenizle müşteri hizmetlerine giriş yapabilirsiniz. E-mail adresiniz ve şifreniz ile kolayca kayıt olabilirsiniz. PTT müşteri hizmetleri sayfasından kayıt yaptırdıktan sonra bakiye yükleme sekmesine tıklayabilirsiniz. HGS para yükleme işlemini bu sayfa üzerinden gerçekleştirebilir, bakiye sorgulamanızı yapabilirsiniz.

PTT’nin internet bankacılığı, eğer yükleme yapmak isterseniz, sizi sisteme yönlendirir. Önüne gelen sayfada ilk satıra T.C. kimlik, vergi veya pasaport numaranızı girmeniz gerekir. Hemen altındaki satıra ödemeyi yapacağınız HGS’nin bağlı olduğu aracın plaka numarasını girebilirsiniz. Ödeme miktarını girdiğinizde işleminiz kolay bir şekilde gerçekleşebilir.

2023 e-Devlet Üzerinden Bakiye Sorgulama İşlemi

Bunun için telefonunuza uygulamayı yüklemeniz gerekir. T.C. kimlik numaranızı ve şifrenizi kullanarak kendi hesabınıza giriş yapmalısınız. HGS bakiye sorgulama yazdığınızda ilgili bölüme yönlendirileceksiniz. Bu bölümde PTT’nin uygulamasına geçiş yapacağınıza dair bir bilgilendirme göreceksiniz. Böylece e-devlet üzerinden PTT’nin HGS sistemine girmiş olacaksınız.

E-devlet üzerinden girdiğinizde PTT Bank’a ait internet sayfasını göreceksiniz. Eğer bu sayfaya daha önce giriş yapıp kayıt olduysanız, bakiye sorgulama ara yüzüne yönlendirileceksiniz. Kayıt olmadıysanız kayıt işlemenizi gerçekleştirip bakiyenizi sorgulayabilirsiniz.

2023 Telefonla HGS Bakiye Sorgulama İşlemi

Özellikle araç alım satım sırasında hızlı şekilde yapılması gereken uygulamalar arasında HGS ceza sorgulama işlemleri vardır. Eğer sizin bu işlemi hızlı bir şekilde yapmanız gerekirse telefon aracılığı ile yapabilirsiniz. HGS çağrı merkezini arayarak gerekli tüm bilgileri alabilir, ceza sorgulamanızı yapabilirsiniz. Bunun için çağrı merkezinin 0 850 460 60 60 ya da 444 1 788 numaralı telefonlarını arayıp aracın plaka bilgilerini verip geçiş ihlali cezası veya bakiye sorgulaması yapma şansınız var. Eğer bakiye sorgulaması dışında başka sorularınız varsa yine aynı numaralar vasıtası ile diğer sorularınızı çağrı merkezi aracılığı ile sorabilirsiniz, gerekli tüm bilgilere bu yolla ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir