Zaman zaman ehliyet, nüfus cüzdanı, kredi kartı gibi önemli belgelerimizi kaybedebiliyoruz. Bu hemen hemen her insanın başına gelebilen bir durum. Sonrasında bu önemli belgeleri tekrar çıkarmak hem can sıkıcı bir süreç hem de bizim paniklememize neden olan bir zaman ve enerji kaybı.
Peki, yazımızın konusu olan ehliyetimizi kaybettiğimizde neler yapmamız gerekir, hep birlikte öğrenelim.
Kaybolan veya Çalınan Ehliyet Nasıl Yenilenir?
Eğer ehliyetinizi kaybettiğinizi fark ederseniz, vakit kaybetmeden aşağıdaki adımları izlemelisiniz:
İlk önce Sağlık Raporunuzu Alın: Sağlık raporu almak, sürücü belgesini kaybeden ya da çaldıran bir kişinin yapması gereken ilk iştir. Size en yakın sağlık merkezinden sağlık raporunuzu yeniden almanız gerekir.
Nüfus Müdürlüğünden Randevunuzu Alın: Sağlık raporunuzu aldıktan sonra Nüfus Müdürlüğünden randevu almalısınız. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne ait internet sitesinden online randevu alabilirsiniz. ALO 199 telefon hattı üzerinden de çağrı merkezi ile görüşüp randevu oluşturabilirsiniz. Randevunuzu alırken ‘Sürücü Belgesi Randevu Al’ sekmesine tıklamanız yeterlidir. Toplamda 5 aşamada randevunuzu alabilirsiniz. İlk olarak ad, soyad, kimlik ve telefon no, doğum tarihi ve güvenlik kodu bilgilerini giriyorsunuz. Daha sonra il ve ilçe nüfus müdürlüğü seçimlerini yapıp işlem yapacak kişi tercihini de yapıyorsunuz. Tarih, saat seçilip ilgili kişinin cep numarasına gelecek olana onay kodunu sisteme girip randevu işleminizi tamamlıyorsunuz.
Yeni Ehliyetiniz için Gerekli Ücret Ödemenizi Yapın: Nüfus Müdürlüğü randevusu almadan önce yapmanız gereken bir ödeme bulunuyor. Bu bir ceza ödemesi değildir çünkü ehliyetini çaldırmanızın ya da kaybetmenizin bir cezası yoktur. Burada ödeyeceğiniz ücret ‘Polis Vakfı hizmet bedeli’ ve ‘değerli kağıt bedeli’ olarak belirlenmiştir. Ancak dikkat etmeniz gereken bir husus yeni ehliyetinizin çipli mi yoksa eski tip ehliyet olması durumudur.
Gerekli Belgelerinizi Hazırlayın: Gerekli belgeleriniz; 1 adet biyometrik fotoğraf, sağlık kuruluşundan aldığınız sağlık raporunuz, nüfus cüzdanınız, kan grubu kartınız, ödemeyi yaptığınıza dair makbuz. Bu belgeler, nüfus müdürlüğüne giderken yanınızda olmalıdır. Ehliyetinizi yeniden almak için dilekçe yazma ve parmak izi alma işlemleri başvuru sırasında yapılır.
Geçici Sürücü Belgenizi Alın: Tüm belgeleri tamamlayıp, Nüfus Müdürlüğü’ne başvurunuzu yaptıktan sonra başvurunuzu tamamlamış oluyorsunuz. 15 gün geçerliliği olan geçici sürücü belgenizi e-devlet üzerinden alabilirsiniz.
Ehliyetimi Kaybettiğimde İlan Vermek Zorunda mıyım?
Eski sistemde Resmi Gazeteye ilan vermek zorunluydu. Ancak yeni sistemde böyle bir zorunluluk ortadan kalkmıştır.
Kayıp Ehliyet, Başvurudan Sonra Ne Zaman Gelir?
Geçici sürücü belgesinin geçerlilik süresi 15 gündür. 15 gün dolduğunda bu belgeyi kullanamazsınız. Zaten yeni sürücü kartınız adresinize 15 gün içerisinde ulaştırılacaktır.
Kayıp Ehliyet Çıkarmak için İstenen Belgeler
Ehliyetinizi kaybettiğinizde yenisini çıkarmak için bazı belgelere ihtiyacınız vardır. Nüfus Müdürlüğüne giderken yanınızda bulunması gerekenler:
- Nüfus cüzdanı ya da pasaport
- Biyometrik fotoğraf (1 adet)
- Sağlık merkezinden temin edilen sağlık raporu
- Kan grubunu gösteren kart (kan grubunuzu bilmiyorsanız temin etmelisiniz)
- Gerekli ücretlerin ödendiğine dair makbuz veya belge
Dilekçe yazmanız ve parmak iziniz randevu esnasında sizden alınır.
Ehliyetsiz Araç Kullanmanın Cezası Nedir?
2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 36. Maddesi gereği ehliyetsiz araba kullanmak suçtur. Sürücü belgeniz yanınızda olmadan trafiğe çıkarsanız idari para cezası alırsınız. Ceza bedeli geçtiğimiz yıl (2022) için 3674 TL olarak uygulanmıştır. Cezanın size bildirilmesinden itibaren 15 gün içerisinde ödemenizi yaparsanız %25 indirim hakkı kazanırsınız.
Ehliyeti Kaybetmenin Cezası Ne Kadar?
Ehliyetiniz çaldırmanız veya kaybetmeniz durumunda bir ceza almazsınız. Ancak, yeni sürücü belgeniz için başvuru yaparken banka veya PTT şubelerine bir miktar ödeme yapmanız gerekir. Kayıp ehliyet yenileme ücretleri aşağıda görebilirsiniz.
- Eski tip sürücü belgeleri için: 01.01.2016 tarihinden önce düzenlenen sürücü belgesi için 15 TL vakıf hizmet bedeli ve değerli kağıt bedeli ödemesi vardır. Bu ödemenin 2 TL si Polis Vakfı hizmet bedeli olarak Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı hesabına yatar. Kalan 13 TL ise değerli kağıt bedeli adı ile vergi tahsil yetkisi bulunan bankaların hesabına yara. Tüm işlemlerin ardından 10 yıl boyunca geçerli olan yeni tip çipli sürücü belgenizi alırsınız. Ancak bu ücretler yıllar içerisinde değişiklik gösterir.
- Yeni tip sürücü belgeleri için: 01.01.2016 tarihinden sonra ehliyetinizi almışsanız eğer bu sürücü belgenizin kaybolması durumunda 345 TL’lik bir ücret talep edilir. Bu ücretin 65 TL’si Polis Vakfı hizmet bedeli olarak, kalan 280 TL’si ise değerli kağıt bedeli olarak ödenir.
Ehliyet Kayıp Ücretini Hangi Bankalara Yatıracaksınız?
Trafik Vakfı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından her yıl bir protokol yapılır. Sürücü belgeleri ücretleri ile ilgili yapılan bu protokol sonucu ödeme kabul eden kamu bankalarına ve özel bankalara ödeme yapabilirsiniz. Ödemeniz sonucunda verilen makbuzunuzu atmayıp saklayın. Aşağıdaki listede, ödeme yapabileceğiniz kamu ve özel bankaları görebilirsiniz. Ayrıca PTT Bank ve şubelerinden ödeme işleminizi yapabilirsiniz.
- VakıfBank
- Halkbank
- Ziraat Bankası
- Ziraat Katılım
- Akbank
- Aktif Bank
- ING
- Şekerbank
- Albaraka Türk
- Kuveyt Türk
- Türk Ekonomi Bankası
- Garanti BBVA
- DenizBank
- PTT Bank
- PTT Şubeleri
Kayıp Ehliyet Ücretini İnternetten Nasıl Yatırırım?
Kaybettiğiniz ehliyetinizi yenileme ücretini, internet bankacılığında yer alan ‘vergi resmi kurumlar’ menüsündeki sürücü belgesi tahsilatları sekmesinden yatırabilirsiniz. İsterseniz PTT Bank hesabınız varsa oradan veya Trafik Vakfı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı protokolü bulunan bankalardan ödemelerinizi yapabilirsiniz. İşleminizi tamamladıktan sonra dekontunuzu online olarak alabilirsiniz.
Kredi Kartı İle Kayıp Ehliyet Ücretini Yatırma
Ehliyet ücretini internet bankacılığı ile ödemek isterseniz ‘belge yenileme’ veya ‘yeni tip belgenin yenilenmesi’ sekmelerinden size uygun olanı seçin. Ödemeyi banka hesabı veya kredi kartı seçeneklerinden birini seçerek yapabilirsiniz.
İnternet Bankacılığı ile ödeme sırasında “Belge Yenileme” ya da “Yeni Tip Belgenin Yenilenmesi” adımlarından size uygun olanı seçtikten sonra ödemeyi banka hesabı veya kredi kartı seçeneklerinden birini seçerek tamamlayabilirsiniz.
Bir yanıt yazın