Tarih:23 Kasım 2024
Türkiye'de Elektrikli Araç Şarj İstasyonları

Türkiye’de Elektrikli Araç Şarj İstasyonları Artıyor

birevim faizsiz araba

Elektrikli araçlar hayatımıza çok uzun yıllar önce girmiş olsa da özellikle pandemi ile birlikte büyük bir ilgi patlaması oldu diyebiliriz. Büyük otomobil üreticileri sıra ile uzun vadede benzinli ve dizel araç üretimlerine nokta koyacaklarını açıklarken, bunun yerine yeni elektrikli araç modellerini üretmeye başlayacaklarını da duyuruyorlar.

Ülkemizde bu konuda önemli adımlar atması ile dikkat çekiyor. TOGG’un fabrikasının kurulması ve üretim hattının çalışması ile birlikte elektrikli araçlara ilginin de artması bekleniyor. Tabi bu araçların artmasıyla birlikte bazı sorunların da artacağı biliniyor.

Bunların başında gelen sorunsa elektrikli şarj istasyonları olacaktır. Özellikle uzun mesafeli yolculuklar sırasında hem hızlı hem de normal şarj için istasyonların olması gerekiyor. Bu konuda çok önemli adımların atılması gerekiyor ve sürekli olarak bu yönde açıklamalar geliyor.

Tabi hali hazırda çalışır vaziyette birçok elektrikli şarj istasyonu bulunuyor. Ancak bunlar genelde daha çok büyük şehirlerde yer aldığı görülüyor. Bu da şu soruyu beraberinde getiriyor. Türkiye’de kaç tane elektrikli şarj istasyonu var?

Türkiye’de Kaç Tane Elektrikli Şarj İstasyonu Var?

Ülkemizde elektrikli ve hibrit araç sayısının artması ile birlikte elektrikli  araç şarj istasyonu sayısında ciddi bir artış olduğu görülüyor. Tabi bu sayının hali hazırda yeterli olmadığı biliniyor. Türkiye’de yapılan açıklamaya göre çalışır vaziyette toplamda 3.457 adet şarj istasyonu bulunuyor. Tabi bunların hepsi halka açık olan istasyonlar olmadığı biliniyor.

Bu istasyonların 818 tanesinin özel amaçlı kullanım için olduğu biliniyor. Halka açık vaziyette kullanılan 2.639 adet istasyon olduğu biliniyor. Tabi istasyonların büyük bir bölümüyse büyükşehirlerde olması dikkat çekiyor. 2023 yılında TOGG’un Mart ayı itibariyle yollara çıkması ile birlikte bu sayının daha çok olması için çalışmalar son hızıyla devam ediyor.

Çalışan şarj istasyonlarının 1265 tanesi İstanbul’da olduğu biliniyor. Bu çalışanların 3’te 1’lik kısmının burada olduğu biliniyor. Ankara bu konuda 320 istasyon ile ikinci olurken, onu 235 şarj istasyonu ile İzmir, 132 Şarj istasyonu ile Antalya ve 128 istasyon ile Muğla takip ediyor. Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu Bölgesinde bu konuda önemli çalışmalar yapılması harita da net bir şekilde görülebiliyor.

Türkiye’de En Çok Hangi İlgi Elektrikli Araç Kullanılıyor?

Şarj istasyonlarının bu tip şehirlerde büyük ölçü de olmasının altında bu şehirlerde elektrikli araç kullanımının çok yüksek olmasından da kaynaklanıyor. İstanbul, İzmir ve Ankara gibi şehirler hem nüfus hem de ticaret anlamında ülkemizin en büyük şehirleri olması bunu da tetikliyor. Marmara, Ege ve Akdeniz bölgesi bu anlamda şarj istasyonlarının büyük bölümünü topluyor.

Elektrikli araç kullanımı şu an için ülkemizde yeterli değildir. Toplamda ülkemizde trafikte olan elektrikli araç sayısının 6 bin olduğu biliniyor. Bunun yanında elektrikli araçların yarısından fazlası yani 3.496 tanesinin İstanbul’da olduğu biliniyor. Ankara’da 555, İzmir’de 441 ve Antalya’da 213 elektrikli araç olduğu biliniyor. Bu sayıya göre elektrikli şarj istasyonlarının yeterli olduğu söylemek yanlış olmayacaktır.

Ancak yakın gelecekte TOGG fabrikasında üretimin başlayacak olması ve 2023 Mart ayından itibaren satışlara aktif bir şekilde başlanacak olması ciddi bir talebi de beraberinde getireceği biliniyor.

Tabi bu konuda çok ciddi anlaşmalar ve çalışmalar bulunuyor. Ülkemizde toplamda 12 bin adet benzin istasyonu olduğu biliniyor. Buna bakıldığında elektrikli şarj istasyonu sayısının az olmadığı düşünülebilir. Ancak elektrik dolumunun şimdilik en az 30-35 dakika arasında olacak olması ve uzun vadede 8 saati bulacak olması daha fazla istasyona ihtiyaç duyulduğunu düşündürüyor. Özellikle birçok kullanıcının gece saatlerinde şarj istasyonların ihtiyaç duyacak olması da bunu tetikliyor diyebiliriz.

TOGG ile Elektrikli Şarj İstasyonu Artması Bekleniyor

TOGG girişiminin hayata geçmesi ile birlikte Türkiye olarak elektrikli araç sektöründe söz sahibi olabilmek ve en azından iç pazarda bu ihtiyacın karşılanabilmesi için önemli çalışmalar yapılıyor. Bu çalışmaların başında elektrikli araçlarda yapılan vergi düzenlenmesi gerekiyor. Şimdilik çok az elektrikli araç olmakla birlikte 2023 yılı sonunda ülkemizde en az 60 bin elektrikli araç olacağı tahmin ediliyor.

Bunların yakıt dolumunun yeterli olabilmesi içinse birçok anlaşma yapılıyor ve bu anlaşmalar sayesinde şarj istasyonları konusunda önemli adımlar atılıyor. Türkiye, şimdilik Avrupa genelinde bakıldığında sınırları içerisinde en çok şarj istasyonu bulunan ülkeler arasında sondan üçüncü sırada yer alıyor. Ülkemizin arkasında İrlanda ve Portekiz yer alıyor. Bu konuda en çok istasyona sahip ülke sıralamasında Hollanda lider durumda yer alıyor.

Bu konuda en dikkat çekici açıklamada TEHAD tarafından yapıldı. Türkiye Elektrikli ve Hibrid Araçlar Derneği Başkanı olan Berkan Bayram bu konuda önemli bir açıklamada bulunuyor. Ülkemizde ilk şark istasyonu kurulum tarihinin 2008 olduğunu açıkladı. Hali hazırda 81 ilin tamamında en azından bir şarj istasyonu olduğu aktardı. Bunun sadece %15’lik kısmının hızlı yani DC şarj istasyonları olduğu da ekledi.

Hızlı Şarj (DC) ve Normal Şarj (AC) Arasında ki Fark Nedir?

Elektrikli araçlar iki farklı türden şarj dolumu yapabiliyor. AC ve DC olarak bilinen bu dolumlar hızlı şarj ve yavaş şarj olarak ikiye ayrılıyor. AC yani normal şarj denmesinin sebebi elektrik şebekesinden gelen elektriğin direk olarak araçlara aktarılmasını ifade ediyor. DC olarak bilinen hızlı şarj sistemiyse elektrik akımının dönüştürülerek araçların bataryasına aktarılmasını ifade ediyor.

TOGG dahil olmak üzere birçok elektrikli araçta AC ve DC tip şarj bulunuyor. Normal şarj ile bir elektrikli aracın tam dolum süresi 8-9 saat olarak biliniyor. Hızlı şarj içinde %80’lik dolum için 30 dakika minimum zaman gerektiği de biliniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir