Araçların trafikteki güvenliğini sağlamak için rutin bir kontrol olan araç muayenesi ile araçların trafiğe çıkmak için uygun olup olmadığı tespit edilir. Türkiye’de yaptırılması zorunlu olan araç muayenesi ücretleri her yıl değişmektedir.
Araç Muayenesi Nedir?
Bütün motorlu taşıtların trafiğe çıkabilecek yeterliliğe sahip olup olmadığının tespit edilmesi için uygulanan araç muayenesi, Türkiye’de yapılması zorunlu olan bir prosedürdür. Araçlarda yaşanan sorunların tespit edilerek giderilmesini sağlayan araç muayenesi, trafikte oluşabilecek olası kazaların önüne geçilmesini sağlamaktadır.
Bu sebeple araç muayenesi, trafikte yaşanan kazalarda can ve mal güvenliği açısından büyük bir önem taşımaktadır. Dolayısıyla araç muayenesi her araç için mutlaka yaptırılması gereken önemli bir konudur.
Araç Muayenesi Yaptırmanın Önemi Nedir?
Araç muayenesi yaptırmanın en önemli nedeni, trafik ve çevre güvenliğini sağlamaktır. Araç muayenesi yaptırmak, trafikteki olası kazalar anında can ve mal güvenliğinin korunmasında büyük bir rol oynamaktadır. Yani araç muayenesi yaptırmak, kazaların meydana gelmesini en aza indiren önemli bir etkendir.
Araç muayenesi yaptırmanın önemlerinden bir diğeri ise yasal olarak trafiğe çıkabilmektir. Muayenesi yapılmayan araçlar, trafikte yakalandıkları taktirde sürücüye cezai işlem uygulanmaktadır. Dolayısıyla hem can ve mal güvenliğini tehlikeye atmamak hem de trafik kontrolü sırasında ceza yememek için araç muayenesi yaptırmak yasal olarak zorunludur.
Araç Muayenesi Nasıl Yaptırılır?
- Araç muayenesi yaptırmak için öncelikle randevu almak gerekmektedir. Randevuyu online olarak almak daha hızlı ve daha kolay bir hizmet alınmasını sağlar.
- Muayene gününde, istasyona getirilen aracın kilometre bilgilerini müşteri kabul görevlisine söylemek gerekmektedir.
- Gerekli evraklarını hazırda bulundurulması gerekmektedir.
- Aracın muayeneden çıkmasının ardından muayene sonuç raporunu dinleyerek raporla birlikte tüm evrakları kontrol ederek eksiksiz bir şekilde teslim almak gereklidir.
- Muayene sonuçlarına göre aracın kusursuz ya da hafif kusurlu bulunması halinde, muayene raporu onaylanır ve bir sonraki muayene için tarih belirlenir. Aracın emniyetsiz ya da ağır kusurlu bulunması durumunda ise eksiklikler tespit edilerek sorunların giderilmesi gerekir. Sorunlar giderilinceye kadar da rapor tamamlanmamış sayılır. En geç 1 ay içerisinde eksikliklerin giderilmesi halinde yalnızca bir defaya mahsus olarak ücretsiz muayene tekrarı hakkı bulunmaktadır. Dolayısıyla en kısa zamanda eksikliklerin giderilerek raporun tamamlanması gerekmektedir.
Araç Muayene Öncesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
- Araç muayene öncesinde mutlaka aracın borç durumu kontrol edilmelidir. Aracın trafik cezası, vergi borcu OGS kaçak geçiş cezası gibi borçların olması durumunda muayene işlemleri başlatılamamaktadır.
- Araç muayene öncesinde dikkat edilmesi gereken bir diğer şey ise egzoz gazı emisyon ölçümünün geçerli olup olmadığını kontrol etmektir. Geçerli olmayan egzoz emisyon ölçümüne sahip araç, ağır kusurlu olarak değerlendirilmektedir.
- Gerekli olan belgeler araç muayenesi zamanına kadar hazırlanmalıdır.
- Araçta bulunması gereken ekipmanların kontrol edilip eksik ekipmanların tamamlanması gerekir.
- Aracın son kontrollerini yaparak aracı muayeneye hazır bir şekilde götürmek gerekir.
Araç Muayenesi İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Araçların muayeneye girebilmesi için birtakım belgelerin hazırlanması gerekmektedir. Araç muayenesi için gerekli olan belgeler şu şekildedir;
- Aracın Ruhsatı
- Aracın Trafik Sigortası
- Araç Sahibinin Kimliği, Ehliyeti ya da Pasaportu
- LPG’li Araçlar İçin Yakıt Sistemi Montaj Belgesi
Araç Muayenesinde Araçta Bulunması Gereken Ekipmanlar Nelerdir?
Araç muayenesi için bulundurulması zorunlu olan ekipmanlar şunlardır;
- İlk Yardım Çantası (Traktörler, Motosikletler ve Motorlu Bisikletler Hariç Tüm Motorlu Araçlarda Bulunmalıdır.)
- Üçgen Reflektör (Traktörler, Motosikletler ve Motorlu Bisikletler Hariç Tüm Motorlu Araçlarda Bulunmalıdır.)
- Yangın Söndürme Cihazı (Araca Göre Değişkenlik Göstermektedir.)
- Stepne (Motosikletler ve Lastik Tekerlekli Traktörler Hariç Bütün Araçlarda Bulunmalıdır.)
Araç Muayenesi Yapılırken Nelere Bakılır?
Araç muayenesi yapılırken kontrol edilen unsurlar aşağıdaki gibidir:
- Araç tanımlanması ve ruhsat kontrolü
- Fren sistemleri
- Motor kontrolü
- Şasi kontrolü
- Lastik ve jant kontrolü
- Far ayarları
- Bagaj içi kontroller
- Kabin içi kontroller
- Araç altı kontroller
Araç Muayene Ücretleri Ne Kadar?
Araç muayene ücretleri araç cinsine göre değişiklik göstermektedir. Bunun yanı sıra her yıl gelen zamlarla birlikte artış göstermektedir. 2024 araç muayene ücretleri aşağıdaki gibidir:
- Traktör (Römorklu, Römorksuz), Motosiklet ve Motorlu Bisiklet Ücretleri 927,60 TL,
- Otomobil, Minibüs, Kamyonet, Özel Amaçlı Taşıt, Arazi Taşıtı, Römork ve Yarı Römork Ücretleri 1.821,60 TL,
- Otobüs, Kamyon, Çekici ve Tanker Ücretleri ise 2.462,40 TL’dir.
Sadece TÜVTÜRK istasyonlarında yapılan araç muayene ödemelerini kredi kartı, banka kartı ya da nakit olarak yapmak mümkündür. Ancak kredi kartı ya da banka kartı ile yapılan ödemelerde, hizmet sağlayıcı firmanın yasal mevzuata göre belirlediği hizmet bedeli ödeme tutarına eklenmektedir.
Araç Muayenesi Yaptırmak Zorunlu Mudur?
Araç muayenesi yaptırmak can ve mal güvenliğini tehlikeye atmamak için 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 34. Maddesi gereğince yasal olarak zorunlu tutulmuştur.
Araç Muayenesi Nerede Yapılır?
Araç muayenesi yapılabilen yetkili ve görevli tek kuruluş TÜVTÜRK’tür.
Muayenesiz Araç Kullanmanın Cezası Nedir?
Muayenesiz bir şekilde trafikte yakalanan araçlara cezai işlem uygulanmaktadır. İlk defa yakalan araç yalnızca para cezası almaktadır. Muayenesiz araç kullanmanın cezası 2024 yılı için 1.506 TL’dir. Cezanın erken ödenmesi halinde %25 indirim uygulanmaktadır. Cezanın gecikmesi durumunda ise zam uygulanmaktadır.
İlk kez ceza alan ve 7 gün içerisinde muayenesi yapılmamış olan araç, ikinci kez yakalandığı taktirde trafikten men edilerek yine 7 gün içerinde muayenesi yapılmalıdır. Aksi taktirde tekrar ceza yaptırımı uygulanarak her muayenesiz yakalanışında ceza bedeli katlanarak artmaktadır.
Araç Muayene Periyodları Nelerdir?
Araç muayene periyodları şu şekildedir:
- Hususi / resmi otomobiller için ilk üç yaş ve sonrası iki yılda bir,
- Lastik tekerlekli traktörler için ilk üç yaş ve sonrası üç yılda bir,
- Diğer motorlu araçlar için ilk bir yaş ve sonrasında yılda bir,
- İki ya da üç tekerlekli araçlar için ilk üç yaş ve sonrasında iki yılda bir,
- Römorklar ve yarı römorklar için ilk bir yaş ve sonrasında yılda bir kez muayene edilmesi gerekmektedir.
Bir yanıt yazın